Svečana dodjela 76 majstorskih diploma u sklopu Zagorskog gospodarskog zbora

“Ostaje vam obaveza da sve ono što ste naučili od svojih majstora, prenesete na mlade generacije i pokušate u njih usaditi smisao obrtničkog djelovanja i življenja“

Objavljeno: 14.09.2019. ivanabelosevic

U sklopu Zagorskog gospodarskog zbora, u petka je održana svečanost uručenja majstorskih diploma za 76 majstorica i majstora koji su položili majstorski ispit. Diplome su uručili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, predsjednik obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić.

 Povećane stipendije

Davor Pleško je tom prilikom rekao kako je upriličena dodjela majstorskih diploma za preko 70 kandidata koji su položili za majstorska zvanja u protekla četiri roka.

– Ostaje vam obaveza da sve ono što ste vi naučili od svojih majstora, prenesete na mlade generacije i pokušate u njih usaditi smisao obrtničkog djelovanja i življenja. Ovaj posao nije lagan, ali nadam se da ste ustrajni i da ćete u njemu uspjeti – naglasio je Pleško.

Mariju Antoniću drago je što je ponovno sudjelovao na dodjeli majstorskih diploma, jer im je broj iz godine u godinu sve veći, a i broj registriranih obrta je veći.

– To je dokaz da ljudi prepoznaju značaj obrtništva, ali i da mjere koje potiče naše Ministarstvo padaju na plodno tlo. Želim naglasiti da su otvorena dva važna natječaja, natječaj za stipendije za strukovna zanimanja ide s devet tisuća kuna, na 18 tisuća kuna godišnje. Također povećana su sredstva za obrtnike i vlasnike firmi koji uzimaju učenike za naukovanje i za to je ukupno u školskoj godini 2019./2020. na raspolaganju  60 milijuna kuna. U proceduru ide i izmjena zakona o obrtu i tim izmjenama doprinosimo da struka i znanje budu cijenjeni još više, jer majstorski ispit postaje dio završnog ispita, a majstori – mentori će u suradnji sa školama voditi ocjenjivanje tog majstorskog dijela i to je još jedan doprinos kvaliteti obrtništva – istaknuo je Antonić

Otvorite obrte

Župan Željko Kolar rekao je kako se polagano vraća vrijeme kad je struka opet cijenjena.

– Cijeni se ono što znate napraviti svojim rukama. Uvjeren sam da ćete imati posla, vaša misija je da ono što ste naučili prenesete na mlađe generacije – pojasnio je Kolar.

Branko Varjačić je kao obrtniku drago što je ispred Grada Krapine dobio čast da pomogne u dodjeli majstorskih diploma.

– Čestitam vam da na majstorskoj diplomi, budite uporni i otvorite svoje obrte. Nemojte otići van, jer ovdje ima prostora za sve vas, samo trebate marljivo i kvalitetno raditi – zaključio je Varjačić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter