ZVUCI I MIRISI ZAGORSKE TRADICIJE PONOVNO U RIJECI: Najavljena manifestacija “100% zagorsko“, koja će se na Korzu održati ovog petka i subote. Tim povodom održat će se i svečanost otkrivanja nove gradske atrakcije

Nakon Pule i Vukovara, Krapinsko – zagorska županija i Rijeci poklanja glazbenu ogradu s taktovima hrvatske himne

Objavljeno: 20.08.2019. IB

U Rijeci je održana konferencija za medije, na kojoj je najavljena manifestacija “100% zagorsko“, koju Krapinsko – zagorska županija u Rijeci organizira šestu godinu zaredom.
Ovogodišnju manifestaciju najavili su zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za poljoprivredu, gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić i voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar.

Cjelodnevne animacije

“100% zagorsko“ manifestacija je prodajno – izložbenog karaktera, na kojoj će biti predstavljeni poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta KZŽ. Ponudu Zagorja na riječkom Korzu predstavit će 52 poljoprivredna proizvođača, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme, hotele, restorane i kulturne ustanove.
Ulice Rijeke ispunit će zvuci i mirisi zagorske tradicije. U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke, koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca i umanjeni prikaz špilje Hušnjakovo (fotografiranje, animacija djece i odraslih), prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno – umjetnički program.
Manifestacija će se održavati u petak od 8 do 22 sata i u subotu od 8 do 15 sati.

Glazbena ograda

Posebnost u sklopu ovogodišnje manifestacije, bit će svečano otkrivanje glazbene ograde s taktovima hrvatske himne, poklon Krapinsko – zagorske županije Rijeci.
Glazbena ograda eksponat je koji je dio “Parka znanosti“, jedinstvenog projekta u svijetu koji je započeo upravo u KZŽ. Županija je prepoznala njegovu važnost, te ga odlučila podržati osiguravši sredstva za postavljanje ograde kraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, mjesta koje je Antuna Mihanovića nadahnulo za pisanje stihova hrvatske himne.
Istu takvu glazbenu ogradu KZŽ je već poklonila Puli i Vukovaru. Glazbena ograda omogućit će svakom posjetitelju, pa i onome bez glazbene izobrazbe, da odsvira prve taktove hrvatske himne. Ograda se sastoji od 35 metalnih cijevi – udarajući ih s lijeva na desno batićem, sviraju se prvi taktovi himne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba