Uz pucnjeve kubura, odojka i dobru kapljicu

POČINJU NAJVESELIJI DANI U GODINI: Jesejanski vinogradari tradicionalno podigli klopotec – ovogodišnji kum bio je Zdravko Tušek

Objavljeno: 21.08.2019. IB

Uz prigodni program, u subotu je tradicionalno, po 17. puta zaredom, u organizaciji Udruge vinogradara “Sv. Martin” Jesenje, podignut klopotec. Domaćin ovogodišnje manifestacije bila je obitelj Dragutina Cvrtile iz zaseoka Cerovački. Okupio se veliki broj članova Udruge i gostiju, koji su željeli prisustvovati podizanju klopoca, koji svojim klopotanjem služi za rastjerivanje ptica koje sve više slijeću u vinograde, tražeći prve slasne bobice grožđa. Ovim činom simbolički za vinogradare započinju najradosniji dani u godini – vrijeme pripreme za berbu. Okupljenima su na početku dobrodošlicu i ugodan boravak poželjeli predsjednik udruge Franjo Cvrtila i domaćin Dragutin Cvrtila, a klopotec je blagoslovio domaći župnik Danijel Herceg.

Agrometeorološka stanica

Poziv za kumstvo ove godine prihvatio je zamjenik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek. U obraćanju okupljenima, Tušek je izrazio zadovoljstvo što se u jesejanskom kraju njeguje takva tradicija. Vodstvo udruge tijekom godine organizira brojne aktivnosti u svrhu uzgoja i zaštite vinove loze, te promocije kvalitetnih vina i običaja vezanih uz vino, a Tušek je obećao i pomoć Ministarstva u postavljanju još jedne agrometeorološke stanice. Okupljenima se obratio i Ivan Šoštarić – Ivek, koji je dobrim djelom zaslužan što se klopotec već duži niz godina podiže u jesejanskom kraju. Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo vrijednost očuvanja tradicijskih običaja.

Turistička manifestacija

– Ovakva događanja u susjednoj nam Sloveniji postaju brend i prelaze u prave turističke manifestacije, na kojima se okuplja sve više turista koji dolaze iz okruženja, te je vrijeme da i naša udruga krene tim putem – poručio je Šoštarić.
Baš kao i svaka vinogradarska manifestacija, i ova je nastavljena u veselom ozračju, uz odojka, kolače, štrukle i, naravno, dobru vinsku kapljicu, koje nije nedostajalo, a pucnjevima iz kubura uveličali su je jesejanski kuburaši.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba