Predstavljena monografija Gradskog puhačkog orkestra Krapina “Naših prvih 60 ljeta“, autora Branka Bolfeka

OVO JE EKIPA PREDOBRIH LJUDI: “Ističem ponos što pripadam ovom orkestru, koji doslovno ‘liječi i ozdravlja’ dušu svojih članova”

Objavljeno: 02.09.2019. ivanabelosevic

Gradski puhački orkestar Krapina u nedjelju je u Muzeju krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom organizirao promociju monografije “Naših prvih 60 ljeta“. Monografija je izdana povodom 60. obljetnice djelovanja Gradskog puhačkog orkestra Krapina i 40 godina umjetničkog vođenja orkestra od strane Branka Cvrtile, te njegovog članstva u orkestru od samog osnivanja do danas, dakle punih 60 godina. Autor je član orkestra Branko Bolfek, koji je prilikom promocije rekao kako GPO nije među najstarijim na ovim prostorima, ali je odradio jako puno nastupa.

264 stranice

– Malo se koji orkestar u Hrvatskoj može pohvaliti s toliko puno nastupa, kao naš Gradski puhački orkestar Krapina. Trudio sam se da u monografiju uvrstim sva događanja o kojima sam bio informiran temeljem zapisa ili od nekog člana orkestra. Stalno ističem svoj ponos što pripadam ovom orkestru koji doslovno “liječi i ozdravlja“ dušu svojih članova. Ovo je ekipa predobrih ljudi, obučenih u crvene košulje. Povodom 60. godišnjice obilježavanja, došao sam na ideju da napravim ovu monografiju i da obilježimo ovaj značajan događaj. Od veljače do svibnja sam prikupljao informacije i fotografije te mi je ostalo dva mjeseca da složim ovu monografiju, koja ima 264 stranice. Ilustrirana je sa 640 fotografija, a njoj su predstavljeni svi trenutno aktivni i oni neaktivni glazbenici. U monografiji se govori i o suradnji s Desinićkim i Krapinskim mažoretkinjama te o mnogo drugih događanja. Zahvaljujem svima koji su pomogli u izradi monografije – naglasio je Bolfek.


Umjetnički voditelj orkestra Branko Cvrtila na toj je funkciji punih 40 godina, te je njegov član svih 60 godina.
– Orkestar je osnovan 1959. godine, kao vatrogasna glazba DVD-a Lepajci. 1998. godine smo stasali kao prilično dobar orkestar i postali smo Gradski puhački orkestar te smo s Krapinskim mažoretkinjama osnovali Udrugu Gradski puhački orkestar i mažoretkinje. Od tada sviramo na gotovo svim prigodama u gradu Krapini. 2000. godine smo sklopili i jedan savez s Desinićkim mažoretkinjama i to je bio pun pogodak za njih i nas. Osvojile su državno prvenstvo te smo mi s njima kao glazbena pratnja išli u Dubrovnik na Europsko prvenstvo, zajedno smo prošli i gotovo cijelu Europu i ta suradnja traje do danas. U međuvremenu se popravila i kvaliteta orkestra, počeli smo se pojavljivati na državnim smotrama. 2016. smo osvojili drugo mjesto u svojoj kategoriji, 2017. smo osvojili zlatnu plaketu, a ove godine zlatnu plaketu s pohvalom – istaknuo je Cvrtila.

Promiču Grad Krapinu

Na predstavljanju su bili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te njegov zamjenik Drago Kozina.

– Izuzetno sam sretan i ponosan što je ova monografija ugledala svjetlo dana, ona je  važna jer će ostati kao trajni spomen na sve bivše i sadašnje članove Orkestra te njihove značajne uspjehe i služiti kao svijetli primjer budućim generacijama. Orkestar je poznat diljem domovine i Europe, te na lijep način promiče ime Grada Krapine – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba