Zagorski policajci u kolovozu evidentirali 1305 prekršaja, od čega se gotovo polovica odnosi na brzinu

Smanjio se broj sudionika prometnih nesreća, ali je povećan udio alkoholiziranih sudionika za 8,8 posto

Objavljeno: 15.09.2019. zagorjeinternational

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u kolovozu su obavili očevid kod 49 prometnih nesreća, što je za 8,9 posto više nego u kolovozu prošle godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 14 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, a 14 osoba lakše ozlijede, dok je u 35 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama također isti, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 12,9 posto.

Od 20 do 40

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba također je isto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 30 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 18 osoba, što je za 25 posto manje nego u kolovozu 2018. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradalo je šestero sudionika, od kojih su dvije osobe zadobile teške, a četiri osobe lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (42 sudionika).
Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći je uzrok prometnih nesreća. 13 nesreća ili 26,5 posto ukupnog broja nesreća izazvano je upravo zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 13 nesreća. Kritični dani prema broju obavljenih očevida bili su petak i nedjelja, s po 11 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio ponedjeljak, s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 15 i 16 sati, s pet obavljenih očevida, te između 9 i 10 sati, 12 i 13, 13 i 14 te između 16 i 17 sati, s po četiri obavljena očevida, a najsigurnija razdoblja između 3 i 4 sata, između 7 i 8 sati i između 19 i 20 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid.

Redovite zadaće

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 98 sudionika, od kojih je 15 sudionika ili 15,3 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 45 prometnih nesreća sudjelovala 124 sudionika, od kojih je 8 ili 6,5 posto bilo pod utjecajem alkohola. U kolovozu ove godine došlo je do smanjenje broja sudionika prometnih nesreća za 26 osoba ili 21 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 8,8 posto.
Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, u kolovozu evidentirali 1305 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 615 prekršaja, što iznosi 47,1 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (57) i prekršaji upravljanje neregistriranim vozilom (36). Utvrđeno je i 13 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, sedam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, te tri prekršaja odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter