SVE JE SPREMNO ZA 27. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: U četvrtak se u Krapini otvara najveći sajam zagorskog gospodarstva, u sklopu kojeg će se na pet tisuća četvornih metara predstaviti oko 250 izlagača iz triju zemalja. Gradonačelnik Zoran Gregurović najavio kako posjetitelje ne bi trebala omesti ni kiša:

“Imamo festivalski kišobran, kojim ćemo obići sajam kroz Šetalište do trga, a onda ćemo se na Vinskom placu zatvoriti u šator, s novim festivalskim peharčekom”

Objavljeno: 09.09.2019. zagorjeinternational

Na izložbenom prostoru kraj Osnovne škole “Ljudevit Gaj” u Krapini, predstavljeno je 27. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora, koji se, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, svečano otvara u četvrtak i trajat će sve do subote navečer.

– Ove godine predviđamo oko 250 izlagača na otprilike pet tisuća kvadratnih metara, natkrivenog i nenatkrivenog prostora. Sam sajam proteže se po Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i gradu Krapini, pa mislim da je to jedan novitet koji doprinosi tome da svi oni koji posjete Tjedan kajkavske kulture, mogu konzumirati i dio onoga što se događa na samom Gospodarskom zboru. Predstavit će se kolege obrtnici, poduzetnici i poljoprivrednici, Ceh frizera pružat će besplatno friziranje, a imat ćemo prezentaciju tradicijskih i obrtničkih obrta. S ovoga mjesta trebamo poslati poruku da na ovaj način pokušavamo pomoći svim tradicijskim i umjetničkim obrtima jer su polako u izumiranju i moramo im pomoći kako bi nastavili svoje poslovanje i mlade generacije zainteresirali za tu djelatnost – rekao je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško.
Zagorski gospodarski zbor zajednički organiziraju Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Grad Krapina, Krapinsko – zagorska županija i Radio Kaj.

– Mi smo si zadali cilj da svake godine Zbor bude bolji. Svatko će vjerojatno moći naći nešto za sebe, Bog će nas, nadam se, nagraditi dobrim vremenom, iako, tradicionalno, na početku Tjedna kajkavske kulture pada kiša. Intenzivno smo radili na tome da privučemo što veći broj izlagača, kako bi to bilo zanimljivo našim posjetiteljima. Naš je Zbor specifičan i po tome što uspijevamo osigurati besplatno predstavljanje za sve izlagače, dakle, nema ulaznice, nema kotizacije, treba samo doći s dobrom voljom prezentirati sebe ili pronaći nešto za sebe – rekao je Josip Grilec, predsjednik HGK ŽK Krapina.

Srce Zagorja

Direktor Radija Kaj Dragutin Gradečak rekao je kako mu je zadovoljstvo što su se ponovno pridružili obitelji organizatora Zagorskog gospodarskog zbora, dodavši kako je uvjeren da rade nešto dobro za Krapinu i za Hrvatsko zagorje.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović pozvao je sve na Tjedan kajkavske kulture u srce Hrvatskog zagorja.

– U ovom kajkavskom tjednu u srcu Hrvatskog zagorja, kada slavimo našu tradiciju, ono naše domaće zagorsko, kada se prikazuje, izlaže, recitira na kajkavskom, normalno da je sastavni dio i Zagorski gospodarski zbor, gdje će se izložiti ono najbolje u gospodarstvu s kajkavskog govornog područja. Drago mi je što je iz godine u godinu Zbor sve bolji i sve veći, da ima sve više izlagača, stoga pozivam sve da dođu u Krapinu, da posjete Gospodarski zbor, a kao što je gospodin Grilec rekao, tradicionalna je i kiša, no, to nas neće spriječiti jer od kako smo uvidjeli da od tradicije ne možemo pobjeći, odlučili smo napraviti festivalski kišobran, kojim ćemo obići Gospodarski zbor, Šetalištem hrvatskog narodnog preporoda do Trga Ljudevita Gaja, na Vinskom placu ćemo se zatvoriti u šator i s novim festivalskim peharčekom zadržat ćemo se do kraja, na završnom dijelu Gospodarskog zbora – najavio je u šali Gregurović.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar ne sumnja da će ovogodišnji Zbor biti još bolji od prošlogodišnjeg.

– Ljestvicu smo postavili vrlo visoko, međutim, na to su nas na neki način obavezali i sjajni rezultati našeg gospodarstva, koje kontinuirano raste od druge polovice 2013. godine i koristim ponovno priliku da zahvalim svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na sjajnim gospodarskim rezultatima jer su oni nama omogućili da krenemo i u neke veće projekte. Sigurno je jedan od takvih projekata Poduzetnički inkubator, koji polako ide svome kraju i koji ćemo otvoriti krajem trećeg mjeseca sljedeće godine. Ovo je jedan od tri najjača gospodarska zbora u Republici Hrvatskoj i prilika da gospodarstvenici razmjene svoja znanja i iskustva, da dogovore neke nove poslove, gdje će se onda zajednički prezentirati na trećim tržištima. Ove godine, županija partner nam je Varaždinska županija, spajamo sjever Hrvatske kroz niz različitih projekata, pa mogu najaviti i da će na jednom velikom gospodarskom sajmu u Londonu ove godine zajedno nastupiti Krapinsko – zagorska, Varaždinska i Međimurska županija i činimo apsolutno sve što je u našoj moći da budemo podrška našem gospodarstvu, kroz niz mjera. Na našem Zboru nastojat ćemo prikazati snagu sadašnjeg gospodarstva Krapinsko – zagorske županije, ali ćemo isto tako posvetiti pozornost nekim iznenađenjima te ćemo prezentirati ono što želimo da krapinsko – zagorsko gospodarstvo bude u budućnosti – najavio je Kolar.

Radionice i kušaonice

Sajam će se, kao što je spomenuto, prostirati na pet tisuća četvornih metara, na prostoru sportske dvorane OŠ “Ljudevit Gaj” i šatora kraj škole, kućice će biti postavljene u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, od škole do Trga Ljudevita Gaja, bit će tu i štandovi i kućice na Trgu Ljudevita Gaja, te šator u kojem se održava Vinski plac. Okupit će se izlagači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te desetak hrvatskih županija, koji će predstavljati proizvode i usluge gospodarstva i obrtništva, tradicijske i suvremene djelatnosti, te organizirati radionice i kušaonice. Pokrovitelj ovogodišnjeg ZGZ-a je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH. Posjetitelji će sajam moći razgledati od 10 do 22 sata, a svečano otvorenje je u četvrtak u 13 sati u amfiteatru Srednje škole Krapina. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba