Zbog ljudskog utjecaja na okoliš, mijenjaju se i smanjuju prirodna staništa, pa se divljač u potrazi za hranom i skloništem, sve češće pojavljuje na cestama, gdje izaziva prometne nesreće

Odlukom Vlade RH, Hrvatskom lovačkom savezu 20 milijuna kuna za osiguranje štete od naleta vozila na divljač

Objavljeno: 30.08.2019. zagorjeinternational

Na jučerašnjoj sjednici, Vlada RH usvojila je Odluku o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2019. godini, temeljem koje će se s Hrvatskim lovačkim savezom sklopiti ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna. Zakonom o lovstvu propisana je odgovornost lovoovlaštenika za štetu koju počini divljač, ako su oštećenici poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja šteta od divljači.

Visoke premije

Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja te su lovoovlaštenici, odnosno, lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova.
Kroz jedinstvenu policu osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Hrvatske, omogućit će održivost koncesija i zakupa prava lova. Ujedno će se smanjiti i opterećenje pravosudnog sustava, uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete. Dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom i dugotrajnim neizvjesnim postupcima, lovoovlaštenici su dovedeni u nezavidni položaj, suočeni s visokim odštetama i zateznim kamatama, a oštećenici s nemogućnošću naplate štete.

Ulaganje u zaštitu

– Povećanjem broja vozila na cestama i ubrzanim razvojem mreže prometnica, štete od naleta divljači na vozila sve su češće i veće, a ljudski utjecaj na okoliš zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje, mijenja i smanjuje prirodna staništa divljači. Divljač u potrazi za hranom i skloništem, sve češće prilazi rubnim urbanim područjima i pojavljuju se na cestama, gdje izaziva prometne nesreće. Kroz ovu jedinstvenu policu osiguranja koju financiramo s 20  milijuna kuna, pomažemo lovoovlaštenicima na način da umjesto plaćanja šteta, ulažu u unaprjeđenje lovnog gospodarstva i zaštitu divljači na području cijele Hrvatske – izjavila je ministrica Marija Vučković nakon sjednice Vlade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter