MJESTO DOBRE ZABAVE: Predstavljen bogat program 54. Tjedna kajkavske kulture u Krapini, koji i ove godini donosi mnoštvo zanimljivih kulturnih, sportskih i zabavnih događanja, svakodnevno od 8. do 14. rujna

DOĐITE U SRCE ZAGORJA! Krapina dobiva novi gastro suvenir, uz Vinski, otvara se i Žmah plac, a osim u kajkavskim popevkama, publika će uživati u nastupima Magazina, Dražena Zečića i Mejaša

Objavljeno: 28.08.2019. zagorjeinternational

U Glazbenom paviljonu Šetališta hrvatskog narodnog preporoda u Krapini, predstavljen je bogat program 54. Tjedna kajkavske kulture, koji će se ove godine održati od 8. do 14. rujna. Manifestaciju već tradicionalno organizira Turistička zajednica grada Krapine.

– Tjedan kajkavske kulture ušao je među top 32 hrvatska turistička događaja, pa smo se i ove godine potrudili da naš program bude bogat događanjima. Turistička zajednica grada Krapine zadužena je za vanjska događanja, svake godine pobrinemo se da se taj program obogati novitetima koji su vezani uz tradiciju, uz dodatak suvremenog “štiha”. Tako ove godine imamo “Krapinske čoko – oblizeke”, novi gastro suvenir na temu krapinskog Festivala, a moći će se kupiti krapinski čokoladni CD-i i krapinska čokoladna srca, naravno, s ambalažom koja je inspirirana krapinskim Festivalom. Smatram da će čoko – kućica biti jedna nova točka za fotografiranje u gradu Krapini. Bit će tu i Žmah plac, na kojem će se svi oni koji dođu u Krapinu moći počastiti tradicionalnim zagorskim jelima. Moram izdvojiti i jednu posebnu izložbu na otvorenom, to je izložba drvenih igračaka u gigantskim veličinama, koje će biti postavljene u Ulici Ljudevita Gaja, na travi, uz posebno osvjetljenje. Spomenula bih i općine i gradove partnere, s čime smo počeli prošle godine, u potprogramu “U ozračju kaja”. Od općina iz Krapinsko – zagorske županije, ove godine to su Lobor i Sveti Križ Začretje, a od ostalih općina i gradova iz kajkavske regije, predstavit će se Mursko Središće, Gornji Kneginec i Ravna Gora. Na Trgu Ljudevita Gaja, gdje će i ove godine biti postavljen Vinski plac, publika će moći uživati u nastupima KUD-ova, zadruga, institucija, koje će se predstaviti u tom tjednu. Bit će tu Smotra mažoretkinja, na kojoj će se predstaviti 14 skupina, zatim Dječji korzo, štandovi na kojima će se predstavljati bogatstvo OPG-ova i zadruga, poduzeća i slično. Radno vrijeme naših ugostitelja produljili smo do pet sati, a u manifestaciju su se uključile i naše kulturne ustanove – Muzej krapinskih neandertalaca, Pučko otvoreno učilište, Galerija grada Krapine, Muzej Ljudevita Gaja, s produljenjem radnog vremena, a tu je i Muzej oldtimera Presečki, koji svake godine u Tjednu kajkavske kulture ima Dan otvorenih vrata – najavila je Nedjeljka Vodolšak, direktorica TZ-a grada Krapine.

21 skladba

Središnji događaj svakako je Festival kajkavskih popevki, čije će se 54. izdanje, pod pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, održati 14. rujna u 20 sati. Za nastup na “Večeri novih popevki” odabrana je 21 skladba, a prethodit će joj retrospektivni koncert “Popevke zanavek”, 13. rujna u 20 sati.

– Istaknuo bih jednu zanimljivu skladbu Zdenke Kovačiček i Greenhouse banda, u malo drugačijem tonu od uobičajenog. U “Popevkama za navek” ponovno će biti Danijela Pintarić sa skladbom “Stiha, stiha povedaj mi, mati”. Svojevremeno je “Plovi moj brodek” popeval Radek Brodarec, ove godine smo uspjeli dogovoriti izvornog autora te pjesme Livia Morosina, koji će doći u petak i to otpjevati. Očekuje nas puno novih i zanimljivih stvari i jedva čekamo da počne. Svake godine dobivamo sve više pjesama, usprkos tome što neki kažu da taj “kaj” nije zanimljiv, javljaju nama se i mlađi i stariji autori, oni koji su tu već godinama, tako da je žiri stvarno imao muke s time kako izdvojiti samo 21 skladbu. Od svoje tradicije nećemo odustati, kak smo delali prvi festival, tak ga delamo i dalje. Suradnja s posudionicom narodnih nošnji je odlična, i iako ima izvođača koji bi možda radije nastupili u nečem drugom, to je dio festivala i naše tradicije, zato mi i postojimo, da očuvamo naš “kaj” i naše običaje, i vizualno i tekstualno – istaknuo je Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović najavljuje tjedan u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe.

– Svake godine pokušavamo što više sadržaja provući kroz Tjedan kajkavske kulture, tako da u programu ima i kulturnih i zabavnih i sportskih i svih drugih sadržaja. Naravno, tu su i oni tradicionalni sadržaji, poput Vinskog placa, a od ove godine i Žmah plac, gdje će si posjetitelji moći i nešto pojesti. Zagorski gospodarski zbor je već tradicionalan, a bit će tu i nekih sadržaja koji će možda biti malo iznenađenje, poput promocije novog spota Kvarteta Gubec u dvorištu gradske Galerije, gdje ćemo imati i jednu modnu reviju koju će nositi ravnateljice i direktorice krapinskih ustanova i poduzeća. Bit će tu i aukcija festivalskih unikatnih kišobrana. Svakog dana na trgu će nastupati bendovi, svaki dan će se predstaviti jedan grad ili općina s kajkavskog govornog područja, a nakon nekoliko godina vraćamo i tradiciju da će nam se na trgu predstaviti festival iz Svetog Križa Začretja. Pozivam sve da dođu u Krapinu, mjesto dobre zabave i srce Hrvatskog zagorja. Zasigurno će svatko naći nešto za sebe. Posljednjih nekoliko godina cilj nam je da se sadržaji šire na cijeli tjedan i da uistinu Krapina živi kroz park, ulice, trg tijekom čitavog trajanja Tjedna kajkavske kulture – istaknuo je Gregurović, a na predstavljanju programa bio je i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji i sam redovito piše skladbe za krapinski Festival.

– S pozicije Grada, Krapinsko – zagorske županije, ali i središnje vlasti, čini se sve kako bi se manifestacija digla na još višu razinu. Ona je ove godine ušla u katalog stožernih i centralnih turističkih manifestacija na području Republike Hrvatske, s nekim od najvećih festivala, poput Špancirfesta i Porcijunkulova, a od prošle godine manifestacija ima i ono što zaslužuje, a to je pokroviteljstvo triju najviših državnih institucija, Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, stoga očekujemo i da čelnici tih institucija, iz poštovanja prema kaju i prema svima nama, budu ovdje u Krapini – rekao je Tušek.

“Mali kaj”

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom i uz suorganizaciju s Gradom Krapina i Krapinsko – zagorskom županijom.

– Svi putevi vode u Krapinu u Tjednu kajkavske kulture, s jednim sjajnim programom koji je pripremljen za sve posjetitelje i vjerujem da će svatko naći nešto za sebe. Županija je pokrovitelj “Malog kaja”, kojeg bih posebno želio istaknuti, jer se ova pedesetogodišnja tradicija ne bi mogla održati da se nije radilo s djecom. Mnogi koji su sudjelovali na “Malom kaju”, danas nastupaju na Festivalu, i to je zasigurno jedna velika stvar. Tu je i Zagorski gospodarski zbor, koji je sastavni dio Tjedna kajkavske kulture, gdje ćemo moći iskoristiti priliku da pohvalimo naše gospodarstvenike zbog sjajnih gospodarskih rezultata koje smo imali u 2018. godini, najaviti još bolju 2019. godinu i prikazati smjernice kuda ide gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije. Očekujem da Krapina bude Hrvatska u malom, jer na samo da ćemo ovamo dolaziti ljudi s kajkavskog govornog područja, nego je Krapina sa svojim programom zasigurno sposobna privući i ljude iz susjedne Slovenije i čitave Lijepe Naše – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Tjedan kajkavske kulture donosi i bogat zabavni program na središnjem Trgu, pa će tako publika uživati u nastupima Podvinčana, Kavalira, Zvuka Zagorja, La Gefa, Zadruge, Cura iz centra, Dražena Zečića, Fiškala, Žige i Bandista, Magazina, Dečki ‘z bregov i Mejaši. (ab, jj)



ZAJEDNIČKI RAD UČENIKA ŠUDIGO-a I SREDNJE ŠKOLE BEDEKOVČINA

Predstavljen i novi suvenir Tjedna kajkavske kulture – festivalski peharček

Tjedan kajkavske kulture ove je godine dobio i novi suvenir – festivalski peharček, koji su zajedno osmislili, kreirali i izradili učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Srednje škole Bedekovčina, a predstavila ga je Janja Roginić iz SŠ Bedekovčina.
– Ideja se rodila u keramičkoj radionici Srednje škole Bedekovčina, među učenicima koji se školuju za pomoćnog proizvođača keramike. S obzirom na to da imamo vrlo uspješnu suradnju sa Šudigom iz Zaboka, predložili smo im suradnju, na način da se osmisli nekakav novi peharček, koji bi zadržao duh i bit starog peharčeka, ali da ga ipak malo moderniziramo. Uz potporu Turističke zajednice grada Krapine, prijavili smo se na natječaj Ministarstva turizma, na njihov Poziv za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam i uspjeli smo dobiti financijsku pomoć za izradu ovih peharčeka, koje ćemo 7., 8. i 9. rujna promovirati ovdje u Krapini, na prigodnom štandu. Važno je napomenuti da su u ovom projektu sudjelovali učenici različitih zanimanja, industrijski dizajneri iz Šudiga koji su zaslužni za sam dizajn, a u Srednjoj školi Bedekovčina na ovom peharčeku od početka do kraja radili su pomoćni proizvođači keramike, građevinski tehničari, arhitektonski tehničari i agrotehničari, što je bila i poanta, da se različita zanimanja uključe u projekt koji nije nužno njihovo područje, nego da prošire svoje vidike i vide da mogu sudjelovati u nečem tako kreativnom i zabavnom. Radionice su bile lijepe i zabavne i mislim da smo napravili dobar proizvod za nadolazeći Tjedan kajkavske kulture – rekla je Roginić. (jj)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba