Na sjednici Županijske skupštine KZŽ prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. te izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine

VIŠE NOVCA OD POREZA: Prihodi Županije rasli za 20 milijuna kuna, rashodi još i više, no još je “u plusu”

Objavljeno: 16.09.2019. ivanabelosevic

Aktualni sat 16. sjednice  Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, počeo je pitanjem Ivana Hrena iz HDZ-a županu Željku Kolaru, o projektu Stubaki, na što mu je župan Kolar odgovorio da je to pitanje postavio na pretprošloj i prošloj sjednici.

Prekovremeni sati  i dnevnice

– Rekao sam da vam na to pitanje više neću odgovarati. Nemamo nikakvih novosti po tom pitanju, imamo tri potencijalna investitora s kojima pregovaramo, ali konkretnog odgovora nemamo. Svaki put do sad sam rekao da kad ćemo imati odgovor, bit ćete o tome odmah obaviješteni – napomenuo je Kolar.
Danijel Vnuk (HDZ) je potom zamolio pročelnicu Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine Ljiljanu Malogorski za sljedeću sjednicu Skupštine pisani odgovor o radnim satima svih zaposlenih po upravnim odjelima Županije, prekovremene sate, dnevnice i putne troškove, a potom je Stjepan Ranogajec iz HSP-a Ante Starčević rekao kako je Županija nedavno potpisala samo tri ugovora s mladim osobama kao poticaj za samozapošljavanje.
– Govorite kako smo transparentna županija, a najprije ste namirili SDP, jer su vaša dva člana dobila ugovore. Poticaj je dobio dotični gospodin koji je nedavno postao član Županijske skupštine – kazao je Ranogajec.
Župan Kolar mu je na to odgovorio kako to u opće može pitati i kakvu poruku šalje mladim osobama na području županije.
– Da smo imali 45 molbi, razumio bih vaše pitanje, ali na javni poziv se javilo troje ljudi, a još je sedam mjesta ostalo slobodno.  Imali smo javni natječaj i javno potpisivanje ugovora, a vi tu sad dvoje ljudi stavljate na stup srama – naglasio je uzrujani Kolar.

Višak sredstava

Na sjednici je između ostaloga usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2019. godinu. Županija je s proračunskim korisnicima u prvom polugodištu ove godine, tako ostvarila prihode u iznosu od 306,6 milijuna kuna, dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 280,6 milijuna kuna.
S druge strane, ukupni rashodi i izdaci ostvareni su u ukupnom iznosu od 309,6 milijuna kuna, dok je za isto razdoblje prethodne godine taj iznos bio 286,3 milijuna kuna. Ostvaren je manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 3.030.532 kuna, koji korigiran za višak iz prethodne godine rezultira viškom od 3.730.440 kuna.
Promatrajući samo Županiju, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 96,5 milijuna kuna, što je za 20,6 milijuna kuna ili 27,2 posto više u odnosu na isti period 2018. Navedeno povećanje u 2019. godini, u odnosu na 2018. nastalo je zbog rasta prihoda od poreza, prvenstveno od poreza na dohodak te prihoda od pomoći i primitaka od kreditnog zaduženja za financiranje projekata. Istovremeno, rashodi, samo Županije, u prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 96,4 milijuna kuna što je za 26,6 milijuna kuna ili 38,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine. S obzirom na realizaciju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka, u prvoj polovici 2019. godine, Županija je ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od 49,4 tisuće kuna. Tako da raspoloživi višak prihoda u odnosu na rashode po izvršenju proračuna za 2018. godinu u iznosu od 7.976.335 kuna i ostvareni višak prihoda u prvih šest mjeseci ove godine rezultira ukupnim viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 8.025.743 kuna.

“Dobro se puni”

Prihvaćeno je i izvješće o radu župana Kolara za prvih šest mjeseci ove godine.
– Proračun se odlično puni, imamo više od 20 milijuna kuna više nego u istom periodu prošle godine. U Krapinsko – zagorskoj županiji je zaposleno 37.621 osoba, što je 416 više nego u istom razdoblju prošle godine. Problem je što naši poslodavci nemaju kvalificirane radne snage. Kad gledamo na turističke pokazatelje, bilježimo porast dolazaka gostiju, imamo 82.225 dolazaka, što je više od devet tisuća, nego u isto vrijeme lani.  Što se tiče noćenja, bilo ih je 175.512 i bilježimo kontinuirani rast u svih 12 mjeseci – pojasnio je Kolar te dodao kako je još važno istaknuti kako će Županija preuzeti preko 200 poslova od državne uprave, a jedan od najvažnijih događaja za županiju je svakako bilo otvorenje Ureda poslovnih anđela u Dvorcu Bračak – pojasnio je Kolar.
Na županovo izvješće prigovor je imao Ivan Hren, koji je rekao da se stječe dojam kako župan radi cijeli dan i sve je sjajno, a da se Županija kreditno zadužila preko 22 milijuna kuna.

Na to je Kolar rekao, kako ne zna što bi zapravo komentirao.
– Rezultati su odlični, puno radim i to je točno. Ono što sam obećao, to i ostvarim, ali da me je teško pratiti i to je točno. Ako procijenimo da se za neke projekte moramo zadužiti to ćemo i napraviti, ali uvijek u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave na kojima se određeni projekt nalazi – dodao je župan.

Ukidanje razreda

Prihvaćen je i prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za gradove i općine na području KZŽ. Voditeljica Turističkog ureda KZŽ  Sanja Škrinjar pojasnila nam je kako je za to zatraženo i mišljenje jedinica lokalne samouprave i 25 ih se očitovalo, dok sedam nije.
– U svibnju je izglasan novi zakon o turističkoj pristojbi, a u srpnju novi pravilnik o najmanjem i najvećem iznosu turističke pristojbe. Pravilnik definira dva razdoblja, jedno od 1. travnja do 30. rujna, a drugo razdoblje su preostali mjeseci. Temeljem mišljenja svih turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave, mi smo složili prijedlog odluke jer smatramo da ne bi bilo pošteno da se koristi pravilnik podijeljen na ta dva razdoblja, jer nama sezona traje  svih 365 dana. Novost je i ukidanje turističkih razreda, te plaćanje paušala za pomoćne ležajeve. Većina jedinica lokalnih samouprava se za smještajne objekte koji pružaju ugostiteljske usluge, odlučila za iznos od 10 kuna, dok su se Stubičke Toplice odlučile za 12 kuna. Imamo još i turističku pristojbu za smještaj u domaćinstvu te u kampovima, gdje su se za kampove odlučili za iznos od osam kuna – istaknula je Škrinjar.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba