Povodom Dana grada Oroslavja razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom, koji nam je rekao kako su na području grada u tijeku investicije vrijedne 60 milijuna kuna

POŽELJNO MJESTO ZA ŽIVOT: “Trenutno najvažniji projekt nam je proširenje gradskog vrtića, a uskoro ćemo prezentirati i novu trodijelnu sportsku dvoranu, koju učenici i naš grad svakako zaslužuju“

Objavljeno: 11.08.2019. ivanabelosevic

Povodom nadolazećeg Dana grada Oroslavlja razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom, koji nam je govorio o najvažnijim projektima učinjenim u Oroslavju u posljednjih godinu dana. Grad se razvija u svim smjerovima, od izgradnje komunalne infrastrukture i gospodarstva do ulaganja u djecu i mlade.
Po podacima Državnog zavoda za statistiku, po ekonomskim pokazateljima, Oroslavje se unazad dvije godine, može svrstati u ponajbolji grad u Hrvatskoj, a nastavno na već dobivene prošlogodišnje nagrade,  kao što je između ostalog i nagrada za jedan od najboljih malih gradova u gospodarstvu, Grad  postaje, ne samo važan gospodarski čimbenik ovog dijela Lijepe naše, nego i sve poželjnije mjesto za život.

Oroslavje je jedna od rijetkih sredina u koju se više ljudi doseljuje nego što iz nje odlazi. Kako to tumačite?

U protekle dvije godine u našem je gradu porastao broj poslovnih subjekata i obrtnika, dobit ostvarena u privatnom sektoru porasla je za 33 posto, prihodi poduzeća za 77 milijuna kuna, investicije u gospodarstvu su porasle za 14 posto,  69 novih radnika zaposleno je u privatnom sektoru, ostvareno je 35 milijuna kuna novostvorene vrijednosti i prosječna neto plaća porasla je za čak 616 kuna. Također, naš grad je jedan od rijetkih čije gospodarstvo više izvozi nego što uvozi, ali i grad koji unatoč sve većem razvoju uspijeva biti “ekološki osviješten“, pa smo tako proglašeni jednim od 10 najboljih gradova u Republici Hrvatskoj i po odvojenom skupljanju otpada. Naravno, zahvala za sve spomenuto ide kako našim inovativnim i poduzetnim gospodarstvenicima, tako i vrijednim, marljivim i poštenima ljudima, svima Vama koji radite i stvarate nove vrijednosti te sudjelujete u razvoju i brizi za naš grad.

Koji su najvažniji projekti na području grada Oroslavja?

Trenutno najvažniji projekt na prostoru našeg grada je proširenje i adaptacija postojećeg gradskog vrtića “Cvrkutić“, za kojeg su nam odobrena EU financijska sredstva i za kojeg je nakon usklađivanja sve potrebne dokumentacije raspisan javni natječaj za izvođača radova. Vrijednost investicije je oko 5,5 milijuna kuna. Nakon dogradnje povećat ćemo smještajne kapacitete, opremiti prostor, urediti dječje igralište, dvoranu i prostorije za smještaj djece jasličke dobi. Uskoro ćemo prezentirati i projekt izgradnje nove, trodijelne sportske dvorane, koju projektiramo u partnerstvu s Krapinsko – zagorskom županijom i s kojom smo potpisali o zajedničkoj suradnji na toj investiciji, a koju učenici, sportaši dugo godina željno iščekuju, a i naš grad svakako zaslužuje. Vrijednost te investicije je oko 20 milijuna kuna.
Suradnju smo ostvarili i sa susjednim Gradom Zabokom i Zagorskom razvojnom agencijom s kojima zajednički projektiramo biciklističku stazu kojom bi kroz “polje“ između dva grada spojili željeznički kolodvor Zabok i autobusnu stanicu u centru Oroslavja. Vrijednost investicije je oko 6.000.000 kuna i pred dobivanjem smo građevinske dozvole za ovaj projekt, te ga planiramo aplicirati na fondove Europske unije. U završnoj je fazi i projekt Reciklažnog dvorišta, za koje je grad otkupio zemljište i planira se javiti na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Uz projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, planiramo izgraditi i reciklažno dvorište za građevinski otpad, a za koje također postoji potreba u našem gradu ali i šire. Vrijednost investicije izgradnje i opremanja spomenutih reciklažnih dvorišta je oko 10.000.000 kuna.
Nakon dobivene građevinske dozvole, krenut ćemo s projektom izgradnje zgrade za sport i rekreaciju – sportske svlačionice, a za koju smo i u proračunu grada predvidjeli inicijalna sredstva, te se i dalje mislimo kandidirati na natječaje za sufinanciranje izgradnje pri Središnjem državnom uredu za šport. Taj projekt  vrijedi 2.700.000 kuna.
Nastavili smo i radove na dovršenju uređenja Doma kulture i njenu prenamjenu u multifunkcionalnu dvoranu, a vrijednost investicije sa sadašnjim ugovorenim radovima je oko tri milijuna kuna. Pribrojimo li još i 2.400.000 kuna procijenjene vrijednosti projekta nove, zakonski i prostorno adekvatne gradske tržnice, za čije smo se sufinanciranje početka gradnje prijavili na natječaj LAG-a Zeleni bregi – operacije 2.1.1., dolazimo do 60 milijuna kuna  vrijednih investicija u gradu, a koje su u raznim fazama realizacije.

Grad Oroslavje je i među gradovima koji najviše sredstava izdvaja za djecu i mlade, koje odluke ste donijeli po tom pitanju?

Po tome smo peti u RH. Mislim da i dalje moramo težiti što više omogućiti našim mališanima. Tako smo uz odluke o financiranju 50 posto prehrane za učenike osnovne i područne škole (100 posto za obitelji s tri i više učenika), donijeli odluke o povećanju sufinanciranja vrtića, povećanju iznosa stipendija, financiranja pomoćnika u nastavi, prijevoza učenika, sufinanciranja cjelodnevnog boravka u osnovnoj školi, te donijeli odluku da se u potpunosti financira i ostali obrazovni materijal za osnovnoškolce. Naravno, država je odlučila financirati udžbenike, a naša Županija 50 posto cijene radnih bilježnica. Tako da roditelji polaznika naše osnovne i područne škole od sljedeće godine neće plaćati školske knjige niti obvezni radni materijal. Ovdje bih hio naglasiti da ulaganje u djecu i obitelji nema alternativu i drago mi je da mogu kao gradonačelnik svojim odlukama utjecati na pozitivne demografske trendove.

Provode se i ostali infrastrukturalni projekti, jedan od njih je i izgradnja rotora ispred crkve u samom centru, u kojoj je fazi taj projekt?

To je jedan  od većih infrastrukturalnih projekata, investitor je Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije, a vrijednost radova je preko milijun kuna. Za sada radovi idu po planu, a završetak a očekujemo početkom rujna. Izgradnja rotora je jedno od najsigurnijih prometnih rješenja, smanjuje vjerojatnosti nastanka nesreća i uvjeren sam da će se i estetski lijepo uklopiti u naš grad. Početkom sljedeće godine najavljeni su radovi i na rekonstrukciji Državne ceste D307, koja velikim dijelom prolazi kroz Oroslavje. To je investicija Vlade Republike Hrvatske i iznosi preko 30.000.000 kuna. Važno je spomenuti da je iz gradskog proračuna u protekle dvije godine izdvojeno preko 3.000.000 kuna za održavanje i asfaltiranje gradskih prometnica i nogostupa kojih u gradu ukupno imamo preko 180 kilometara. Uz unaprjeđenje prometne infrastrukture potrebno je nastaviti i s proširenjem javne rasvjete, projektom izgradnje kanalizacijske mreže u suradnji sa Zagorskim vodovodom, ali dalje razvijati i “informacijske prometnice“. Tu podrazumijevamo nastavak i daljnji razvoj širokopojasne bežične internet mreže, a za što smo dobili i potporu Europske komisije u vidu vaučera na natječaju WIFI4EU u iznosu od 15.000 eura.

Pred vama je proslava Dana grada i župe…

Zahvaljujem se svim zaposlenicima grada, koji svoj posao obavljaju savjesno i učinkovito, svim gradskim vijećnicima i članovima povjerenstava i komisija na suradnji i Vama, dragim Oroslavčankama i Oroslavčanima na susretljivosti, konstruktivnim kritikama i suradnji u stvaranju ljepšeg mjesta za život svima nama. Svima od srca čestitam Dan grada Oroslavja, blagdan Velike Gospe i dan Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba