STO POSTO PRIRODNO, STO POSTO EKO I IZVORNO HRVATSKO: Zagorci šesti puta predstavljaju svoje proizvode na riječkom Korzu, u sklopu manifestacije “100% zagorsko”, a gradonačelnik Obersnel i župan Kolar najavili su suradnju Rijeke i Zagorja na turističkom planu

POVEZNICA JE JOSIP BROZ TITO: “Stavljanjem broda Galeb u funkciju, otvara se ogroman prostor za suradnju, pogotovo s Kumrovcem”

Objavljeno: 23.08.2019. Jelena Jazbec

Na riječkom Korzu svečano je otvorena šesta po redu manifestacija “100% zagorsko”, koju organizira Krapinsko – zagorska županije. Manifestacija je prodajno – izložbenog karaktera, a predstavljaju se poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta KZŽ. Ponudu Zagorja na riječkom Korzu predstavljaju 52 poljoprivredna proizvođača, uz obrtnike, poduzeća, toplice, agroturizme, hotele, restorane i kulturne ustanove.
Zagorcima je dobrodošlicu poželio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
– Kao što se može vidjeti, Riječani su jedva dočekali da Zagorci opet dođu na Korzo, prema tome, mislim da je ova manifestacija izuzetno dobro prihvaćena, te da Riječani, ali i brojni turisti koji su danas na Korzu, s velikim zadovoljstvom i gledaju i kupuju ono što je pripremljeno. A uz ovo događanje koje je već tradicionalno, iskoristili smo priliku i za neke poslovne kontakte. Našim kolegama iz Zagorja, prije svega županu i njegovim suradnicima, pokazali smo brod Galeb, razgovarajući o mogućnosti povezivanja Kumrovca i Galeba, naravno, uz osnovnu poveznicu, a to je Josip Broz Tito. Također smo dogovorili i jedan uzvratni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, tijekom kojeg bi potpisali ugovor o preuzimanju našeg modela građanskog odgoja u školama Krapinsko – zagorske županije. Dakle, jedan uspješan, bogat i zabavan dan – istaknuo je riječki gradonačelnik, koji je na novinarsko pitanje koji mu se zagorski proizvod najviše svidio, rekao kako je odlično sve, od putra, do štrukli, sauvignona i viljamovke.
Pojasnio je i zašto nije održano svečano otkrivanje glazbene ograde s taktovima hrvatske himne, koju je Krapinsko – zagorska županija, nakon Pule i Vukovara, sada poklonila i Rijeci.
– Planirali smo je postaviti u sklopu spomenika hrvatskim braniteljima na Delti, međutim, on se sada obnavlja, pa zbog radova koji su se malo odužili, nažalost, nismo mogli ovom prilikom organizirati svečano otkrivanje, ali čim završe radovi, postavit ćemo je i pozvati naše prijatelje iz Krapinsko – zagorske županije, da je zajedno predstavimo – najavio je Obersnel.

Nova tržišta

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je značaj manifestacija “100% zagorsko”, koje se, osim u Rijeci, održavaju i u Puli i Zagrebu.
– Ovakvim manifestacijama, uz mjere ruralnog razvoja koje provodimo kroz cijelu godinu, mi našim OPG-ovima omogućujemo da prezentiraju svoje proizvode u drugim gradovima. To je brendiranje i otvaranje novih tržišta, što je proizvođačima zapravo najteže, jer oni svi znaju raditi, ali im je teško naći tržište. Tako se oni ovim putem predstavljaju potencijalnim kupcima, do kojih inače ne bi mogli doći. Mislim da je to najveća vrijednost ovakvih manifestacija – pojasnio je Kolar, a govorio je i budućoj suradnji s Gradom Rijekom na području turizma.
– Pet smo godina zajednički radili, prije svega s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, na povezivanju gospodarstvenika i tu smo uspjeli omogućiti im da se zajednički prezentiraju i izađu na neka treća tržišta. Sljedeća faza je turizam. Imamo nešto što je zajedničko, to je Josip Broz Tito, s obzirom na to da imamo Brijune i imamo Kumrovec, a stavljanjem broda Galeb u turističku i ugostiteljsku funkciju, otvara se ogroman prostor za suradnju. Muzej “Staro selo” Kumrovec godišnje posjećuje od 60 do 80 tisuća ljudi, imamo kinesku investiciju u bivšu Političku školu, a razgovarajući s kineskom poduzetnicom, gospođom Yu, doznali smo kako oni žele otvaranje novih tržišta, tako da je logično da se povežemo na ovom projektu. Pružam punu podršku gradonačelniku Obersnelu i njegovoj ekipi da se Galeb stavi u funkciju koju su oni zamislili. Rijeka je dobila prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, što je velika stvar za čitavu Hrvatsku, i mi na taj način želimo biti biti jedna točkica u čitavoj toj prezentaciji, a poveznicu smo pronašli upravo u Josipu Brozu Titu i vjerujem da ćemo to zajedno znati jako dobro iskoristiti, na obostrano zadovoljstvo. Turistima s Dalekog istoka ova udaljenost između Zagorja i Rijeke ne predstavlja ništa i svi oni koji će spavati u novom objektu u Kumrovcu, vrlo će rado posjetiti i Galeb, možda prespavati na njemu i obići ga – rekao je Kolar.
Podsjetimo, brod Galeb poznat je kao ploveća rezidencija jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koji je njime putovao 14 puta i posjetio 18 zemalja na tri kontinenta.

Cjelodnevne animacije

Jedan od 52 izlagača na riječkom Korzu je Tomislav Basa, koji nam je otkrio kako Riječanima i njihovim gostima nudi bijeli luk, koji je proizvela Zadruga hrvatskih branitelja “Prava stvar” iz Zaboka.

– Predstavljamo se prvi puta, za sada smo jako zadovoljni, a rezultat ćemo vidjeti sutra – rekao nam je Basa.
Veljko Osrečak iz Marije Bistrice na svome štandu nudi logožare, cekere i igračke, koje su zaštićene kao kulturna nematerijalna baština.

– Ovo događanje u Rijeci jako je dobro organizirano i sve je bolje i bolje iz godine u godinu. Smatram da bismo na više mjesta u Dalmaciji trebali imati ovakve sajmove, poput Splita, Dubrovnika i slično. Ovakvih djelatnosti više nema i izumiru, a mislim da Zagorci imaju mnogo toga za ponuditi, čega nema u Dalmaciji, poput bučinog ulja, suhomesnatih proizvoda, logožara, cekera, dječjih igračaka… Ovime se ozbiljnije bavim proteklih 15 godina i mogu reći da sve radim ručno, da je sve prirodno, izvorno hrvatsko i sto posto eko, baš kao i svi drugi proizvodi koje mi Zagorci danas ovdje predstavljamo – kaže Osrečak.
U ponudi na riječkom Korzu u ova dva dana bit će bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca i umanjeni prikaz špilje Hušnjakovo, prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno – umjetnički program.
Manifestacija se održava danas do 22 sata i sutra od 8 do 15 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba