Povodom nadolazećeg Dana općine i župe Sveti Križ Začretje, o najvažnijim projektima razgovarali smo s načelnikom Markom Kosom

NAČELNIK KOS: Naša općina stabilno je mjesto za život, rad i odmor, a gospodarstvo je okosnica našeg razvoja

Objavljeno: 12.09.2019. zagorjeinternational

Povodom nadolazećeg Dana općine i župe Sveti Križ Začretje, razgovarali smo s načelnikom Markom Kosom, koji nam je govorio o najvažnijim projektima, koji su na području općine realizirani u posljednjih godinu dana, kao i onima koji su planirani za daljnje razdoblje.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije od protekle svečane sjednice Općinskog vijeća i kolika je njihova vrijednost?

Najvažniji projekt svakako nam je izgradnja dječjeg vrtića, a za kojeg smo dobili Odluku o zadovoljenju administrativne kontrole, prema kojoj procijenjeni iznos potpore iznosi gotovo 7,5 milijuna kuna. Trenutno smo u fazi dovršetka postupka javne nabave i ako ne bude žalbi, kroz desetak dana sklopit ćemo ugovor o izvođenju radova i napokon krenuti. Troškovi izgradnje zgrade i opremanja iznose 13,7 milijuna kuna i primorani smo se kreditno zadužiti za zaokruženje financijske konstrukcije. Kao veću investiciju moram istaknuti izgradnju nogostupa u Donjoj Pačetini, gdje smo uz financijsku potporu Centra za vozila izgradili gotovo 1,5 kilometar nogostupa, kao i sustav odvodnje oborinskih voda, projekt čija je vrijednost gotovo dva milijuna kuna. Uz navedeno, dovršen je nogostup i sustav odvodnje oborinskih voda u dijelu koji povezuje naselja Pustodol Začretski i Štrucljevo. Jedan od značajnijih projekata je i rekonstrukcija ceste “Gorica“, prema naseljima Kozjak i Komor Začretski te dijelu naselja Vrankovec. Vrijednost investicije je gotovo 400 tisuća kuna, a za nju je ostvarena potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 100 tisuća kuna. Pri kraju je i realizacija projekta “Zeleno srce Zagorja“, čija procijenjena vrijednost iznosi 580 tisuća kuna, od čega 500 tisuća financira Europska unija. Moram napomenuti da je unatoč skromnim financijskim sredstvima, učinjeno mnogo, a Sveti Križ Začretje stabilno je mjesto za život, rad i odmor te nam upravo snažna gospodarska slika daje uporište za daljnji rad.

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli?

Odobreno nam je preko osam milijuna kuna, od čega se gotovo 7,5 milijuna odnosi na projekt izgradnje dječjeg vrtića, dok se ostatak odnosi na financiranje strateškog dokumenta vezanog uz razvoj turizma i provedbu izobrazno – informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom.

Koji će se projekti realizirati ove godine i koje nove projekte pripremate za narednih godinu dana?   

Ove godine najviše investicija u komunalnu infrastrukturu usmjereno je u uređenje nerazvrstanih cesta, za čije ćemo asfaltiranje utrošiti milijun kuna. Uz asfaltiranje, uredili smo sustave oborinske odvodnje u naseljima Galovec Začretski i Brezova, a trenutno radimo u Mirkovcu. Konstantno radimo na modernizaciji javne rasvjete, ali se fokusiramo i na unaprjeđenje turističke infrastrukture, kao što je biciklistička staza uz brzu cestu Zabok – Krapina. Radimo i na pripremi novih investicija, pa smo tako uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, izradili projektnu dokumentaciju za obnovu zgrade “Stare škole“ na Trgu hrvatske kraljice Jelene. Uz ostale manje projekte, legalizirali smo nerazvrstanu cestu kroz Kozjak Začretski i Komor Začretski, izradili projektnu dokumentaciju i u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju predmetne dionice.

Kako razvijate gospodarstvo u svojoj općini? Svetokriška gospodarska zona poznata je kao jedna od jačih u Zagorju…

Gospodarstvo je okosnica našeg razvoja i na tome sam zahvalan svim poduzetnicima i obrtnicima koji unatoč svakodnevnim izazovima u poslovanju, ne odustaju i neumorno prkose svim nedaćama koje ih prate. Naša Zona posluje dobro, onaj tko hoće raditi, vrlo lako će se zaposliti u nekom od brojnih poduzeća koja posluju u njoj. Raduje nas što gotovo svakodnevno primamo informacije o potrebama za dodatnim zapošljavanjem i namjeri širenja proizvodnih kapaciteta te što je broj nezaposlenih u konstantnom opadanju.

Imate i velik broj OPG-ova na svom području, a poljoprivredom se bavi i velik broj mladih ljudi. Je li Začretje po tome posebno u odnosu na ostale u okruženju?

Istina, na našem području registrirano je gotovo 400 OPG-ova, no, nažalost, vrlo mali broj se ozbiljno bavi poljoprivredom. Nekoliko organiziranih domaćinstava sa suvremenim pristupom prema poljoprivrednom gospodarenju uspjelo je ostvariti i EU potpore te se nadamo da će upravo ti pojedinci svojim pozitivnim primjerom potaknuti ostale poljoprivrednike na ulaganja u dodatni razvoj. Ovdje napominjem da je kroz općinski program potpora u poljoprivredi, sufinanciran trošak prijave tih poljoprivrednika na natječaje na koje su aplicirali, što je još jedan dokaz opravdanosti ovog Programa. Što se tiče same realizacije općinskog programa poticanja poljoprivrede, do sada je najviše prijava za dodjelu općinskih poticaja zabilježeno za sufinanciranje osjemenjivanja, ali je odobren i niz potpora za sadnju trajnih nasada, kao i  nabavu životinja te ulaganja u marketing i/ili trženje poljoprivrednih proizvoda.

Koje mjere poduzimate na području obrazovanja, djece i mladih?

Preko 20 posto proračunskih sredstava usmjereno je na djecu i mlade, od čega se najviše izdvaja za one najmlađe – za funkcioniranje ustrojstvene jedinice dječjeg vrtića i sufinanciranje boravka djece u ostalim vrtićima i obrtima za čuvanje djece. Naša Općina oduvijek je poticala obrazovanje, kroz stipendije, subvenciju prijevoza, financijske pomoći nadarenim studentima i učenicima za studijska putovanja te sudjelovanje na natjecanjima i razne druge oblike pomoći. Naše stipendije koje za studente iznose 800 kuna, a za učenike srednjih škola 400 kuna, jedne su od najviših u županiji, a što se tiče osnovnoškolaca, iz proračuna se redovito izdvajaju sredstva za unaprjeđenje nastavnog procesa i poboljšanje kvalitete boravka djece u školi. Roditeljima novorođene djece isplaćujemo jednokratnu naknadu u iznosu od dvije tisuće kuna te im tako nastojimo financijski olakšati prve dane roditeljstva. Nadamo se da će i investicija izgradnje novog dječjeg vrtića, čiji se dovršetak planira sljedeće godine, još više olakšati roditeljima brigu o najmlađima.

Izradili ste Strategiju razvoja turizma na području vaše općine. Koje su ključne točke na koje ćete se fokusirati, koje su najvažnije aktivnosti provedene na području razvoja turizma i kakvi su daljnji planovi?

Uz financijsku podršku Europske unije, izradili smo Strateški plan razvoja turizma naše općine, s ciljem osiguranja konkurentne i prepoznatljive turističke destinacije u budućnosti. Ciljevi razvoja turizma usklađeni su s postavljenim gospodarskim i društvenim ciljevima Općine, a  dugoročno, turizam treba doprinijeti blagostanju lokalne zajednice i gospodarskom napretku, uz maksimalnu zaštitu prirodnih i kulturno – povijesnih resursa. Unatrag nekoliko godina, kroz investicije stvaramo temelje za razvoj turističke infrastrukture. Tako smo uredili biciklističko odmorište i rekreacijsku stazu, a trenutno nam je po ovom pitanju prioritet daljnji nastavak biciklističke staze, koja bi u konačnici preko naše općine trebala spajati Krapinu i Zabok.

Iako je “Prvi glas Zagorja“, koji je ponovno bio vrlo dobro posjećen, tek nedavno završio, evo još jednog dobrog razloga da se u Začretju ponovno slavi, ovog puta povodom Dana općine i župe. Što biste poručili svojim sumještanima?

I ove godine, u dogovoru s našim velečasnim Vladimirom Drnetićem, organiziramo zajedničku proslavu Dana općine i Dana župe. Program, za razliku od proteklih godina, traje više dana i obogaćen je koncertima crkvenih zborova i misnim slavljima. Sve su to prilike da se zajedno družimo i obogaćujemo našu sredinu. To je ono na što se, nažalost, zaboravlja. Nekako smo se svi zatvorili u svoje domove, komunicira se najčešće preko društvenih mreža i raznih medija, a sve manje oči u oči. Nedostaje one volje za aktivnostima koje bi bile usmjerene na dobrobit sredine u kojoj živimo. Sve se više kritizira, a s druge strane,  sve je manje inicijative, stoga bih svojim sumještanima poručio – marljivim radom i zajedništvom možemo još i više!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba