NA TRGU BANA JELAČIĆA ODRŽAVA SE DVODNEVNA MANIFESTACIJA “100% ZAGORSKO”: Zagorci predstavljaju svoje proizvode i usluge, obrte i cjelokupnu turističku ponudu

“V Zagorju si morete osladiti nepce izvrsnim jelom, okrijepiti se dobrom kapljicom, medom liječiti sve betege i kupati se v našim toplicama”

Objavljeno: 20.09.2019. Jožica Miklaužić

Na središnjem zagrebačkom trgu započela je 10. po redu manifestacija “100% zagorsko u Zagrebu“, čiji je cilj promocija Zagorja kao poželjne turističke destinacije, bogate kulturne baštine i gastronomske ponude. Ove godine na manifestaciji sudjeluju 104 izlagača, koji će danas i sutra na Trgu bana Jelačića predstaviti zvukove i mirise zagorske tradicije, poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvode tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije.

Kulturna baština

Jubilarno izdanje manifestacije otvorio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
– Jedan sam od rijetkih koji ima posebnu vezu sa Zagorjem, onu familijarnu, jer od kad sam ’76. godine upoznao Zagorku, traje ljubav između Zagreba i Zagorja. Ovdje ćemo danas obići i vidjeti sve ono što Zagorje ima, a ono ima ne samo prekrasan geografski položaj i prekrasne brege, nego ima i najbolju gastronomiju, najbolju kulturnu baštinu, tri velika sina hrvatskog naroda, najbolju turističku ponudu i brege ljepše od švicarskih. I mogu slobodno reći da nema Zagorja, ne bi bilo ne samo našeg “kaja“, nego ne bi bilo ni Zagreba – naglasio je gradonačelnik Bandić.
Otvorenju je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Naši izlagači došli su Zagrepčankama i Zagrepčanima, kao i gostima grada Zagreba, prezentirati najbolje od onoga što mi u Zagorju nudimo, od poljoprivredne proizvodnje, tradicijskih obrta, pa do naše turističke ponude, koju Zagorje razvija velikim koracima, i nije bez razloga Krapinsko – zagorska županija proglašena najboljom turističkom kontinentalnom destinacijom u 2018. godini. Postavili smo si izuzetno visoke ciljeve, a njih ne možemo doseći bez odlične suradnje s gradom Zagrebom, koji je naše najjače gospodarsko središte i naš glavni grad te je bitno da imamo njegovu podršku. Stoga zahvaljujem gradonačelniku na podršci glede svih projekata koje ostvarujemo i siguran sam da će takva sjajna suradnja koju imamo, biti i u budućnosti – kazao je župan Kolar.
Izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, državni tajnik Mario Antonić, istaknuo je kako mu je izuzetno drago što ima priliku prisustvovati ovakvoj prekrasnoj svečanosti.

Nova pruga

– Znamo da je veza između Zagorja i Zagreba neraskidiva već stoljećima. Sigurno će tako biti i ubuduće, a da bismo potaknuli što bolju vezu i što više druženja između Zagorja i Zagreba kao autohtoni Zagorec mogu reći da se čine brojne mjere koje osiguravaju kvalitetniji i bolji život ljudima. Nova pruga prema Zaboku koja će biti završena u sljedećih godinu – dvije, a kasnije i prema Krapini, ceste u smjeru istoka Krapinsko – zagorske županije, sve su to osnovne poveznice za što više susreta, što više posla i druženja među dobrim ljudima u ovim krajevima – rekao je Antonić.
I predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki pozvala je Zagrepčane da posjete Bajku na dlanu.
– Dojdite k nama jer kod nas si možete osladiti nepce izvrsnim jelom, okrijepiti se dobrom kapljicom, medom liječiti sve vaše “betege“, možete se kupati i liječiti u našim toplicama i lječilištima te pogledati naše muzeje i dvorce – poručila je Hubicki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba