PRIJAVE KREĆU 10. RUJNA: Uz subvencije stambenog kredita, lakše i povoljnije do vlastitog doma

MINISTAR ŠTROMAR: Nudimo subvencionirane kredite uz najniže kamate do sada

Objavljeno: 04.09.2019. zagorjeinternational

Od idućeg tjedna, točnije, od utorka, 10. rujna, kreće treći po redu poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita, kako bi na povoljniji način riješili svoje stambeno pitanje. Radi se o već dobro poznatom i prihvaćenom programu, u sklopu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno, pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno, usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet, trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina.

Dobivaju svi

– Moj je cilj da se naše stambene mjere poboljšavaju i da ih prilagođavamo potrebama mladih. Zato slušamo mlade ljude te uvažavamo njihove kritike i prijedloge, a ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada. Važno je naglasiti kako će svi koji dostave valjanu dokumentaciju, dobiti subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu, dakle, vremena ima – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.
Također, istaknuo je zadovoljstvo jer su mladi prepoznali i koristili ovu mjeru i što zahvaljujući subvencioniranju stambenih kredita, više od 5300 mladih danas ima svoj dom.
– Za mene to nisu samo brojke, to je 5300 mladih obitelji i domova u kojima se čuje dječji smijeh. U tim je obiteljima do sad rođeno preko 800 djece i broj raste iz dana u dan. Treću godinu provodimo ovu mjeru, tako da mladi mogu lakše i jeftinije do svog krova nad glavom, a poziv će biti otvoren i iduće godine. Rješavanje stambenog pitanja jedan je od preduvjeta da svoju budućnost grade u Hrvatskoj – rekao je ministar Štromar te dodao da je ovo konkretna demografska mjera koja daje rezultate.

12 institucija

Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija, koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto. Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina, koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno, gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno, do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.
Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na stranici APN-a – https://mgipu.gov.hr/vijesti/kako-do-subvencioniranog-stambenog-kredita/9327.

Najnovije po kategorijama

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

VELIKI POVRATAK IVANE HABAZIN: Prošlog je vikenda u Dubaiju pobijedila Gruzijku i osvojila pojas WBC Middle East prvakinje, a onda iste noći potpisala ugovor za svoj idući nastup

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter