O TOME BRUJI CIJELA BEDEKOVČINA: Međusobno koškanje dvije grupe tinejdžera na biciklima preraslo u incident, kada se u sukob dvojice 14-godišnjaka upleo otac jednog od njih. Drugi dječak sada ima napuklu zatiljnu kost i potres mozga

“Ako mu se utvrdi krivnja, zbog nanošenja teške tjelesne ozljede maloljetniku, 35-godišnjaku prijeti i do osam godina zatvora”

Objavljeno: 10.08.2019. Alen Brodar

Prošlog petka u Bedekovčini je nakon dječje prepirke i naguravanja došlo do incidenta, u kojem je 14-godišnjak iz Dubrave Zabočke zadobio teške tjelesne ozljede – napuknuće zatiljne kosti i blagi potres mozga, što je prema njegovim izjavama, učinio 35-godišnjak iz Bedekovčine, otac njegova vršnjaka s kojim se “zakačio” (podaci sudionika incidenta poznati su redakciji op.a.).
Za incident, koji se dogodio ispred kuće 35-godišnjaka, smo doznali putem Facebooka, na kojem je majka ozlijeđenog dječaka napisala poduži status, u kojem je, između ostalog napisala, kako želi skrenuti pozornost kao roditelj, da nitko nema pravo tući dijete, pogotovo tuđe.

Mjesto gdje je došlo do sukoba dvojice 14-godišnjaka i gdje je otac jednog od njih reagirao

Boluje od neurofibromatoze

– Moj sin inače boluje od neurofibromatoze tip 1, a većinu tumora ima na području glave i vrata te taj nečovjek nije svjestan kakve mu probleme je prouzročio, lupajući ga šakom u glavu, napisala je ogorčena majka, što nas je ponukalo da ih posjetimo i da pokušamo rekonstruirati što se točno dogodilo.
U obiteljskoj kući primila nas je upravo majka dječaka, koji je, u vrijeme kada smo bili kod njih, spavao.
– Ono što mi znamo, a to je ono što smo čuli iz izjave našeg djeteta policiji. Dakle, on i nekoliko njegovih prijatelja vozili su se s nekakvim biciklom, na koji su imali zakačenu improviziranu prikolicu. Vozili su se iz Špičkovine prema Bedekovčini te su se na putu susreli s nekoliko klinaca, a pločniku se zabili u njih i prevrnuli se. I sada, djeca k’o djeca, krenuli su u okršaj. Tu su se klinci valjda potukli. Ne znam gdje je to točno bilo, valjda u blizini kuće ovog drugog dječaka. Uglavnom, pojavio se taj otac jednog od dječaka, udario mog sina u glavu, sin mi kaže da ne može reći da li otvorenom ili stisnutom šakom, nakon čega je on pao na pod. a podu su na njega još nasrnuli otac i sin, a otac ga je htio podignuti, pri čemu mu je poderao majicu. Moj sin se uspio istrgnuti i pobjeći. On i njegovi prijatelji vratili su se u Špičkovinu kod igrališta, a kroz neko vrijeme ponovo se pojavio taj otac i nešto im prijetio, a tu su klinci poslikali njega i automobil kojim je došao, to su sve kasnije pokazali policiji – prepričava nam majka ozlijeđenog 14-godišnjaka. Kaže kako je nju vijest o incidentu zatekla na poslu – budući da je vlasnica cvjećarne, u Orehovici je ukrašavala crkvu za vjenčanje koje se održavalo dan kasnije.

Ozlijeđeni 14-godišnjak iste je večeri završio na hitnom prijemu OB Zabok
Ozlijeđeni 14-godišnjak iste je večeri završio na hitnom prijemu OB Zabok

– Nakon sinova poziva, suprug i ja otišli smo do igrališta u Špičkovini, gdje nas je dočekao sa svojim prijateljima. Rekao nam je da se ne osjeća dobro i da ga boli glava, a kod nas je malo specifična situacija, budući da mi sin boluje od Neurofibromatoze tipa 1, genetske bolesti, zbog koje ima veliki broj tumora na vratu i glavi. Stoga smo iz brige odmah odvezli na hitnu, da ga pregledaju, gdje je ustanovljeno da se radi o napuknuću lubanje i potresu mozga. Stoga je zadržan na promatranju kroz noć, a u subotu ujutro je pušten kući, jer je liječnik rekao da će se dijete psihički bolje i brže oporaviti kod kuće nego u bolnici – prepričava majka, dodajući da ih je u subotu ujutro posjetila krim policija, koja je obavila razgovor i s ostalom djecom koja su prisustvovala incidentu. U srijedu su bili na kontroli te su upućeni na daljnju obradu.
– Mi smo bili uvjereni da će taj čovjek pokazati ljudsku stranu i da će barem nazvati da vidi kako je dijete, no to se nije dogodilo – izrazila je žaljenje majka 14-godišnjaka.

Majica koju je ozlijeđeni 14-godišnjak imao na sebi toga dana
Majica koju je ozlijeđeni 14-godišnjak imao na sebi toga dana

Druga strana priče

Oko tri kilometra dalje, u kući 35-godišnjaka pred kojom se dogodio incident, njega nismo zatekli jer je bio na poslu, no bila je njegova supruga, okružena s troje od njihove četvero djece, koja je također svjedočila incidentu. Druga strana priče prilično je kontradiktorna prvoj.

Mjesto gdje je došlo do sukoba dvojice 14-godišnjaka i gdje je otac jednog od njih reagirao

– Taj je dječak došao pred kuću i provocirao mog sina. On nije odolio provokacijama i potrčao je prema njemu u sukob, a moj je suprug samo priskočio da ih razdvoji. Niti je mali udario glavom, niti ga je moj suprug udario u glavu. Ja shvaćam da je to dijete bolesno, ali on je ovdje došao s flašicom piva, sve nas po redu vrijeđao, a kada smo rekli da ćemo zvati policiju, rekao je “kaj me briga za policiju, ko j*** policiju”. Strašno je bio bahat, a možda i alkoholiziran. Flašica piva još je sada ovdje gdje ju je ostavio. Ja sam ga pitala jel ti zna mama da piješ, a on mi je rekao “šta te briga!” i propeo se bahato prema meni – prepričava nam.

Flašica piva s kojom je 14-godišnjak došao pred kuću svog vršnjaka

Kaže kako je taj dječak sa svojom ekipom došao pred njihovu kuću jer su se sukobili dolje niže na glavnoj cesti.
– Naši klinci im nisu dali da prođu preko nogostupa, znate kakva su djeca. I onda su oni udarili ovog našeg tako da je pao s bicikla. Tu su se vjerojatno dečki potukli, zakačili su se, a onda je sva ta hrpa klinaca došla pred našu kuću. Ja sam sa svojim najmanjim djetetom bila s kolicima u šetnji. Svi su oni projurili kraj nas, nisam imala pojma što se događa, niti da su se sukobili dolje niže, na glavnoj cesti. Počela je vika: “Sad su gotovi! Sad bumo ih zbombardirali! Sad su naši!”. Svi su oni u toj potjeri došli praktički pred naše dvorište. Požurila sam se natrag da vidim što se događa. Jedni klinci su stali kod desetak metara udaljene kapelice, a ovaj dječak koji je navodno teško ozlijeđen je sjedio na biciklu pred ulazom u dvorište, s flašicom piva u rukama i bahatio se prema mom sinu: “Ajde, dođi, sad si gotov!”. Provokacija mu je uspjela i moj je krenuo na njega, a onda je dotrčao moj muž. Stvarno ne znam odakle mu napuknuće lubanje, možda iz one tučnjave dolje niz cestu – tvrdi.
Klinci su se potom razbježali, a ona je sa suprugom sjela u auto i krenuli su za njima da vide da li su svi otišli kućama. Našli su ih kod Društvenog doma u Špičkovini.

Nije zastrašivao?

– Cijela ta četa je bila, još se jedan mali s kapom na glavi bahatio, a moj suprug mu je rekao da nek se smiri, jer će pozvati policiju. To su bile riječi moga supruga, a sada vidim na Facebooku da majka ovog dječaka piše da je moj muž išao njih zastrašivati. I sada sve na mog muža, da je napravio ovo ili ono. Ne znam što je ovaj mali kad je došao doma napričao. On je mogao bilo gdje pasti i ozlijediti se toga dana – zaključuje.
A optužbe na račun njezina supruga, protiv kojeg je podnijeta i kaznena prijava, su ozbiljne – zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda maloljetnoj osobi, 35-godišnjak bi prema Kaznenom zakonu, ako mu se utvrdi krivnja, mogao dobiti od jedne do osam godina zatvora (KZ, čl. 118, st. 2).
Inače, pokušali smo razgovarati i s drugom djecom, svjedocima incidenta iz obje sukobljene grupe dječaka, međutim, njihovi roditelji nisu bili voljni dati dozvolu da nam djeca išta ispričaju. Ipak iz neformalnih razgovora koje smo tijekom čitavog tjedna vodili po oba mjesta, može se zaključiti da je 35-godišnjak uistinu udario 14-godišnjaka, kao i da je ozlijeđeni dječak imao flašicu piva kada je stigao pred kuću 35-godišnjaka te da su psovke, provokacije, pa i udaranja, odnosno naguravanja dvojice sukobljenih 14-godišnjaka bila obostrana.
Upit o incidentu smo poslali i Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, te očekujemo odgovor koji ćemo objaviti kada stigne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba