OTKRIJTE OKUSE I MIRISE CIJELE REGIJE: U Varaždinu predstavljen bogat program Bučograda, koji će se održati od 23. do 31. kolovoza

Na Franjevačkom trgu posjetitelji će moći upoznati gastro ponudu, tradiciju i kulturu Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije te grada Čakovca

Objavljeno: 14.08.2019. zagorjeinternational

U atriju Županijske palače na varaždinskom Franjevačkom trgu, u petak, 23. kolovoza, svoja vrata ponovno otvara Bučograd, manifestacija u sklopu koje će sve do 31. kolovoza biti predstavljena bogata gastronomska ponuda, tradicijska i kulturna baština, poljoprivredni i drugi proizvodi Varaždinske županije, ali i susjedne Krapinsko – zagorske županije te grada Čakovca.

Promocija proizvoda

Bogat i atraktivan program najavili su varaždinski župan Radimir Čačić te predsjedavajuća TZ-a Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević zajedno s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, načelnicima Jalžabeta Mirkom Magićem, Beretinca Igorom Kosom, Petrijanca Željkom Posavcem, Vidovca Brunom Hranićem, zamjenikom načelnika općine Sveti Ilija Dejanom Hrastićem, pročelnikom Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću grada Čakovca Davidom Vugrincem, predstavnicom općine Breznički Hum i predsjednicom Udruge za kulturu Humšćak Ružicom Kišur Črlenec te direktorom TZ-a Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem, koji su predstavili programe županija, gradova i općina.
– Ove godine pripremili smo još raznovrsniji i interesantniji program, koji smo kao manifestaciju pokrenuli prošle godine, s osnovnom idejom da promoviramo naše varaždinsko bučino ulje, i to na poseban i atraktivan način. S nama će i ove godine biti vjerni partneri, udruga proizvođača Varaždinsko bučino ulje, Udruga kuhara Varaždinske županije te Udruga Hajdina. Drugi dio programa je prošle godine bio predstavljanje gradova i općina iz naše županije, a posebno me veseli veliki entuzijazmom koji su pokazali naši gradonačelnici i načelnici u osmišljavanju programa. Sigurni smo da će program biti još bolji, budući da ove godine nemamo samo “Županiju u malom“, nego možemo reći “Regiju u malom“, jer će se u Bučogradu predstaviti Krapinsko – zagorska županija i grad Čakovec, uz naše općine Jalžabet, Beretinec, Petrijanec, Sveti Ilija, Vidovec i Breznički Hum – istaknula je Natalija Martinčević.
O manifestaciji je govorio i varaždinski župan Radimir Čačić.
– U vremenu Špancirfesta, manifestacije koja se afirmirala kao jedan od najvrednijih turističkih proizvoda Hrvatske, želimo dati mogućnost sinergije paralelnom manifestacijom, koja naglašava regionalni aspekt ne samo ovog dijela Hrvatske, nego i Europe. Kao što kajkavština jezično definira ovaj dio Hrvatske, tako i specifična proizvodnja bučinog ulja predstavlja zajednički nazivnik ovog dijela Hrvatske i Europe. Ove godine u Bučogradu imamo “Regiju Hrvatske u malom“, a vjerujem da ćemo sljedećih godina imati goste i izvan hrvatskih granica – istaknuo je župan Čačić.

Zagorski puran i štrukli

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je pak rekao da mu je zadovoljstvo što će se i KZŽ prvi puta predstaviti na Bučogradu.
– Promovirat ćemo naše proizvode koji su zaštićeni na europskoj i svjetskoj razini, drvene igračke i licitarska srca koji su pod UNESCO-vom zaštitom, pri čemu ćemo organizirati i radionice. Predstavit ćemo zagorskog purana i štrukle, zaštićene na europskoj razini, plus zagorske mlince, a sve će se pripremati na licu mjesta i posjetitelji će sve moći kušati. Uz to, predstavit ćemo svjetski poznata i nagrađivana zagorska vina, a pobrinuli smo se i za glazbeni program s folklorašima i glazbenicima, koji će napraviti sjajan štimung – najavio je Kolar.
Programe su predstavili i predstavnici Udruge Hajdina, Udruge Varaždinsko bučino ulje, Udruge kuhara Varaždinske županije, Dječjeg vrtića “Bajka“ te voditeljica dječjih radionica u Bučogradu Ivana Mikulec, a njihov program odvijat će se u petak, 23. kolovoza, te u petak, 30. kolovoza.
Za cjelodnevni program bit će zaduženi grad Čakovec 24. kolovoza, općina Jalžabet 25. kolovoza, općina Beretinec 26. kolovoza, općina Petrijanec 27. kolovoza, općina Sveti Ilija 28. kolovoza, općina Vidovec 29. kolovoza, općina Breznički Hum 30. kolovoza i Krapinsko – zagorska županija 31. kolovoza.
Veselja i uživancije će biti u izobilju, zahvaljujući nastupima KUD-ova, zborova, orkestara i vrhunskih glazbenika, uz predstavljanje običaja, gastronomije, OPG-ova, zadruga, obrtnika i domaćih radinosti. Za djecu će ponovno biti organizirane radionice, dok će odrasli i ove godine moći uživati u okusima tradicijskih jela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba