Župan Željko Kolar održao sastanak s 37 zagorskih studentica i studenata medicine, kako bi ih upoznao s radom zdravstvenih ustanova i mogućnošću zaposlenja na području županije

STUDENTICA BARBARA IVEKOVIĆ: Danas smo vidjeli da Zagorje pruža puno mogućnosti zaposlenja i bila bih najsretnija kad bih ostala doma

Objavljeno: 10.09.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana održao je sastanak s 37 studentica i studenata medicine s područja županije. Prezentiran im je rad zdravstvenih ustanova na području KZŽ i mogućnosti zaposlenja, kako bi ih se potaknulo da u budućnosti ostanu raditi u Zagorju.
Župan Kolar je istaknuo kako na području Krapinsko – zagorske županije, kao i u čitavoj Hrvatskoj, nedostaje liječnika.

– Usudio bih se reći, u našoj županiji manje nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Trenutno nedostaje određenih specijalizacija, ali imamo preko 40 liječnika na specijalizaciji iz svih zdravstvenih ustanova na području Krapinsko – zagorske županije. Međutim, s obzirom na snagu zdravstva, na opću bolnicu i dvije specijalne bolnice, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i primarnu zdravstvenu zaštitu, te Zavod za javno zdravstvo, doktora nikad dosta, s obzirom na to da na našem području imamo i Kliniku Magdalenu te Specijalnu bolnicu “Akromion” i “Svetu Katarinu”, moramo razmišljati dugoročno, zato smo i danas organizirali ovaj sastanak. Iskoristili smo priliku da svaki ravnatelj buduće liječnike upozna s trenutnim stanjem u svakoj od zdravstvenih ustanova, s medicinskim kadrom, opremljenošću i specijalizacijama koje se provode i koje će nam u budućnosti trebati, a ja sam iskoristio priliku da ih upoznam s projektima koje Krapinsko – zagorska županija planira napraviti u zdravstvenom sustavu – pojasnio je Kolar te dodao kako prije svega misli na zdravstveni turizam i na proširenje Specijalne bolnice u Krapinskim i Stubičkim Toplicama.

Novi projekt

– Upoznali smo ih i s europskim projektima koje smo provodili za primarnu zdravstvenu zaštitu i za Opću bolnicu Zabok i dnevnu bolnicu, kako bi imali kompletnu sliku svega onoga što mi činimo na području zdravstva i da ih zainteresiramo za zdravstvene ustanove na području Krapinsko – zagorske županije i ponudimo im posao doma. Upoznali smo ih i sa stipendijama koje Županija nudi studentima medicine, oko subvencioniranja kamata za subvencionirane kredite. Dao sam im informaciju i o novom projektu Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zdravstva, u sklopu kojeg će se graditi stanovi za liječnike i specijalizante koji nedostaju. Država će izgraditi stanove o svojem trošku, a regionalna i lokalna samouprava mora osigurati prostor, parcelu i priključke, s time da će se subvencionirati i jedna trećina troškova samih komunalija. Sve su to momenti koji bi mogli biti odlučujući kad mladog čovjeka motivirate da ovdje provede svoj životni vijek i to je trenutno, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, najvažnija stvar – naglasio je Kolar.
Studentica šeste godine medicine na Sveučilištu u Zagrebu, Barbara Iveković iz Tuhlja, rekla je kako je otvorena za sve, ali najdraže bi joj bilo da može specijalizirati pedijatriju.

– Ja to stavljam u Božje ruke – čovjek snuje, a Bog određuje. Željela bih ostati raditi u Hrvatskoj, u Zagorju. Danas smo vidjeli da Zagorje pruža puno mogućnosti zaposlenja i bila bih najsretnija kad bih ostala doma, ali nikad ne znaš gdje će te put odvesti. Zahvaljujem županu i Županiji na organizaciji ovog sastanka. Mi smo, kao studenti teškog fakulteta, kad završimo školovanje često zbunjeni i ne znamo gdje se možemo obratiti i koje nam se mogućnosti pružaju. Ta inicijativa nam je svima približila koje su naše mogućnosti. U malo smo nezahvalnoj poziciji, jer su od ove godine ukinuli staž i mi se protiv toga kao studenti bunimo, jer se ne osjećamo spremnima nakon završetka faksa krenuti raditi i biti odgovorni za nečiji život. Osobno smatram da nam treba barem šest mjeseci i duže nekog staža, gdje bismo ušli konkretno u sustav, mimo knjiga i ispita, i naučili nešto više – istaknula je studentica Barbara.

Koristan sastanak

Iva Šamec iz Zlatar Bistrice, također je studentica šeste godine.

– Sastanak je bio vrlo koristan, jer sada barem znam situaciju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Kad sam upisala medicinu, cilj mi je bio da radim u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali sad, pred kraj studija, situacija se malo promijenila, jer me više privlače velike sredine i velike bolnice. No, ovaj sastanak me potaknuo da opet razmislim o tome i mislim da bi se to moglo promijeniti – otkrila je Iva.
Na sastanku je bio i jedan roditelj, Robert Matovina, koji je došao umjesto kćeri Marije, koja nije mogla prisustvovati.

– Došao sam se informirati. Oduševljen sam svime što Županija nudi na svom području po pitanju medicine. Ovo je za mene sve novo, ali je akcija Županije s ovom prezentacijom informirala i educirala mlađe i starije studente, da vide gdje su i što mogu. Ne moraju se brinuti, kud će otići, jer je Županija najjača u kontinentalnom turizmu, a tu su i jedne od najboljih klinika i slično – zaključio je Matovina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba