Povodom Dana Varaždinske županije održana svečana sjednica Županijske skupštine, nagradu za životno djelo dobila Marija Cafuk

“Realizirani su projekti vrijedni 176 milijuna kuna, 400 milijuna kuna realizira se ove godine, a do kraja mandata provodit će se projekti vrijedni više od 300 milijuna kuna“

Objavljeno: 07.09.2019. IB

U Varaždinskoj županiji su već realizirani ili se realiziraju europski i drugi projekti vrijedni više od 900 milijuna kuna, kojima se ulaže u budućnost. Obnavljaju se i grade škole, bolničke zgrade, ulaže se u turizam i poljoprivredu te se provode važni socijalni programi. Na tome se neće stati, jer se već pripremaju novi projekti, među kojima je uspostava četiri centra za dnevni boravak starijih osoba, geotermalna elektrana u Malom Bukovcu, novi hoteli u Varaždinskim Toplicama te centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin.

150 projekata

Najavljeno je to u petak, na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Varaždinske županije i blagdana Male Gospe. Na svečanoj sjednici u HNK u Varaždinu su uz domaćine – župana Radimira Čačića, predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina te savjetnicu župana Nataliju Martinčević, kao i županijske vijećnike, bili izaslanik predsjednice RH, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, međimurski župan Matija Posavec, general Mladen Markač i brojni drugi uzvanici, među kojima i varaždinski biskup Josip Mrzljak kojem je župan Čačić posebno zahvalio na dolasku.

– Izuzetno dobra suradnja Županijske skupštine kao predstavničkog tijela te župana kao izvršnog tijela rezultirala je realizacijom velikog broja projekata. Bez političkih pristranosti i bez dijeljenja po stranačkim ključevima, ostvarujemo rezultate na brojnim područjima, prvenstveno u obrazovanju, zdravstvu i turizmu. Budimo ponosni na našu Županiju koja slovi kao županija budućnosti. Na nama je da tu budućnost i dalje krojimo na zadovoljstvo i na korist svih naših građana. Svim žiteljima čestitam Dan županije i blagdan Male Gospe – rekao je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Čestitke su uputili župan Željko Kolar, koji je posebno naglasio značaj projekta brze pruge koju je pokrenuo župan Čačić, kao i saborski zastupnik Josip Križanić, ministar Darko Horvat i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– U Varaždinskoj županiji se i dalje držimo mota: “Napravi sad, ako možeš i znaš, u mandatu koji imaš“. Bližimo se broju od 150 projekata, a do danas su prošli svi projekti s kojima smo išli pred EU fondove, što je nevjerojatno i pokazuje koliko su kvalitetno radile naše službe. Realizirani su projekti vrijedni 176 milijuna kuna, projekti vrijedni 400 milijuna realiziraju se ove godine, a do kraja mandata polovicom 2021. provodit će projekti vrijedni više od 300 milijuna kuna te ćemo pripremiti i započeti niz novih za sljedeći mandat. Sve to ne bi bilo moguće bez jako dobre suradnje sa Skupštinom i vijećnicima, ovo su zajednički rezultati i na tome im zahvaljujem – istaknuo je župan Čačić te dodao kako neće stati.

 Važne investicije

– Pripremamo projekte uspostave četiri centra za dnevni boravak starijih osoba, svaki vrijednosti dva milijuna eura, a u Varaždinskim Toplicama, gdje se već provode investicije vrijedne 240 milijuna kuna, krećemo s novim projektima za koje tražimo strateške partnere na međunarodnom natječaju. Glazbenu školu želimo podići na razinu konzervatorija, a krećemo i s projektom izgradnje geotermalne elektrane u Lunjkovcu. Radimo po principu da se sa svojim projektima javljamo na sve natječaje uz jedini uvjet da nas sutra ne koštaju ništa. Primjer su projekti energetske obnove koji će nam donijeti 20 milijuna kuna plusa godišnje na sve što smo uložili – naglasio je Čačić.

Ne hvalimo se tuđim projektima i radom, državnim aglomeracijama, cestama i nadvožnjacima, napomenuo je.

– Ovdje govorimo o projektima koje smo sami osmislili, koji su naš trud, naše znanje i odgovornost, financirani su pretežno europskim i našim novcem, a u nekim projektima i uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Od stotinjak projekata koje navodimo, u samo tri se pretežno radi o novcu države. Ministarstvo znanosti i obrazovanja će s 80 posto financirati izgradnju OŠ Sveti Ilija, a Hrvatske vode provode projekt čišćenja dragocjenog i atraktivnog Trakošćanskog jezera, za nas jako važnog, na čemu zahvaljujemo. Treći projekt države je onaj brze pruge od Zagreba preko Lepoglave do Varaždina i Čakovca, koji provodi HŽ, ali uz 1,5 godinu kašnjenja. Mi podržavamo Vladu u svim njezinim kvalitetnim projektima, nismo nikad uočili zlu namjeru ili nekorektnost, nego naprotiv, projekti ne bi bili realizirani da nije bilo suradnje sa svim institucijama. Međutim, sintagma da je novac odobren “preko nečijih ministarstava“ pokušaj je da si ministarstva, koja nisu dala ni kune, pripišu stotine milijuna kuna jer se isplata EU novca, koji smo dobili zbog kvalitete naših projekata, obavlja preko njihovih službi iako s njima i njihovim budžetima nema ništa – naveo je Čačić.

Priznanja i nagrade

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja i nagrade za 2019. godinu.

Nagrada za životno djelo Varaždinske županije dodijeljena je Mariji Cafuk, diplomiranoj ekonomistici, jednoj od najznačajnijih poljoprivrednica Varaždinske županije koja se ističe radom u lokalnoj zajednici, posebno u području zaštite, promocije i certificiranja Varaždinskog zelja.

– Varaždinsko zelje u mojoj obitelji ima središnje mjesto više od 100 godina, ono je u našem srcu, naš je znamen i ponos. Nagradu ste dodijelili meni osobno, ali ona pripada svim poljoprivrednicima Varaždinske županije koji rade mukotrpno, koji istovremeno moraju biti proizvođači i trgovci, više osoba u jednoj – rekla je Marija Cafuk, koja je zahvale uputila u ime svih laureata.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Osnovnoj školi “Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, koja ove godine slavi 180 godina postojanja, kao i  izborniku Davis Cup reprezentacije Željku Krajanu pod čijim je vodstvom Hrvatska 2018. godine u Francuskoj osvojila Davis Cup.

Nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu uručene su  Jasni Jakovljević, intendantici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Drugoj gimnaziji Varaždin i Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu.

Izvrsne rezultate postigli su učenici. Priznanja je primilo 16 učenika koji su osvojili ukupno 22 nagrade i medalje na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. To su Emanuel Tukač, Karlo Štorga, Janko Vrček, Franko Prikratki, Luka Kolarić, Martin Peček, Noel Perić, Juraj Kolarić, Jakob Trstenjak, Vid Vlahek, Borna Svržnjak, Teo Flajšman, Amanda Mlinarić, Iva Gerić, Martina Štefinec i Dorian Kalajdžija. Uime nagrađenih učenika zahvalu je uputio Janko Vrček, koji je osvojio brončanu medalju na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Tel Avivu u Izraelu.

Nagrada za najbolju učenicu završnih razreda srednjih škola u protekloj školskoj godini dodijeljena je Dori Kermek, koja je završila Prvu gimnaziju Varaždin, a u njezino ime nagradu je primila majka.

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba