“Izvrsni učenici naša su budućnost, oni potiču inovacije i pokreću naše gospodarstvo”

VELIKO PRIZNANJE: Srednja škola Pregrada postala jedna od deset novih europskih točaka za darovite u Hrvatskoj

Objavljeno: 20.09.2019. JM

Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovite, a jedna od njih je i Srednja škola Pregrada, kojoj je dodijeljen istoimeni certifikat “Europska točka za darovite”. Riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama iz svih dijelova Hrvatske koje uspješno rade s darovitom djecom, i to od vrtićke pa do srednjoškolske dobi. Certifikat su na svečanosti u organizaciji Centra izvrsnosti Varaždinske županije, jedinog Europskog centra za darovite u Hrvatskoj, primili i Udruga za darovitost DAR, Centar izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije, VI. osnovna škola Varaždin, Dječji vrtić “Dječji svijet“ Varaždin, Osnovna škola Trnjanska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Glazbena škola u Varaždinu, Gimnazija “Petar Preradović” Virovitica i Ka Raddar Karlovačke županije.

Poruka zajedništva

– Posebna je čast što kao jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj imamo priliku biti domaćini predstavnicima već registriranih europskih točaka za darovite, kao i predstavnicima deset ustanova, udruga i institucija kojima su danas uručeni certifikati. Certifikati su potvrda da su napravili iskorak u radu s darovitom djecom, da rade izvrsno i izvan uobičajenih okvira, a vjerujem da su im i satisfakcija za sav uloženi trud u rad s talentiranom djecom. Na tome im čestitamo – istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.
Čestitke je uputila i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.
– Drago mi što sam ovdje i što mogu prisustvovati aktivnostima za poticanje izvrsnosti među učenicima. U Varaždinskoj županiji je tradicija rada s darovitim učenicima doista dugogodišnja, a postala je prepoznatljiva i na međunarodnoj razini. Izvrsni učenici su naša budućnost, oni potiču inovacije i pokreću naše gospodarstvo – kazala je Kralj.

Međunarodna specijalizacija

O tome koja je uloga Europskog centra za darovite, govorila je tajnica Europske mreže za podršku darovitima Csilla Fuszek, ujedno voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj. Predavanje je održao Željko Rački s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, dok je Stiven Toš iz Rotary RC Varaždina 1181 iznio primjer dobre prakse.
Barbara van Ginneken iz Nizozemske predstavila je međunarodnu specijalizaciju za rad s darovitim učenicima i studentima po programu “The RadboudSCW International Training on High Ability”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter