Ministarstvo gospodarstva objavilo javni poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim deficitarnim zanimanjima

STIPENDIJE POVEĆANE ZA 100 POSTO: Učenici će umjesto 9000 kuna, godišnje dobivati 18.000 kuna

Objavljeno: 12.09.2019. IB

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u utorak je objavilo otvoreni javni poziv za projekt “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu. Ovaj poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Prijave za stipendije zaprimat će se sve do 31. listopada. Neka od zanimanja koja su projektom određena kao deficitarna su autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, konobar, krojač, pekar, slastičar, plinoinstalater, soboslikar – ličilac, stolar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Povećana sredstva

Cjelokupni projekt na zajedničkoj konferenciji za mediji predstavili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, načelnica sektora za unaprjeđenje i razvoj poduzetništva i obrta Danijela Žagar te savjetnik ministra rada i mirovinskoga sustava Luka Novosel.
Projekt stipendiranja učenika provodi se unutar Programa “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“, koji se temelji na dvije osnovne aktivnosti – stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i dodjela potpore gospodarskim subjektima za provedbu naukovanja, koje se provode kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.
Kako je istaknula pomoćnica ministra Mandac, u okviru ovog projekta napravljena su dva velika iskoraka. Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija sa sadašnjih 9000 na 18.000 kuna godišnje, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanje (60 milijuna kuna za 2019. i 2020. godinu).
– Ministarstvo će obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 85 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu, u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna – pojasnila je Mandac te istaknula kako je ukupna vrijednost projekta za naredne dvije godine 200 milijuna kuna.

Prijave za stipendije

Broj stipendista raste iz godine u godinu, pa su tako, primjerice, 2017. godine dodijeljene 2342 stipendije u iznosu od preko 21 milijun kuna, a školske godine 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija u ukupnom iznosu od 26.712.000 kuna.
Sve informacije o projektu  “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“  za 2019. godinu, kao i popis tražene dokumentacije, mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: https://gospodarstvo.gov.hr/uprava-za-poduzetnistvo-i-obrt-11197/11197
Upiti u vezi prijava na ovaj Projekt dostavljaju se isključivo u razdoblju zaprimanja prijava, odnosno od 10. rujna do 31. listopada, putem elektroničke pošte na adresu: [email protected] ili putem telefona: 01/610-6152, radnim danom od 9 do 12 sati.

FOTO: Hina

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba