Dijaliza i edukacija o dijalizi izrazito je specifično područje, o kojem na jednom mjestu ima jako malo pisanog kvalitetnog materijala

U Srednjoj školi Bedekovčina predstavljen udžbenik za medicinare, čija je autorica nastavnica Božica Jurinec

Objavljeno: 11.09.2019. IB

U Srednjoj školi Bedekovčina u utorak je održano predstavljanje srednjoškolskog udžbenika “Sestrinska skrb u jedinici za dijalizu“, autorice Božice Jurinec. Božica Jurinec nastavnica je na Zdravstvenom učilištu Srednje škole Bedekovčina. Diplomski studij završila je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a kasnije i sveučilišni diplomski studij sestrinstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Radni je vijek započela u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice”, gdje je 10 godina radila u internoj klinici na Odjelu kardiologije, hematologije i gastroenterologije te u Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za nefrologiju i dijalizu. U Srednjoj školi Bedekovčina radi od 2014. godine. Ovaj udžbenik odlučila je, kaže, napisati kako bi učenicima i medicinskim sestrama olakšala stjecanje znanja i vještina iz dijalize.

Šest cjelina

Udžbenik za peti razred medicinske škole za zanimanje medicinski tehničar opće njege / medicinska sestra opće njege, predstavili su glavna sestra Dijaliznog centra Sveti Duh Marija Gilja, glavni tehničar Poliklinike Fresenius Medical Care Danijel Pripeljaš, Anđa Raič iz Medicinske naklade te sama autorica Božica Jurinec. Na predstavljanju je istaknuto kako je dijaliza i edukacija o dijalizi izrazito specifično područje, o kojem na jednom mjestu ima jako malo pisanog kvalitetnog materijala, zbog čega je ovaj udžbenik još značajniji. Udžbenik se sastoji od  šest cjelina – uvod, jedinice za dijalizu, vrste dijalize, provedba dijalize, osiguravanje aseptičkih uvjeta i dodaci.

Za svaku pohvalu

Predstavljanju udžbenika prisustvovala je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je tom prilikom autorici čestitala na ideji, trudu i izdavanju udžbenika.
– Poziv profesora i profesorica, učitelja i učiteljica, zahtijeva cijelu osobu i to ne samo za vrijeme nastave, nego i puno više od toga. Uz to napisati i udžbenik, koji će koristiti kolegicama i kolegama te generacijama koji dolaze, izuzetno je vrijedno i dakako za svaku pohvalu i čestitku – istaknula je Petek.
Okupljene je pozdravila i ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba