U Loboru održano peto Hodočašće branitelja KZŽ i sjeverozapadne Hrvatske u Svetište Majke Božje Gorske

MINISTAR MEDVED: Zahvaljujemo svim poginulim braniteljima i pozivamo na dodatno ulaganje naših sposobnosti kako bi Hrvatska zaista postala zemlja blagostanja kakvu su oni željeli

Objavljeno: 25.08.2019. Jožica Miklaužić

U Svetištu Majke Božje Gorske u Loboru održano je peto po redu Hodočašće branitelja Krapinsko – zagorske županije i sjeverozapadne Hrvatske na kojem se okupio veliki broj branitelja i njihovih obitelji. Na hodočašću je i ove godine sudjelovao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo kako ga iznimno raduje što je ponovno u Loboru na ovom, već tradicionalnom hodočašću.

Poruke ohrabrenja

– Lijepo je nazočiti ovom križnom putu i molitvi u sjećanje na sve naše žrtve, kao i na stradanja i strahote koje smo kao narod prošli, ali ohrabreni svim našim rezultatima, ohrabreni pobjedom u Domovinskom ratu i perspektivom te optimizmom za budućnost naše domovine nalazimo se i ovaj put ovdje i odašiljemo poruke ohrabrenja i molitve, poruke koje pozivaju na dodatno ulaganje naših sposobnosti kako bi zaista ova zemlja bila zemlja blagostanja kakvu su željeli naši poginuli branitelji i kakvu smo u konačnici željeli i svi mi. Kada govorimo o doprinosu i ulozi hrvatskih branitelja s područja sjeverozapadne Hrvatske, tu svakako želim naglasiti iznimno veliki doprinos branitelja s područja Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije, kroz prvo zaposjedanje vojarni i naoružavanje hrvatske vojske, dragovoljne odlaske naših postrojbi od Vukovara do Dubrovnika, sudjelovanje u Domovinskom ratu kroz sve postrojbe hrvatske vojske i policije i na tome im se zahvaljujem. Zadovoljstvo mi je i sretan sam što se danas okupljamo na ovakvim hodočašćima, na zajedničkoj molitvi s pozivom na optimizam i očuvanje tih naših pozitivnih povijesnih vrijednosti koje smo donijeli iz Domovinskog rata – kazao je ministar Medved.

Procesiji koja je krenula od župne crkve sv. Ane do svetišta na Gori pridružio se i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je napomenuo kako su u Hodočašće Majci Božjoj Gorskoj prvo krenuli branitelji KZŽ, no da se ono danas proširilo na sve branitelje sjeverozapadne Hrvatske.

Prijatelji suborci

– U interesu i planu nam je da se do desete godišnjice to hodočašće proširi i za čitavu Republiku Hrvatsku, da nam branitelji iz čitave Hrvatske dolaze u Zagorje kao što su zagorski branitelji odlazili na sva bojišta širom Lijepe naše. To su sve prijatelji suborci koji su zajedno prošli sve strahote rata i zajedno branili i obranili našu domovinu, te vjerujem da ćemo zajedno i hodočastiti ovdje u Lobor – zaključio je župan Kolar.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je velečasni Matija Knok. Hodočašću su nazočili i ratni premijer Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, general Stjepan Adanić, načelnica Lobora Ljubica Jembrih i mnogi drugi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba