Projekt vrijedan preko 4,5 milijuna kuna, u 85-postotnom je iznosu sufinanciran europskim sredstvima

POTPISAN UGOVOR: Za nekoliko dana kreće izgradnja reciklažnog dvorišta u Mariji Bistrici

Objavljeno: 20.09.2019. zagorjeinternational

Potpisan je ugovor o izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta u Mariji Bistrici. Načelnik Marije Bistrice Josip Milički tom je prilikom podsjetio kako je u siječnju dobiveno pozitivno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u veljači je potpisan ugovor o sufinanciranju te je ovo potpisivanje označio kao početak izgradnje budućeg reciklažnog dvorišta za područje općine Marija Bistrica. Površina čestice na kojoj će se izgraditi reciklažno dvorište je 4020 četvornih metara.

“Lijepa Bistrica”

– Namjera je bila da se pokuša napraviti optimalno reciklažno dvorište. S obzirom na naše namjere i vizije oko gospodarenja otpadom, htjeli smo taj projekt uglaviti u tu viziju – rekao je Milički i podsjetio da je od 1. siječnja ove godine u sklopu općinskog komunalnog poduzeća ”Lijepa Bistrica”, s djelovanjem počeo i pogon za prikupljanje i gospodarenje otpadom. Također je podsjetio i na projekt vezan uz vidljivost gospodarenja otpadom, kroz kojeg je u partnerstvu s Gradom Zlatarom i općinama Zlatar Bistrica i Mače, dobiveno 500 tisuća kuna, kao i na projekt Fonda za zaštitu okoliša za spremnike za odvojeno sakupljanje otpada.
– Vrijednost tog projekta je 1.000.090 kuna, sufinancira se s 85 posto i upravo čekamo te spremnike. Vjerujem da ćemo, kada oni dođu, kao i uz spomenuti projekt vidljivosti gospodarenja otpadom i reciklažno dvorište, imati jedan lijepi start up oko gospodarenja otpadom – rekao je marijabistrički načelnik.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta je 4.510.697 kuna, a s 3.404.504 kune ga je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Edukacije stanovništva

Pročelnica u Općini Marija Bistrica Branka Herceg dodala je da će se osim izgradnje reciklažnog dvorišta i njegovog opremanja, koji je predmet ovog ugovora, unutar projekta provoditi i dodatne edukacije stanovništva.
– U narednih osam mjeseci u planu su četiri edukacije, jer objekt bez edukacije stanovništva neće imati smisla. Cilj je da se poveća udio otpada koji može ponovno u uporabu i da se stanovništvu omogući što jednostavnija predaja takvog otpada, s krajnjim ciljem povećanja udjela odvojenog reciklabilnog otpada, što je i cilj i Europske unije i Republike Hrvatske – zaključila je pročelnica.
Ugovor je s načelnikom Miličkim potpisao direktor poduzeća MDK Krunoslav Pavlinić, koji je zahvalio na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako poduzeće ima 200 zaposlenih i djeluje na području cijele Hrvatske.
Radovi će početi kroz koji dan, a njihov se završetak očekuje u travnju sljedeće godine.

FOTO: RMB

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba