Završila izgradnja vodospremnika Žolekov breg i crpne stanice Košenine na Vinagori, projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna

Osigurana opskrba vodom iz sustava javne vodoopskrbe za 60 obitelji s područja Pregrade, Desinića i Huma na Sutli

Objavljeno: 17.09.2019. zagorjeinternational

Povodom završetka radova, novoizgrađeni vodospremnik Žolekov breg i crpnu stanicu Košenine na Vinagori obišli su gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Desinića Zvonko Škreblin, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i direktorica pregradskog gradskog društva VIOP Vesna Zagvozda. Radilo se o investiciji vrijednoj 1,8 milijuna kuna, koju su sufinancirale Hrvatske vode u iznosu od 80 posto, dok su ostatak sredstava osigurali VIOP, Grad Pregrada te Općina Hum na Sutli i Općina Desinić.

Najviši vodospremnik

Vodosprema je kapaciteta 100 kubika, a ovom će investicijom stanovnicima naselja Vinagora – Mala Gora, Druškovec Gora, Brezno i Desinić Gora, biti osigurana opskrba vodom iz sustava javne vodoopskrbe, zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju. Na području Pregrade radi se o 37 domaćinstava, na području Desinića 12 te na području Huma na Sutli 11 domaćinstava.
Radovi na izgradnji vodospremnika Žolekov Breg i crpne stanice Košenine, koji čine dio podsustava visoke zone ”Žolekov breg” – opskrba vodom tromeđe grada Pregrade, općine Desinić i općine Hum na Sutli, započeli su u lipnju 2018. godine. Ovo je vodospremnik na najvišoj visini u Krapinsko – zagorskoj županiji – nalazi se na 492,5 metara nadmorske visine.

Pristupna cesta

U sklopu projekta, asfaltirana je i pristupna cesta u dužini od 680 metara. S ovom investicijom te izgradnjom glavnih opskrbnih cjevovoda i tlačnog cjevovoda, za što je VIOP d.o.o. uspio povući sredstva iz EU fondova, kroz Program ruralnog razvoja u iznosu od 4.632.943 kuna, dovršit će se veliki projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava na području grada Pregrade, započet 2000. godine, u koji je utrošeno oko 40 milijuna kuna, a čime će pokrivenost pitkom vodom biti preko 98 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba