U Zaboku predstavljen hvalevrijedan projekt čiji je korisnik Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ, a vrijedan je 1,7 milijuna kuna

“Braniteljima ćemo pružati pomoć u kući, prijevoz i pratnju na liječničke preglede, te ih nastojati uključiti u život zajednice kroz zanimljive radionice”

Objavljeno: 22.08.2019. Jelena Jazbec

U zabočkoj Zelenoj dvorani predstavljen je projekt “Mreža podrške hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata”. Voditelj projekta Mario Draganić pojasnio je kako se radi o projektu koji je prošle godine uspješno prijavljen na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja, pod nazivom “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”.
– Među 17 udruga koje su prošle na tom pozivu, bila je i naša. Korisnik projekta je Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije, partneri u projektu su Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Krapinsko – zagorske županije, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” i Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko – zagorske županije. Projekt se provodi na području Krapinsko – zagorske županije, a ciljana skupina su hrvatski branitelji, stradalnici iz Domovinskog rata i članovi obitelji hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata – otkrio je Draganić.

Dvije godine

Projekt traje dvije godine, a započeo je u veljači ove godine. Sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.473.884 kune, a njegova je ukupna vrijednost 1.733.981 kunu. Svrha projekta je da se kroz projektne aktivnosti edukativnim i informativnim radionicama omogući pripadnicima ciljne skupine stjecanje novih znanja i vještina te time jača njihova pozicija u društvenoj zajednici, te da se doprinese borbi protiv društvene i socijalne isključenosti, kroz provođenje aktivnosti psihološkog osnaživanja, kreativne radionice, sportsko – rekreativne aktivnosti i pomoć u kući. Cilj je povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata kroz edukaciju, informiranje, druženje, aktivno starenje i pružanje izvaninstitucionalnih usluga.
Pružanje usluga psihosocijalne pomoći provodit će se kroz informatičke, motivacijske, psihološke, kreativno – umjetničke, likovne i sportsko – rekreacijske radionice, te kroz radionice fotografije i komunikacijskih vještina.
– Plan nam je radionice održavati po što više općina i gradova, posebno po ruralnim sredinama, jer činjenica jest da ti dijelovi županije nisu dovoljno pokriveni, a potencijalnim korisnicima je problem doći do naše središnjice u Zaboku – kaže Draganić.
Pružanje usluga u kući uključuje pomoć pri obavljanju fizičkih poslova, kućanskih poslova, čišćenju stambenog prostora, prijevoz i pratnju na liječničke preglede, kontrole i terapije, prijevoz korisnika na društvena događanja (obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata). Za potrebe prijevoza nabavljeno je i kombi vozilo, koje će se i po završetku projekta koristiti sa svrhom pružanja usluga prijevoza svojim članovima, tj. hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Riječi hvale

Uz predstavnike partnerskih i prijateljskih udruga, na predstavljanju projekta bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je imao samo riječi pohvale za ovu inicijativu.
– Pozdravljam vas ne samo kao župan, nego i hrvatski branitelj i želim vam čestitati na ovom sjajnom projektu, koji pokazuje da su braniteljske udruge u svojoj organizaciji dosegnule jednu višu razinu te su same u mogućnosti prijavljivati i povlačiti sredstva iz europskih fondova za aktivnosti udruga, a koje uključuju skrb o braniteljima, njihovim obiteljima, bez obzira na to iz koje braniteljske udruge dolaze. Većina branitelja nisu članovi nijedne udruge koja djeluje na području Krapinsko – zagorske županije i ti ljudi zapravo uopće ne sudjeluju u svim ovim aktivnostima, iako, kada bismo ocjenjivali rad braniteljskih udruga, one bi zasigurno bile na samom vrhu ljestvice, i po svojim aktivnostima i po kvaliteti programa. I upravo zato nam je cilj na ovaj naći doći do potencijalnih korisnika, posebice onih koji nisu uključeni u rad udruga – istaknuo je župan Kolar.
Edukativne radionice u sklopu projekta počinju u rujnu, a tijekom provedbe projekta zaposlene su četiri osobe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba