PRVI JE DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE: U školu krenulo 1157 zagorskih prvašića – u Zaboku se s njima susrele zamjenica župana Jasna Petek i zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, a u Krapini gradonačelnik Zoran Gregurović

Svim učenicima zaželjeli uspješan početak nove školske godine, a prvašićima sretan početak novog životnog razdoblja

Objavljeno: 09.09.2019. zagorjeinternational

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana za društvene djelatnosti Jasna Petek obišla je Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalski u Zaboku, povodom početka nove školske godine. Zabočku OŠ pohađa 736 učenika.
– Puno je školaraca i školarki koji kreću u novu školsku godinu, ove godine u Krapinsko – zagorskoj županiji imamo oko 9400 učenika u osnovnim i 4400 učenika u srednjim školama. Danas sam u ime Županije u Osnovnoj školi u Zaboku poželjela sretan i uspješan početak nove školske godine svim učenicima Krapinsko – zagorske županije. Važno je napomenuti kako naša djeca rado idu u školu, da se vesele, pa je tako i danas u auli škole u Zaboku vladalo nestrpljenje među učenicima, koji su jedva čekali da ponovno sjednu u klupe, da vide svoje knjige i radne bilježnice i sve ono što im nova školska godina donosi, a donijet će im zasigurno nova znanja, iskustva, neke nove načine rada, nove principe i sadržaje – rekla je Petek.

Škola za život

– Između ostaloga, ova nam godina donosi i Školu za život, odnosno početak kurikularne reforme, u kojoj ključ u rukama imaju učitelji i učiteljice, što nikako ne smijemo zaboraviti, jer iako mi kao osnivači brinemo o materijalno – tehničkim uvjetima rada i o dopunskom standardu u našim školama, te tako Županija 45 posto svojih sredstava ulaže upravo u obrazovanje, bez motiviranih, stručnih i zadovoljnih nastavnika, nema kvalitetne škole. Stoga se iskreno nadam da će ova školska godina upravo njima donijeti bolji položaj u društvu, koji će se ogledati i kroz povećanje njihovih plaća, jer oni to zaista i zaslužuju. Tu isto tako ne smijemo zaboraviti na sve ostale zaposlenike škola, kao i na roditelje te djedove i bake i svi zajedno trebamo činiti da naše škole budu sretna mjesta odrastanja naše djece – rekla je Petek.
Prvi je razred na području KZŽ ove godine upisalo 1157 djece, odnosno, 74 više nego prošle godine.
Učenike su pozdravili i ravnatelj škole Tomislav Palanović te zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, koja je istaknula kako Grad Zabok kroz razne programe sufinancira školu i iznad standarda.

Dječja priredba

Svim učenicima osnovnih i srednjih škola sretan početak školske godine zaželio je i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je prisustvovao dječjoj priredbi za prvašiće u krapinskoj OŠ “Ljudevit Gaj”. A da prvi susret sa školom i školskim klupama bude ugodan i njihovim najmlađim učenicima, pobrinuli su se i na drugom kraju grada, u OŠ Augusta Cesarca, gdje je također održana priredba za prvašiće.

– Svim učenicima želim sretan početak školske godine, želim da im ona bude uspješna te da je uspješno i završe, a prvašićima želim sretan početak jednog novog životnog razdoblja. Što se tiče Grada Krapine, koji je osnivač osnovnih škola “Ljudevit Gaj” i “August Cesarec” te njihove četiri područne škole, mi svake godine uređujemo i adaptiramo te ulažemo određena sredstva u održavanje školskih objekata i izgradnju školskih igrališta, a isto tako velikom broju učenika slabijeg imovinskog stanja sufinanciramo i besplatnu školsku kuhinju. Također financiramo prijevoz učenika osnovnih škola, a od ove godine će i učenicima s područja koji do sada nisu imali pravo na prijevoz, s obzirom na to da je njihova udaljenost do škole manja od one propisane pedagoškim standardom, biti osiguran školski prijevoz. Isto tako, nakon što je Vlada RH donijela odluku o nabavi udžbenika, Grad Krapina i Županija su se uključili kroz nabavu radnih bilježnica za sve učenike, tako da se i roditeljima olakša početak ove školske godine – rekao je Gregurović. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba