U Stubičkim Toplicama održana prezentacija izvođenja radova CIPP metodom, primijenjena na kanalizacijskom sustavu u sklopu projekta sanacije glavnog kolektora Gornja Stubica – Oroslavje

“CIPP metoda je vrlo praktična jer se ne vrše iskapanja, a postojeće cijevi se dovode u stanje kao da su nove. Za mjesec dana krećemo s izgradnjom kanalizacije”

Objavljeno: 26.09.2019. zagorjeinternational

U Stubičkim Toplicama, u krugu tehničke baze IND-EKO u Ulici Viktora Šipeka, održana je prezentacija izvođenja radova sanacije CIPP metodom, primijenjena na kanalizacijskom sustavu u sklopu projekta “Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar – Sanacija glavnog kolektora (GK) G. Stubica – Oroslavje 12,35 km”. CIPP metoda obnove kanalizacijskih cjevovoda (Cured in Place Pipe) moderna je i inovativna metoda sanacije cjevovoda bez iskopavanja, koja je u konkretnom slučaju prepoznata kao najbolje rješenje. CIPP metoda podrazumijeva sanaciju cjevovoda instaliranjem fleksibilne, smolom impregnirane cijevi, koja se uslijed instalacijskog tlaka oblikuje po originalnom cjevovodu. Smola se polimerizira korištenjem specijalno dizajnirane jedinice za proizvodnju i kontrolu tople vode pod hidrostatičnim tlakom ili tlakom pare unutar cijevi. Predviđena je sanacija CIPP metodom u dužini od 2607,60 metara.

Očekivani tijek

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnici Oroslavja Emil Gredičak i Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak te zamjenik načelnika Gornje Stubice Vladimir Škvorc.
Ugovor o javnoj nabavi radova na projektu “Sanacija glavnog kolektora (GK) G. Stubica – Oroslavje” s izvođačem radova IND-EKO d.o.o. iz Rijeke sklopljen je u prosincu 2018. godine. Ugovorena vrijednost radova je 11.274.996 kuna bez PDV-a. Izvođač je uveden u posao u veljači 2019. te se radovi odvijaju očekivanim tijekom.

– Zagorski vodovod je preko EU projekta ugovorio sanaciju kolektora Gornja Stubica – Oroslavje u dužini od 12,5 kilometara. CIPP metoda je vrlo praktična jer se ne vrše iskapanja, a postojeće cijevi se dovode u stanje kao da su nove. Radovi će biti gotovi do veljače druge godine, a za mjesec dana krećemo s izgradnjom kanalizacije. S poduzećem Niskogradnja Hren dogovorili smo jednu veliku dionicu u vrijednosti od 38 milijuna kuna, a ostale dionice su u fazi natječaja. Nadamo se da ćemo ove godine imati sve izvođače i da će sve u 2020. godini biti u operativi – rekao je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, podsjetivši kako je ova sanacija glavnog kolektora dio projekta Aglomeracije Zabok i Zlatar.

Do kraja 2022.

Korisnik projekta je Zagorski vodovod, a sufinancira se sredstvima Europske unije, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Projekt je vrijedan 478.479.348 kuna bez PDV-a, od čega bespovratna sredstva iznose 321.355.962 kune. Uz EU financiranje, na projektu sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (62.849.354 kune), Hrvatske vode (62.849.354 kune) i Zagorski vodovod d.o.o. (31.424.677 kuna).
Projekt je započeo 1. svibnja 2018., a završava 31. prosinca 2022. godine. Partneri su gradovi Zabok, Oroslavje, Donja Stubica i Zlatar, te općine Bedekovčina, Veliko Trgovišće, Sveti Križ Začretje, Mače, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Zlatar Bistrica, Marija Bistrica, Konjščina i Lobor. (ab, ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba