U SKLOPU FESTIVALSKOG TJEDNA: U Pučkom otvorenom učilištu Krapina, održava se 18. Znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“

“Očuvanje našeg kajkavskog jezika znači očuvanje naše kulture i identiteta“

Objavljeno: 09.09.2019. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u organizaciji hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” iz Zaboka i Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, održava se tradicionalni 18. po redu Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem, “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“.

Kajkavska riječ

– Ove godine skup slavi svoju punoljetnost, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, prosvjete i športa, Ministarstva kulture, Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine. Ove godine imamo 12 sudionika, najeminentnijih znanstvenika koji se bave izučavanjem kajkavskog jezika, književnosti i kulture, koji će predstaviti najrecentnije radove s tog područja. To je najdugovječniji znanstveni skup te vrste na području Republike Hrvatske, na što smo ponosni i nadamo se da će on i dalje opstati i biti još bolji i kvalitetniji, te da ćemo i dalje s ponosom moći njegovati tu našu najdražu kajkavsku riječ. Iznimno smo ponosni što je kroz sve te godine iznjedreno niz inicijativa i tijekom svih tih 18 godina, ostvaren je niz značajnih projekata koji su rezultirali i međunarodnim priznanjem kajkavskog književnog jezika prije pet godina. Objavljeno je niz kajkavskih edicija, među kojima s ponosom ističemo izdanje hrvatske udruge “Muži zagorskog srca“, i to dva objavljena sveska magistra Ivana Zvonara “Povijest usmene kajkavske književnosti“, dok je treći svezak u pripremi. Objavljen je tih godina i pretisak prvog hrvatskog kajkavskog jednojezičnog pravopisa iz 1808. godine, kao i pet Zbornika sa znanstvenih skupova. Ono što je najbitnije i najznačajnije, je da se klima, što se tiče kajkavskog jezika, književnosti i kulture, počela mijenjati na pozitivno, te da su ljudi više počeli participirati naš dragi “kaj“, koji je postao zastupljeniji i u našim medijima, a nadamo se da će toga biti još više i svi smo mi tu upravo radi toga – kazao je organizator Znanstvenog skupa, ujedno predsjednik Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” Rajko Fureš.


Znanstveni skup otvorila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula kako je Krapinsko – zagorska županija s velikim ponosom pokrovitelj ovog događanja.
– Ovaj znanstveni skup po 18. puta predstavlja doprinos, kako hrvatskom jezikoslovlju i književnosti, tako i općenito hrvatskoj kulturi. Moram napomenuti kako trećina stanovnika Republike Hrvatske govori kajkavskim jezikom, ali to nije samo način sporazumijevanja i izražavanja, već je to i način umjetničkog izražavanja, jer je kajkavski izvor mnogih umjetničkih dijela u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Iskreno se nadam da će radovi koji će danas ovdje na skupu biti prezentirani, kao i oni u zborniku, biti inspiracija budućim generacijama za nova istraživanja ovog jezika, jer očuvanje našeg kajkavskog jezika, znači očuvanje naše kulture i identiteta – naglasila je Jasna Petek.

Stručno stajalište

Skupu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.
– Ovaj skup dokazuje neiscrpnost kajkavskog jezika, a još više sve to dokazuje ono što je počelo 1966. godine u Krapini, a to je naš Festival kajkavskih popevki, zatim Tjedan kajkavske kulture, a naravno, dio svega toga je i ovaj znanstveni skup, gdje se s jednog stručnog stajališta obrađuje sve ono što je napisano kajkavskim jezikom. Da nije bilo ovog skupa, ne bismo otkrili mnoge pisane stvari koje danas obogaćuju kajkavsku pisanu povijest. Meni kao autoru, kajkavski puno znači i uvijek se veselim kad ga mogu iskoristiti – zaključio je Kozina. (jm, ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba