Vesela, raspjevana i rasplesana proslava desetog rođendana Udruge žena Vrtnjakovec

Gosti uživali u tradicijskom prikazu berbe, a posebno ih oduševilo uprizorenje gaženja grojzdja

Objavljeno: 16.09.2019. Jelena Jazbec

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je na nedjeljnoj proslavi desete obljetnice postojanja Udruge žena Vrtnjakovec. Okupljanje sudionika i gostiju započelo je kod kleti obitelji Sinković, u vlasništvu predsjednice Udruge Nadice Sinković – Špoljar.
Prisutne su pozdravili načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ovo je jedna od najmlađih udruga na području naše općine. Naša etno baština je bogata, imamo se s čime pohvaliti, a sve što čini Udruga žena Vrtnjakovec, mi integriramo u ponudu Krapinskih Toplica. Želja mi je da i dalje gradimo lijepo partnerstvo, a članicama želim sretnih i uspješnih novih deset i puno više godina – rekao je Svažić.

Domaće popevke

Župan Kolar, koji je u Vrtnjakovcu bio u pratnji svoje zamjenice Jasne Petek, istaknuo je kako je dobro upoznat s radom Udruge žena Vrtnjakovec i oduševljen onime što rade.
– Kao prvi čovjek županije, putujući po Hrvatskoj i svijetu, mogu reći da vas svi prosuđuju najprije prema onome kakvi ste doma i kako se odnosite prema svome. Ako ne cijenite sami sebe i ono što jeste, što ste naslijedili, onda vas ni drugi ne cijene. Ono što radi Udruga žena Vrtnjakovec, čuva kulturu, baštinu, tradiciju, običaje, to je ono što nam treba kao narodu – rekao je Kolar.
Sudionici i gosti su se nakon pozdravnih govora uputili u vinograd, gdje je održan tradicionalni prikaz branja grojzdja, s drvenim putama i beračicama u narodnim nošnjama, inače članicama Udruge žena Vrtnjakovec i Udruge kostelskih žena. Članovi Etno udruge “Zipka” čitavo su vrijeme animirali posjetitelje domaćim popevkama, a posebna atrakcija bio je prikaz gaženja grojzdja i prešanje.
Plesnu točku izveo je KUD “Zlatko Baloković” iz Krapinskih Toplica, a program se zatim preselio na nogometno igralište u Vrtnjakovcu, gdje je održana skupština udruge, a druženje uz jelo, piće i svirku Ritam banda potrajalo je do kasnih sati.

Brojne aktivnosti

S predsjednicom Udruge Nadicom Sinković – Špoljar razgovarali smo o aktivnostima koje su obilježile proteklih deset godina.
– Od osnivanja, sudjelovale smo u fašničkim povorkama, organizirale radionice, pekle tradicijske kolače, sudjelovale na manifestacijama drugih udruga, organizirale razne tradicijske igre, kao što su najbrži kosac, alka s tačkama, viseća kuglana, bacanje koluta i slično. Održavamo i igralište te autobusnu stanicu u Vrtnjakovcu – rekla nam je Nadica, a nas je zanimalo i jesu li članice zadovoljne programom proslave koji je upriličen kraj njezine kleti.
– Bilo je jako veselo i svi su zadovoljni program. Ovako nešto smo sada organizirale prvi puta, a namjerno smo to tempirale povodom proslave desete obljetnice rada udruge. I na našem logu je prikazana žena koja gazi grojzdje, pa nam je bila želja prikazati taj običaj – kaže Sinković.
Inače, Udruga žena Vrtnjakovec broji tridesetak članica, i to isključivo žena – muškarci se, barem za sada, vode samo kao podupirući članovi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba