Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji

“Prioritet je uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve centre za socijalnu skrb i njihove podružnice – vidjela sam da su u Zlatar Bistrici i Krapini pripreme u finalnoj fazi”

Objavljeno: 13.09.2019. ivanabelosevic

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji. U županijskim prostorijama u Krapini održala je sastanak sa zamjenicom župana Jasnom Petek te ravnateljicama i ravnateljima socijalnih ustanova s područja KZŽ – Centra za socijalnu skrb Donja Stubica, CZSS-a Krapina, CZSS-a Zabok, CZSS-a Zlatar Bistrica, Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, Doma za odrasle osobe Lobor–grad, Odgojnog doma Bedekovčina, Doma za odrasle osobe Bidružica i Doma za odrasle osobe Zagreb – Podružnica Mirkovec.

Poboljšanje kvalitete usluga

Bedeković je istaknula kako je cilj posjeta hrvatskim županijama prije svega jačanje međusobne suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave, centara za socijalnu skrb i svih ustanova s područja socijalne skrbi i Ministarstva.
–  U fokusu je poboljšanje kvalitete socijalnih usluga za krajnje korisnike. Dodirnuli smo se tekuće problematike vezane uz materijalno i tehničko stanje institucija, kadrovske potrebe naših institucija i trenutne projekte koji se odvijaju, u smislu povlačenja novca iz europskih fondova i ono što je trenutno u najvećem žarištu, a to je fizička i tehnička zaštita koja se uvodi u sve centre za socijalnu skrb i njihove podružnice. Kada govorim o fizičkoj zaštiti, mislim na ovlasti zaštitarskih službi, a kada govorim o tehničkoj zaštiti, mislim na uvođenje detektora metala u sve ustanove u sustavu socijalne skrbi. Kad se radi o detektorima metala, ovisno o materijalnom stanju samih građevina, ili uvodimo velike detektore metala ili detektore metala koji su ručni. To je ostavljeno na odluku samih ravnatelja i rok za ove aktivnosti je 30. rujna – pojasnila je ministrica te dodala kako je posjetila centre za socijalnu skrb u Zlatar Bistrici i Krapini, gdje su te pripreme u finalnoj fazi i bit će završene do roka.

Službene osobe

– Ono što još moram podsjetiti, je postizanje statusa službene osobe za sve socijalne radnike i radnike u sustavu socijalne skrbi. Imali smo sastanak i pokrenuta je procedura izmjene Kaznenog zakona, gdje će biti unesena formulacija kojom će se postići i dati status službene osobe za radnike koji su u sustavu socijalne skrbi. Rok za izmjenu i dopunu zakona je kraj ove godine, tako da se očekuje da će prvo čitanje vrlo brzo ići u saborsku proceduru. Jako je važna i edukacija socijalnih radnika, u smislu podizanja njihovih kompetencija i u smislu prevencije budućih rizičnih ponašanja. Mi smo pri  Ministarstvu osmislili niz edukacija, od pet modula, i s tom edukacijom i prvim modulom ćemo početi u listopadu ili studenome – najavila je ministrica Bedeković.
Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako je ovo bila dobra prilika za upoznavanje s novom ministricom, te da se progovori o tome što se radi dobro u županiji, a gdje još ima prostora za poboljšanje socijalnih usluga u zajednici.
– Prilikom susreta istaknula sam da imamo odličnu suradnju sa svim ustanovama s područja socijalne skrbi, iako nismo mi osnivači, nego Ministarstvo, jer su nam svima u interesu kvalitetne ustanove za Zagorke i Zagorce i poboljšanje tih usluga. Ono što zasigurno vidimo kao iskorake, to su iskoraci na području rane intervencije, osiguravanja organiziranog stanovanja za žrtve nasilja, te psihosocijalne pomoći i podrške obiteljima s raznoraznim problemima. To su neke aktivnosti koje nam slijede u budućnosti i na koje ćemo se javiti ili mi ili institucije, na natječaje koji su u najavi. To je prvi u nizu radnih susreta i nadam se da ćemo održati jedan kontinuitet i daljnju suradnju u budućnosti – istaknula je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba