Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela predstavila zanimljiva događanja u Velikom Taboru i Zagorskim Selima ovog vikenda

ZA SVAKOGA PONEŠTO: U subotu festival narodnih priča, legendi i mitova, a u nedjelju malo slasnija manifestacija – peti “Bučnica Fest”

Objavljeno: 19.08.2019. Jožica Miklaužić

U prostorima Općine Zagorska Sela, održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavljene dvije manifestacije – peti Bučnica Fest i drugi LegendFest, festival narodnih priča, legendi i mitova Krapinsko –zagorske županije.

U ime Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, te Općine Zagorska Sela, obratila se načelnica Ksenija Krivec – Jurak, koje je podsjetila kako se manifestacija Bučnica fest odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko – zagorske županije.

Natjecateljski karakter

– Izražavam zadovoljstvo što se ova manifestacija na području naše Turističke zajednice ocjenjuje kao jedna kvalitetna manifestacija, koja ima svoje mjesto i značaj u Krapinsko – zagorskoj županiji, što puno znači u promociji naše turističke destinacije. Radi se o petom izdanju Bučnica Festa, koji će, uz prigodan kulturno – zabavni program i kutak za djecu, imati i natjecateljski karakter, putem izbora najbolje bučnice. Zahvaljujem isto tako svim sponzorima koji su se uključili i omogućili da se ova manifestacija održi u Zagorskim Selima na jedan kvalitetan način, kao i svim udrugama s područja naše općine, koje su se aktivno uključile. Zahvaljujem im što su prepoznale važnost karaktera ove manifestacije – kazala je načelnica Krivec – Jurak.
Program Bučnica Festa detaljnije je predstavio direktor Turističkog ureda TZ-a područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, Milan Kladnički.

– Zadovoljstvo mi je reći kako smo ove godine na izboru najbolje bučnice okupili rekordan broj natjecatelja do sada, pa će se tako natjecati 13 ugostitelja i to: Hostel Kumrovec, Villa Zelenjak Ventek, Grešna gorica, OPG Pri Brozu, Gostionica Kod Starog, seoski turizmi Šumak i Masnec, Slastice Tri užitka, Vinotočje – izletište Hajduk, Gostiona Kunst, Sveta Katarina – dom za starije, Obiteljski dom za starije i nemoćne Ivić i Agroturizam Zaboky selo. Najbolju bučnicu izabrat će stručni žiri u sastavu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković. Demonstraciju izrade bučnice vodit će Ana Žnidarec. Dakle, pripremili smo jedan program koji će, vjerujemo, zadovoljiti mnogobrojnu publiku koju ovdje očekujemo, a u zabavnom i glazbenom dijelu programa nastupit će Adalbert Turner Juci, Aljoša Mutić, Good Old Times Band, grupa Štimung, Desinićke mažoretkinje i Dječji zbor “Sveta Katarina”. Najavu manifestacije u ranim jutarnjim satima svojim pucnjevima dat će Kuburaško društvo “Sveti Martin”, dok će voditelji programa biti Kristina Pavlović i Hrvoje Hrbud – otkrio je Kladnički.
Ravnateljica Muzeja Hrvatskog Zagorja Nadica Jagarčec predstavila je manifestaciju LegendFest.

– Veseli nas što možemo organizirati drugi LegendFest u okviru Dvora Veliki Tabor, jer se Muzeji Hrvatskog zagorja već tradicionalno trude prezentirati i promovirati našu materijalnu, ali i nematerijalnu kulturnu baštinu, a cilj ove kulturno – turističke manifestacije upravo je promocija specifičnog dijela naše nematerijalne baštine – rekla je Nadica Jagarčec.

Nematerijalna baština

Ivor Zidarić, predsjednik Udruge Val kulture, koja je partner u organizaciji LegendFesta, naglasio je kako je riječ o koncertnom festivalu koji multimedijalno spaja prostor, vrijeme i stil.

– Manifestacija je to koja se bavi isključivo nematerijalnom baštinom i poviješću. Ove godine glavna tema su zmajevi, a prošle godine su to bile vještice. Očekuje nas zanimljiv program, iako sam festival zbog ograničenosti budžetom nismo proširili na nekoliko dana, a nadam se kako će s vremenom doći i do toga, te kako će se sam festival postupno proširivati i na ostale projekte vezane uz osobe s invaliditetom, školarce i djecu, kao što se razvija i u ostalim županijama po Hrvatskoj. Predstavnik Krapinsko – zagorske županije je Veliki Tabor i uz pomoć Muzeja Hrvatskog zagorja uspjeli smo napraviti i ovaj drugi Legendfest, koji će se održati 24. kolovoza, i gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe. Između ostalih, koncerte će održati Jelena Radan i Meritas, a festival će tradicionalno završiti spaljivanjem velike skulpture zmaja – otkrio je Zidarić.
Zašto je upravo zmaj odabran kao tema, objasnila je Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor.

– Zmaj je mitsko biće koje je dosta duboko ukorijenjeno i u Hrvatskom zagorju, a osobito u desinićkom kraju. Središnja crkva Župe Desinić je crkva sv. Jurja, a znamo da sv. Juraj ubija zmaja. S druge strane, u našoj blizini je i Klanječko jezero, uz koje se veže legenda o zmaju koji prebiva ispod tog jezera i kojem su u prošlosti trebale biti dovođene mlade djevojke da bi se njegova ćud i priroda umirivala. Međutim, kada to jednom nije bilo učinjeno, zmaj je lupio repom i nastalo je jezero. Zmaj je, između ostaloga, i simbol starih Slavena. Osim što ćemo biti zabavni djeci, jer će, u sklopu radionica, imati priliku naučiti izrađivati zmajeve, kao i izrađivati i loviti zmajeva jaja, za odrasle će, osim koncerta, biti tu i priredbe i kazališne predstave. Ulaznica za odrasle te osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu bit će 10 kuna, dok će za malene ulaz biti besplatan, tako da pozivam sve nam se pridruže u subotu od 17 do 23 sata – rekla je Kristina Pavlović te napomenula kako će se moći kupiti i proizvodi lokalnih gospodarstava.

Sjajni projekti

Konferenciji je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako podržava ova dva sjajna projekta.

– Kvaliteta Krapinsko – zagorske županije je da u svojoj turističkoj ponudi, osim termi i hotela, koji regeneriraju dolaske i noćenja, imamo i Muzeje Hrvatskog zagorja, koji svojom prezentacijom i projektima kroz čitavu godinu daju jednu dodatnu ponudu. To je pogotovo interesantno za goste iz istočnih dijelova svijeta, Kinezima i Južnokoreancima, kojih ima sve više u Hrvatskoj, a isto tako i na području Krapinsko – zagorske županije, a kojima je iznimno bitna kultura. Naši muzeji su sigurno najbolji prezenter onoga što smo mi u Zagorju imali kroz povijest, a isto tako Legendfest nije mogao naći bolje mjesto gdje bi se ta manifestacija održavala, stoga koristim priliku da pozovem sve obitelji da dođu i upoznaju dio povijesti te da se dobro zabave. Naravno, tu su i gastro i eno ponuda, pa, iako su štrukli nacionalno zaštićeni, i bučnica ima važno mjesto u našem Zagorju i treba je dalje razvijati – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba