Zabočki branitelji sudjelovali na tradicionalnoj “Pekmezijadi 2019.“, u organizaciji Udruge branitelja Duga Međa

Osim u kuhanju pekmeza, branitelji se natjecali i u sportskim igrama, družili se uz glazbu te obišli Papuk i Orahovicu

Objavljeno: 04.09.2019. IB

Na “Pekmezijadi 2019.“ i sportskim igrama, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa, već osmu godinu, uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka, sudjelovalo je i 16 branitelja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok.
Sve je započelo paljenjem lampiona za sve poginule hrvatske branitelje, kod križa ispred kapelice u Dugoj Međi, a potom je održano svečano otvorenje “Pekmezijade“, kojem su nazočili virovitičko – podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Darko Žužak, načelnik Zdenaca Tomislav Durmić, predsjednica Općinskog vijeća Marija Dedaj, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje virovitičko – podravske županije Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec i mnogi drugi.

Posveta poginulom kolegi

Manifestacija “Pekmezijada 2019.” bila je podijeljena u dva segmenta – natjecanje u kuhanju domaćeg pekmeza te sportske igre branitelja posvećene poginulom Zdravku Kevčiću, branitelju s područja općine Zdenci.
U konkurenciji kuhanja pekmeza od domaćih slavonskih šljiva sudjelovalo je šest ekipa od Našica do Slatine. Nakon kuhanja, stručno povjerenstvo je odlučilo da je najbolji pekmez skuhala Udruga umirovljenika i starijih osoba Orahovica, drugo mjesto pripalo je ekipi “Tko te šljivi” ,a treće OPG-u Krajpl iz Feričanaca.
U sportskim igrama branitelja natjecalo se u četiri discipline – viseća kuglana, bacanje potkove, boćanje i slavonska alka. Nakon zbrajanja svih rezultata po disciplinama, najviše bodova te time i osvajanje velikog prijelaznog pokala pripalo je Udruzi hrvatskih branitelja općine Podgorač, druga je bila HVIDR-a Slatina, a treća UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990./1991.

Bacanje potkove

Najuspješnija natjecateljska ekipa zabočkih branitelja je bila ženska ekipa – supruga hrvatskih branitelja, koje su u bacanju potkove zauzele treće mjesto.

Nakon natjecanja održano je druženje uz slavonsku tamburicu, pjesmu i ples, za koje su se pobrinuli  članovi KUD-a Zdenac i Crkvari te Tamburaški sastav Kontra iz Feričanaca. Zabočki branitelji obišli su i park prirode Papuk i jezero Orahovica.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba