Afrička svinjska kuga potvrđena u Srbiji, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere

“Svi posjednici svinja moraju se strogo pridržavati svih propisanih mjera, a svaku pojavu bolesti ili uginuće odmah prijaviti veterinaru”

Objavljeno: 15.08.2019. zagorjeinternational

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere. Ministarstvo poljoprivrede poslalo je obavijest kako je glavni cilj mjera održavanje statusa zemlje slobodne od ASK-a i rano otkrivanje unosa virusa, kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja.
Pozivaju se svi posjednici svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Upute Ministarstva

Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).
Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije.
Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje. Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi.
– Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK-a.
Lovoovlaštenici su dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju. Građani se pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.
Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske – stoji u obavijesti Ministarstva.

Ugrožavanje uzgoja

U slučaju pojave ASK ugrožena je cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj pa je od općeg interesa da se pojava ove bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave, da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.
U slučaju pojave bolesti, sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno Kriznom planu za ASK.
Građani se za sva pitanja mogu obratiti u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane, na e-mail adresu: [email protected] ili na broj telefona 01/644 35 40.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba