Delegacije zagorskih branitelja i policijskih veterana bile su u Bilaju, na obilježavanju stradavanja branitelja Gospića

SJEĆANJE NA TEŠKE, ALI PONOSNE DANE: Dogovara se podizanje spomenika dvojici Zagoraca poginulih u Bilaju ’91.

Objavljeno: 02.09.2019. AB

Udruga hrvatskih branitelja Krapina je s delegacijom Policijske uprave krapinsko – zagorske, delegacijom Ravnateljstva MUP-a RH i ostalim pripadnicima MUP-a RH koji su branili Gospić 1991. godine, sudjelovala u obilježavanju stradavanja u obrani Gospića na istočnom dijelu, u mjestu Bilaj. Delegacije je duhovno predvodio kapelan PU KZ, don Branko Čagalj, a u ovogodišnjoj delegaciji je sudjelovala i Tanja Bašić, kći Danijela Puheka, jednog od zagorskih policajca, poginulog 2. rujna 1991. u Bilaju. Drugi poginuli policajac tog dana je bio Tomislav Stubičar iz Krapine, također pripadnik PU KZ.

Svesrdna pomoć

– Obilježavanje i susret branitelja je osim sjećanja na te teške, tragične, ali dane pune ponosa i slave, iskorišten također da se dodatno zaključi dogovor u vezi podizanja spomen obilježja u Bilaju, za dvojicu naših poginulih Zagoraca u obrani Gospića. Svesrdnu pomoć obećao je već ranije gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, a dodatno je zamolbu za pomoć prihvatio aktualni ličko – senjski župan Darko Milinović – istaknuo je predsjednik UHB-a Krapina Mladen Ptičar.
Nakon polaganja vijenaca, održana je svečana spomen misa na stijeni koja je ratne 1991. godine služila kao sklonište civilima, ali isto tako kao priručna crkva za održavanje vjerskih obreda. Nakon mise, mjesni odbor Bilaja na čelu s Tomislavom Pršom pripremio je okrepu i druženje branitelja sa stanovnicima Bilaja.

Uzvratni posjet

– Na druženju je dogovoreno da Udruga branitelja Krapina jednom u Zagorju ugosti delegaciju branitelja i civila iz Bilaja, jer postoji vrlo jaka, emotivna i moralna spona između stanovnika Bilaja i zagorskih policajca – branitelja – istaknuo je Ptičar, zahvalivši pritom načelniku PU krapinsko – zagorske Darku Caru, na pomoći oko obilježavanja te Udruzi IPA Hrvatsko zagorje, koja im je ustupila kombi za prijevoz do Bilaja.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba