Predstavljen bogat program jubilarnih 50. “Dana kajkavske riječi” u Zlataru, koji i ove godine donosi pregršt kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, svakodnevno od 20. do 29. rujna

SVI PUTEVI VODE U ZLATAR: Uz tradicionalne dječje priredbe i “Pajdaško sprehajanje”, koncerte će održati Jole i Nives Celzijus

Objavljeno: 18.09.2019. Jožica Miklaužić

U prostorijama Galerije izvorne umjetnosti u Zlataru, predstavljen je bogat program središnje manifestacije zlatarskog kraja, jubilarnih 50. “Dana kajkavske riječi”, koji će se održati od 20. do 29. rujna. Nositelj organizacije je Pučko otvoreno učilište Dr. Jurja Žerjavića Zlatar, u suradnji s Gradom Zlatarom te brojnim zlatarskim i belečkim udrugama i institucijama.
– Radi se o manifestaciji koja se održava od 1970. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatskog sabora. Smisao manifestacije je očuvanje kajkavske riječi i prenošenje zavičajne kulture na mlade generacije, tako da s ponosom možemo reći da ta manifestacija okuplja mlade ljude s kajkavskog govornog područja, i to ne samo iz naše županije, nego iz cijele Hrvatske. Svake godine brojne škole, od Međimurske županije, Zagreba i Zagrebačke županije, pa čak i Primorsko – goranske županije, pohode naš grad, te se mladi druže i prenose kajkavsku riječ – rekla je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Jedinstveno događanje

Program manifestacije predstavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, Gordana Valjak.
– Zajednički smo pripremili desetodnevni program, u kojem prevladavaju kulturna događanja. Naše najveće priredbe, “Zbor malih pjesnika“ i dječja likovna izložba “Čovjek čovjeku“, su se počele održavati još početkom 60–ih godina prošlog stoljeća. Treća priredba, “Festival dječje kajkavske popevke“, doista je jedinstveno događanje zato što su djeca i autori i izvođači skladbi koje slušamo na festivalu već 48 godina, uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Mi smo ovim dječjim priredbama posvetili prvi vikend ove godine i ona će se održati u subotu, 21. rujna, dakle dječja likovna izložba i “Zbor malih pjesnika“, u Osnovnoj školi Ante Kovačića. Za Zbor malih pjesnika zaprimili smo 311 radova iz 45 škola, a isto toliko škola sudjelovat će i na dječjoj likovnoj izložbi, za koju smo primili 656 radova. Naravno, jedan manji dio toga odabran od strane naše prosudbene komisije mi ćemo slušati i izložiti u Osnovnoj školi. Treća priredba, “Festival dječje kajkavske popevke“, održat će se u nedjelju, 22. rujna, također u osnovnoj školi, u 17 sati, a prije svega toga svečano ćemo otvoriti “Dane kajkavske riječi”, u petak, 20. rujna. Dio manifestacije posvećen djeci nastavljamo i u našem naselju Belec. Središnje i najvažnije događanje svakako je “Pajdaško sprehajanje” u subotu, 28. rujna, koje privlači najveći interes. Ponosimo se tradicijom ove priredbe čiji je sadržaj jedinstven i prezentira dobru volju i zagorske običaje – naglasila je Valjak.

Posebna vrijednost

Predstavljanju programa prisustvovala je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula kako je KZŽ već dugi niz godina ponosni pokrovitelj manifestacije, a veliku obljetnicu domaćinima je čestitao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Treba se prisjetiti i zahvaliti svima onima koji su pokrenuli ovu manifestaciju i svima koji su sve te godine svojim nesebičnim radom doprinosili kako bi danas imali ovako dugačku tradiciju. Kada govorimo o “Pajdaškom sprehajanju“, imam već šest godina priliku pratiti tu manifestaciju iz prvog reda i činjenica da ni jedna druga manifestacije nije koncipirana na takav način, kojim se čuva naša kultura i baština, ima posebnu vrijednost. Kako sam prije tjedan dana rekao da svi putevi vode u Krapinu, isto tako sada mogu reći kako sljedećih dana svi putevi vode u Zlatar – zaključio je župan Kolar.
U zabavnom dijelu programa, uz domaće sastave, 21. rujna će nastupiti TS Fijaker, 27. rujna Jole, a 28. rujna Nives Celzijus.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba