RADOVI BI TREBALI POČETI ZA OTPRILIKE MJESEC DANA: Potpisan ugovor o izgradnji dječjeg vrtića u Mariji Bistrici, vrijednog oko 10 milijuna kuna

ZA BOLJU BUDUĆNOST OPĆINE: Sadašnji vrtić može primiti 35-ero djece, a izgradnjom novog i obnovom postojećeg vrtića, bit će mjesta za čak 150-ero mališana

Objavljeno: 22.08.2019. Jelena Jazbec

U Mariji Bistrici je održano potpisivanje ugovora o izgradnji novog dječjeg vrtića, koja bi trebala početi za mjesec dana. Veći dio sredstava osiguran je iz europskih fondova, na temelju uspješne prijave na Mjeru 7.4.1. Za izvođača radova, među šest poduzeća, izabran je varaždinski Hidroing, čiji je direktor Zoran Maroslavac potpisao ugovor s načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim.
Prisustvovali su i pročelnica Branka Herceg te predsjednik marijabistričkog Općinskog vijeća Teodor Švaljek.
– Općina Marija Bistrica se već javila na prvi natječaj Mjere 7.4.1., 24. veljače 2017. godine, dakle, već tada smo odradili cjelokupnu pripremu, od toga gdje će biti smješten novi vrtić, kupnje zemljišta, izrade urbanističkog plana i projektne dokumentacije, međutim, nismo prošli iz samo jednog razloga, a to je da smo imali projekt potpuno nove gradnje, s obzirom na to da se postojeći vrtić nije mogao rekonstruirati. Zato smo se javili na drugi natječaj, koji je bio raspisan 12. lipnja 2018. godine, na istu mjeru, i s ponosom možemo reći da smo pripremu kvalitetno odradili i sada putem javne nabave odabrali izvođača radova koji će vrtić izgraditi. Valja napomenuti da smo sve to izveli vrlo strpljivo i strateški promišljeno iz razloga što to nije naš jedini kapitalni projekt. Općina Marija Bistrica u proteklom petogodišnjem razdoblju pripremila je te će u narednom razdoblju imati pet kapitalnih projekata. Prvi je kupnja zemljišta površine pedeset tisuća četvornih metara uz zaobilaznicu, za isključivo javnu društvenu namjenu, drugi kapitalni projekt bio je otvaranje poduzeća “Lijepa Bistrica” i pokretanje djelatnosti gospodarenja otpadom, a treći je gradnja dječjeg vrtića. S obzirom na to da će se taj projekt sufinancirati sredstvima Europske unije, otvara nam se mogućnost već i za četvrti kapitalni projekt, a to je izgradnja reciklažnog dvorišta, te peti kapitalni projekt, a to je izgradnja novog groblja i mrtvačnice – pojasnio je Švaljek.

Program predškole

O projektu izgradnje novog vrtića detaljnije je govorio načelnik Milički.
– Postojeći dječji vrtić se, nažalost, ne može proširiti na postojećoj lokaciji, tako da je jedina mogućnost bila izgradnja novog vrtića na novoj lokaciji. Novi je vrtić zamišljen tako da se s vremenom može modularno nadograđivati, znači, ušli smo u projekt koji bi u idućih stotinjak i više godina mogao zadovoljiti potrebe smještaja djece ne samo s područja općine Marija Bistrica, nego i šire. Dakle, gledali smo na dugoročno rješenje našeg problema, tako da je ovaj projekt zaista hvalevrijedan. Prema uvjetima natječaja, projekt nije smio proći 1.250.000 eura, tako da bi kapacitet novog vrtića trebao biti 90-ak djece. Trenutno je na listi čekanja 35 djece, tako da ćemo idućih nekoliko godina ostaviti u funkciji i postojeći dječji vrtić, koji je izgrađen prije 40 godina. Međutim, pobrinuli smo se da obnovimo i taj postojeći dječji vrtić i učinimo ga ugodnijim za boravak djece, pa smo putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb, uspjeli ishoditi sredstva te smo obnovili krovište, stolariju, unutrašnjost, fasadu i dodatno opremili dječje igralište. U postojećem dječjem vrtiću trebao bi se odvijati program predškole. Vrijednost projekta izgradnje novog dječjeg vrtića bez PDV-a je 7.997.951 kunu. Mogu slobodno reći da je od 1993. godine, od kada postoji naša općina, to prvi ovakav kapitalni projekt čiji je investitor Općina Marija Bistrica. Sve ono što imamo, poput crkve na otvorenom, parkirališta, prometnica, sve je to izgrađeno zahvaljujući posjetu Svetog Oca pape Ivana Pavla II., a Općina, nažalost, nije uspjela iznjedriti niti jedan kapitalni projekt. Vjerujem da bi bilo mnogo lakše da je onda postojala opcija europskih fondova, naime, na ukupni iznos vrijednosti ovog projekta od 10 milijuna kuna s PDV-om, čak 7,5 milijuna kuna je europska komponenta. Drago nam je da smo iskoristili ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Kroz dvadesetak dana očekujemo potpisivanje ugovora o izgradnji reciklažnog dvorišta, čija je vrijednost četiri milijuna kuna s PDV-om, od čega će nam biti sufinanciran iznos od 3,4 milijuna kuna. Kada sagledamo ova dva projekta, dječji vrtić i reciklažno dvorište s PDV-om vrijede 14 milijuna kuna, a europska komponenta je 11 milijuna kuna. To je jedan cijeli proračun Općine Marija Bistrica i dobiti taj novac, zaista nije mala stvar – rekao je Milički.

Pet puta

Švaljek je pojasnio kako postojeći vrtić po standardima u svojem prostoru ima kapacitet 35 djece, a izgradnjom novog vrtića, koji će imati kapacitet stotinjak djece, plus sve ono što je uloženo u obnovu postojećeg vrtića, novoizgrađeni i postojeći vrtić će moći primiti gotovo 150-ero djece.
– To je podizanje norme za gotovo pet puta, pa se nadam da će to danas, a i budućnosti, mnogo doprinijeti razvoju općine – zaključio je Švaljek.
Milički je dodao i kako je rok za završetak radova 24 mjeseca, kako se zbog nekih nepredvidljivih okolnosti ne bi morali produživati rokovi, međutim, direktor Hidroinga najavio je kako bi projekt mogao biti završen već u jesen iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba