Župan Kolar potpisao ugovore s tri korisnika koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore za samozapošljavanje, u maksimalnom iznosu od 70 tisuća kuna po korisniku

Zahvaljujući europskim sredstvima, u KZŽ će se otvoriti obrt za pripremu jednostavnih slastica, salon za uljepšavanje i obrt za zastupanje u poslovanju

Objavljeno: 09.09.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar potpisao je ugovore s tri korisnika koji su ostvarili pravo na potpore za samozapošljavanje, koje dodjeljuje Krapinsko – zagorska županija. Potpore se dodjeljuju u svrhu povećanja poduzetničkih aktivnosti i stvaranja povoljnijeg i kvalitetnijeg poduzetničkog okruženja na području Krapinsko – zagorske županije. U proračunu Županije za 2019. godinu, osigurano je 700.000 kuna za dodjelu bespovratne potpore temeljem ovog Programa, a sredstva su osigurana iz projekta ENTER, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Sva tri korisnika ostvarila su najviši iznos potpore od 70.000 kuna, što je i iznos koji se jednokratno može dodijeliti po korisniku.

Opremanje prostora

Valentina Leško prijavila se jer joj je trebala pomoć za otvaranje obrta za pripremu jednostavnih slastica, koje će prodavati na raznim manifestacijama u županiji. Marina Pospiš je tražila pomoć Županije za otvaranje salona za uljepšavanje, ugradnju ekstenzija trepavica i njegu noktiju, dok je Aleksandar Piljek otvorio obrt za zastupanje u poslovanju, odnosno konzultantske djelatnosti.
Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pojasnila je o kakvom je projektu riječ.
– Cilj je bio potaknuti mlade osobe da pokrenu svoje poduzeće ili obrt i tako se samozaposle. Sam natječaj je krenuo u travnju ove godine i otvoren je do kolovoza sljedeće godine. Važno je istaknuti da korisnici moraju imati prebivalište na području Krapinsko – zagorske županije i da obrt moraju otvoriti na samom području županije. Aktivnosti koje se njima financiraju, su plaćanje doprinosa kroz godinu dana, te opremanje i uređenje prostora. Da bi oni sve to osmislili, na raspolaganju im stoji Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije i ZARA, te naš odjel – istaknula je Mihovilić.


Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar rekla je kako je nositelj projekta ENTER, koji je financiran sredstvima Europske unije u stopostotnom iznosu.
– Riječ je o 1.987.000 bespovratnih sredstava, od kojih je gotovo 800 tisuća kuna namijenjeno za potpore za samozapošljavanje i za osiguravanje mreže mentora. S aktivnostima projekta smo započeli u  svibnju prošle godine i do sada smo proveli šest setova radionica za poticanje samozapošljavanja, na kojima je sudjelovalo 70 sudionika. Velik dio projekta usmjeren je i na promociju deficitarnih zanimanja, kao jedan dodatak čitavoj kampanji. Tako su izrađeni promotivni filmovi u smjeru poticanja upisivanja djece za deficitarna zanimanja. Organiziran je i dan otvorenih vrata kod poslodavaca, kako bi učenici šestih i sedmih razreda osnovne škole mogli vidjeti kako izgleda jedan radni dan u području deficitarnih zanimanja i da se lakše odluče za jedno od tih zanimanja. Zainteresiranost učenika i poslodavaca bila je velika. Pripremamo i strategiju razvoja ljudskih potencijala za budući financijski period, koja bi trebala dati smjernice razvoja i uvid u kretanja na tržištu rada u budućem periodu – naglasila je Barilar.

Desetak ugovora

Župan Kolar kazao je kako je važno to da se radi o mladim ljudima, koji su se odlučili ući u tržišnu utakmicu, da sami za sebe zarađuju za kruh, a kasnije će zasigurno moći zaposliti i nekoga drugoga.
– Stvaramo uvjete za otvaranje novih radnih mjesta. Ovo su bespovratna sredstva za mlade, važno je da mi njima nismo samo dali novac i rekli im da se snalaze u poslu, nego će na raspolaganju imati mentore i Mrežu poslovnih anđela, s kojima će se moći savjetovati o poslovanju. Za ovu godinu pripremili smo desetak takvih ugovora, a ovo su prva tri korisnika koja su potpisala ugovore i vjerujem da ćemo do kraja godine potpisati ugovore sa svima. Važno nam je što znamo da ćete ostati ovdje, a ne otići raditi u inozemstvo. Po svim statističkim pokazateljima, kad se zbroji, najmanje je ljudi otišlo iz Krapinsko – zagorske županije i to nije slučajno, to je upravo zbog toga što smo u posljednje četiri i pol godine otvorili 4000 radnih mjesta, zbog toga zahvaljujem našim poslodavcima i obrtnicima na tome – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba