S malim poljoprivrednicima potpisano 649 ugovora za razvoj poslovanja, vrijednih 72,2 milijuna kuna

Bespovratne potpore od 15 tisuća eura dobilo i 47 zagorskih poljoprivrednika

Objavljeno: 11.09.2019. IB

U utorak je potpisano 649 novih ugovora iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, vrijednih 72,2 milijuna kuna, koje je s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. S poljoprivrednicima iz Krapinsko – zagorske županije potpisano je 47 ugovora, u vrijednosti 5.225.812 kuna.

Održivi razvoj

U operaciji 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, korisnici potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2000 do 7999 eura. Svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a novac će iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim gospodarstvima. Sredstva su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici tim će novcem financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, te graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere, poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

290,3 milijuna kuna

Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas, za operaciju 6.3.1. ugovoreno je 4220 projekata, u iznosu potpore od 472,3 milijuna kuna, a isplaćeno je ukupno 290,3 milijuna kuna. Od raspoloživih 2,3 milijarde eura za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz natječaje na raspolaganje stavljeno 97 posto sredstava (17,5 milijardi kuna), ugovoreno 71 posto (12,9 milijardi kuna) te isplaćeno 41 posto (7,4 milijarde kuna). Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba