Uoči svečanog otvorenja 49. manifestacije “Branje grojzdja”, predstavljena nova Monografija grada Pregrade

Na 344 stranice, Pregračani pišu o bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama, kulturnim i sakralnim znamenitostima, gospodarstvu, tradiciji i običajima svoga kraja

Objavljeno: 23.09.2019. JJ

U pregradskoj Gradskoj knjižnici u petak je predstavljena nova Monografija grada Pregrade. Pripremio ju je urednički odbor u sastavu: Marko Vešligaj, Gordana Križanec – Ružić, Davor Špoljar, Draženka Gretić, Ivan Kantoci, Lana Dimač, Slavko Dimač i Petra Vdović, na čelu s izvršnim urednikom Božidarom Brezinščakom Bagolom, a u kreiranje ove vrijedne knjige uključili su se i brojni drugi suradnici, koji su dali veliki doprinos svojim tekstovima, fotografijama i informacijama.

Jednom u deset godina

– Ponosan sam što vam možemo predstaviti novu monografiju našeg grada, pothvat koji se radi jedanput u desetljeću. Odlučili smo sastaviti u potpunosti novu monografiju jer je prethodna izdana sada već davne 2004. godine te se u proteklih 15 godina dogodilo mnogo toga lijepoga i pozitivnoga. Razvoj gospodarstva, nove obrazovne institucije, jačanje civilnog društva i više je nego očito u tom razdoblju. O svemu tome na ovim stranicama pišu naši sugrađani i siguran sam da će svatko u ovoj knjizi pronaći i nešto osobno, bila to neka stara slika, znamenita osoba koju poznajete ili ste poznavali, ili samo motiv vašega naselja. Upravo zato, osnovna svrha ove monografije nije samo još jedanput pisati o općepoznatim činjenicama važnima za pregradsku povijest, nego i udahnuti joj dušu, kakvu treba imati ova važna knjiga za Pregradu – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
Bagola je otkrio kako je knjiga nastala u nešto manje od godinu i pol dana.
– Na 344 stranice govori se o bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama, kulturnim i sakralnim znamenitostima, gospodarstvu te tradiciji i običajima – rekao je izvršni urednik, dok je o dizajnerskom procesu govorio Miljenko Knežević.
Događanju je prisustvovala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Kmeti, a program je upotpunila Sara Pondeljak, pročitavši ulomak iz romana “Propali dvori”, književnika Janka Leskovara. Ovo je događanje bilo uvod u 49. izdanje manifestacije “Branje grojzdja”, koja je svečano otvorena idućeg dana u Kleti Večerić u Vrhima Pregradskim.
U subotu je održan i Trekk “Zlatni gemišt” te dječji plesni program Studija Div i Centra Zagreb by Nicolas. KUD Pregrada u Gradskoj je vijećnici odigrao predstavu “Škrtec”, a na Trgu dobre kaplice koncerte su održali Onaj drugi i Vatra.

Sportski dan

U nedjelju je na jezeru Gorica, u organizaciji Športsko – ribolovnog društva Gorica, održano ribolovno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak. U konkurenciji deset ekipa iz Krapine, Oroslavja, Huma na Sutli, Bedekovčine, Đurmanca, Konjščine, Zlatara i Pregrade, najbolji su bili Alan Metiško i Alen Grabušić iz ŠRD-a Đurmanec, s ulovljenih 23,15 kilograma ribe. Drugoplasirani su bili Boris Pospiš i Tihomir Hršak iz ŠRD-a Krapina, s ulovljenih sedam kilograma ribe, dok su na trećem mjestu, s ulovljenih 6,68 kilograma, bili Josip i Nadica Peharec iz ŠRD-a “Klen” Oroslavje. Istog dana, Hrvatsko planinarsko društvo Kunagora organiziralo je planinarski pohod na Kunagoru. U jutarnjim satima, planinari iz cijelog Zagorja, ali i susjedne Varaždinske županije, okupili su se na Trgu Gospe Kunagorske, a onda krenuli planinarskom stazom do vrha Kunagore i Kostelgrada, s povratkom do planinarskog doma na Kunagori, gdje je od podneva održano druženje. Događanje je ujedno bilo prilika za obilježavanje Europskog dana bez automobila.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba