VOZAČI, OPREZ: Prema vrstama prometnih nesreća, prošli je mjesec bilo najviše sudara vozila iz suprotnih smjerova

POGINULA JEDNA OSOBA: U odnosu na srpanj 2018., broj prometnih nesreća u Zagorju porastao za 17,9 posto, a povećao se i udio alkoholiziranih sudionika

Objavljeno: 17.08.2019. JJ

Tijekom srpnja ove godine evidentiran je porast broja prometnih nesreća za 17,9 posto u odnosu na srpanj 2018. godine, stoji u izvješću Policijske uprave krapinsko – zagorske. Policijski službenici obavili su očevid kod 66 prometnih nesreća. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 25 nesreća s ozlijeđenim osobama deset osoba je zadobilo teške, a 27 osoba lakše ozlijede, dok je u 40 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.
U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama porastao je za 19 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta, za 17,6 posto.

Od 20 do 40

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 25 posto, a lakše ozlijeđenih osoba za 12,5 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 38 osoba, što je za 15,2 posto više nego u srpnju 2018. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradalo je 15 osoba, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, a sedam osoba zadobilo je teške i sedam osoba lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (69 sudionika).
Nepropisno kretanje kolnikom najčešći je uzrok prometnih nesreća. 13 nesreća ili 19,6 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – 15 nesreća. Kritični dani prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bili su ponedjeljak, srijeda, subota i nedjelja, s po 11 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio četvrtak, s pet obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 10 i 11 sati te između 11 i 12 sati, s po šest obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje od 00 do 1 sat, kada nije obavljen niti jedan očevid.

1374 prekršaja

U prometnim je nesrećama sudjelovao 161 sudionik, od kojih je 20 sudionika ili 12,4 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 56 prometnih nesreća sudjelovala 122 sudionika, od kojih je 10 ili 8,2 posto bilo pod utjecajem alkohola. U srpnju ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 39 osoba ili 32 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 4,2 posto.
Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u srpnju evidentirali 1374 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 577 prekršaja, što iznosi 42 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (80) i upravljanja neregistriranim vozilom (48). Utvrđeno je i 26 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 18 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 13 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, šest prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, četiri prekršaja odbijanja alkotestiranja itd.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba