U Pregradi predstavljen bogat program 49. manifestacije “Branje grojzdja“, koja će se održati od 21. do 29. rujna

ZABAVA ZA SVE GENERACIJE: Posjetitelji će moći uživati u trgovima Dobre kapljice i Dobre zabave, koncertima Vatre, Cura iz centra i grupe Vigor te neizostavnoj povorci berača

Objavljeno: 02.09.2019. ivanabelosevic

U Gradskoj kavani u Pregradi je predstavljen bogat program 49. izdanja manifestacije “Jesen u Zagorju –  Branje grojzdja“.

“Branje grojzdja“ je lokalno – tradicijska manifestacija kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja.Svake godine manifestacija je popraćena bogatim turističkim, zabavnim, eno-gastronomskim, kulturnim i sportskim sadržajem te ima izuzetno visoku posjećenost. Ove godine će se održati od subote 21. rujna do nedjelje 29. rujna.

Otvorenje u vinogradu

Gradonačelnik Marko Vešligaj je rekao kako je pripremljeno preko 50 programa, devet kulturnih i dječjih, sedam eno – gastro programa, 15 zabavnih i 10 sportskih događaja.
– Otvorenje će biti u kleti Večerić u Vrhima Pregradskim. To je klet pokojnog kuhara Slavka Večerića, koju danas ima njegov sin Krunoslav. To je jedan lijepi objekt u krasnom okruženju, ispod kapele sv. Leonarda. Nadam se lijepom vremenu i da ćemo manifestaciju otvoriti pravom berbom. Prije samog otvaranja, u petak u gradskoj knjižnici imamo predstavljanje nove monografije grada Pregrade. Prvi vikend je bogat sportskim događanjima, tu će biti natjecanje u ribolovu i planinarski pohod, kroz tjedan će biti turnir u kuglanju naše Udruge umirovljenika, šahovski turnir za mlade i seniore, tradicionalni nogometni kup mjesnih odbora, kup “Zagića“ , utakmica veterana, gađanje glinenim golubovima i izložba oldtimera. Novitet je i trak “Zlatni gemišt“ , koji će startati u centru Pregrade. Bit će predstavljena i CROWDFUNDING kampanja pod nazivom “SMASH – Vratimo tenis u Pregradu“, kroz koju prikupljamo sredstva za izgradnju teniskih terena. Kampanja ide jako dobro i do sad je prikupljeno preko 50 posto sredstava. Bit će organizirana tombola i nadamo se da će se i tu prikupiti sredstva, kako bi sljedeće godine krenuli s realizacijom tog projekta. Ono što ljude najviše zanima, to je koncertna ponuda, smatam da smo pogodili sve glazbene ukuse. Započinjemo u subotu, 21. rujna s velikim koncertom Vatre, u četvrtak, 26. rujna nastupit će Cure iz centra, pod šatorom će biti Šarmeri i Foršuss, nastupit će i Zagrebačke mažoretkinje, KUD Pregrada, Kraljevi Zagorja i F – band. Glavni vikend, u petak, 27. rujna na Trgu Gospe Kunagorske nastupit će Ausswinkl muzikanti, a u subotu, 28. rujna grupa Vigor. Održat će se i koncert rock glazbe street-gig, taj je program ostvario sredstva na prvom participativnom proračunu za mlade – istaknuo je Vešligaj.

Direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić predstavila je eno – gastro dio.
– Puno smo radili na konceptu izgleda sadržaja. Imat ćemo trg Dobre kapljice s vinarima, trg Dobre zabave s ugostiteljima i ponudom hrane i pića. Tu je tradicijski sajam i OPG proizvodi. Gljivarska udruga “Lisičica“ pripremat će kuharski kotlić, a  Udruge pčelara Medeni obilježava 20 godina postojanja. Prošle godine uveli smo Kuharski kup Slavka Večerića u spomen na našeg velikog Pregračana i kuhara. To je natjecanje najboljih mladih kuhara u Hrvatskoj, natjecat će se 10-ak timova i na kraju će se prezentirati i degustirati jela koja će oni pripremiti. Ocjenjivat će ih stručni žiri. Što se tiče dječjeg programa, vrlo je bogat. Počinje na sam dan otvaranja, tradicionalno Gradska knjižnica i plesni studio Div pripremaju dječji program, a ove će im godine u goste doći plesni studio Centar by Nicolas iz Zagreba. Pripremao i dječje animacije i zabavne igre. Tu je i dječja predstava Kazališta scena s predstavom “Čudak Šumek“, pregradske dječje berbarije, izložba životinja i slično – naglasila je Hostić.
Predstavnik udruge vinara “Dobra kaplica“ Robert Gretić rekao je da će se vinari predstaviti ispred Gradske knjižnice i Muzeja.
– Tu će biti bogata ponuda domaćeg vina, autohtonih sorti naših istaknutih članova Udruge. Kućica će biti otvorena u četvrtak, 26. rujna i moći će izlagati svi naši članovi Udruge, a uz to vina će se moći i kupiti. Moram napomenuti da ćemo kućicu otvoriti i 21. rujna kada će biti koncert Vatre. Ujedno ćemo uz program koji će se odvijati na glavnom trgu, imati i zabavni program benda vinara, koji smo nazvali Veseli podrumari i oni će nas zabavljati nakon službenog programa. Mislim da je to jedan veliki pomak u odnosu na prošle godine i da oni koji žele prezentirati svoje vino, mogu to učiniti na jedan lijepi način – istaknuo je Gretić.

Vinske popevke i napitnice

Predsjednica KUD-a Pregrada Slavica Vidaček predstavila je treći festival Vinskih popevki i napitnica, koji će se održati u petak 27. rujna i okupit će 14 izvođača koji će pjevati u dvije kategorije.
– Jedne će skladbe biti već izvođene, a druge će biti nove. Sve u svemu nastojimo promovirati kajkavsko govorno područje i pjesme sačuvati od zaborava. Uglavnom će ih izvoditi vokalni sastavi, koji su dio KUD-ova. Ove godine dolaze Arette, KUD Oroslavje, po prvi puta Donja Stubica i Sveti Križ Začretje, te drugi. Uz festival će se održati i predstava u spomen na profesora Borisa Krizmanića, riječ je o predstavi “Škrtec“ na kajkavskom narječju. Imat ćemo i izložbu pregradskog slikara Josipa Kolara. To je njegova prva samostalna izložba u Pregradi, a bit će popraćena i glazbom. Za završetak, u nedjelju imat ćemo veliku povorku berača u kojoj će sudjelovati građani u narodnim nošnjama, te gostujući KUD-ovi – pojasnila je Vidaček.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba