JOŠ JEDAN PROSVJED PROTIV SPALIONICE OTPADA U KONJŠČINI: Stotinjak prosvjednika poručilo kako ne odustaju od svojih zahtjeva

ŽELIMO ZRAK, NE RAK! : “Okupljat ćemo se svaki tjedan ako treba, sve dok se ne krene s izmjenama Prostornog plana”

Objavljeno: 08.08.2019. Jožica Miklaužić

U Konjščini je ponovno održan prosvjed protiv spalionice otpada na kojem se okupilo oko 100 – tinjak mještana. Predsjednica Kriznog eko stožera Konjščina (KESK), Tina Dundović rekla je kako je glavni cilj okupljanja izražavanje nezadovoljstva građana budući da Općina Konjščina nije pokrenula izmjenu prostornog plana sukladnu odluci Općinskog vijeća donesenoj na 22. sjednici.

– Opet smo organizirali prosvjed jer općina već tri mjeseca nije pokrenula izmjene Prostornog plana kao što su obećali. Imamo informacije iz Ureda za prostorno uređenje iz Krapine da se općina nije očitovala i nije poslala prijedlog nacrta izmjene Prostornog plana, što se tiče izgradnje energane i toplane. Zato smo se danas ponovno tu okupili i ako treba okupljat ćemo se svaki tjedan dok se ne krene s izmjenama prostornog plana – rekla je Dundović te se u nastavku govora osvrnula i na odgađanje sjednice Općinskog vijeća koja se danas trebala održati.

Sigurnost djece

– Sjednica je jučer oko 14 sati odgođena upravo zbog prosvjeda koji je organizirala naša udruga Krizni eko stožer Konjščina. U objašnjenju iz Općine stoji da se boje za sigurnost djece koja su danas ovdje trebala primiti zahvalnice. Sramotno je da nas Općina prikazuje kao teroriste, a mi smo i više od njih ponosni na tu našu djecu koja su trebala primiti zahvalnice. Naglasila bi isto tako da je svaki prosvjed KESK – a prošao mirno i na svakom je bilo jako puno roditelja s djecom i trudnica – naglasila je Dundović.
Igor Kovinčić, član stožera okupljenima je čestitao Dan općine i poručio im kako će njihova općina ostati zelena i bez dima.

– Neki od članova KESK – a bili su na sastanku s vlasnikom parcele i jasno im je rečeno kako oni imaju vremena i novaca, te da samo čekaju da mi stanemo pa da onda naprave ono što zapravo cijelo vrijeme planiraju. No, mi danas ovdje okupljeni pokazujemo da ne stajemo i da idemo dalje još jači. Na zadnjoj sjednici 13 je vijećnika glasalo za promjenu Prostornog plana i mi ih držimo za riječ. Načelnik je isto u par navrata izjavio kako spalionice neće biti i da će se slušati glas naroda, iako na radio stanicama u svojim privatnim emisijama decidirano izjavljuje kako se od planova ne odustaje, a mi između redova čitamo da to ide dalje svojim tijekom i da se samo čeka da mi odustanemo – rekao je Kovinčić te pozvao prosvjednike da ne posustaju.
Okupljenim prosvjednicima obratila se i Višnja Ugarić Knežević, jedna od članica stožera koja je istaknula kako je glavni problem nepostojanje komunikacije na relaciji građani – općina.

– Na prvoj tribini naš nam je načelnik obećao da ćemo se naći i da će on sazvati tribinu na kojoj će nam detaljno objasniti o čemu se radi, no nažalost od toga je prošlo već šest mjeseci, a nije se dogodili ništa. Nismo dobili nijedan poziv ili upit, što znači da ne postoji komunikacija, ni dobra volja. Mi stalno javno naglašavamo da je potrebna komunikacija i neka nas sluša i neka se urazumi, nije dovoljno pisati po Facebooku, pričati po birtijama i kletima, što on radi, a nema hrabrosti sjesti s nama za stol i razgovarati – objasnila je Ugarić Knežević te dodala kako se inzistira na izmjeni prostornog plana čime bi se trajno otklonila opasnost za gradnjom takvog ili sličnog postrojenja na području općine Konjščina

Obmanjivanje građana

Za komentar o toj cjelokupnoj situaciji smo upitali i načelnika općine Konjščina, Mirka Krznara koji nam je rekao da žali što je ponovno došlo do prosvjeda jer se radi, kako kaže o nepotrebnom događaju i obmanjivanju građana.

– Općina Konjščina još je prošle godine pokrenula izradu druge izmjene Prostornog plana, te smo poduzeli sve radnje koje smo trebali kako je to predviđeno propisima. Čeka se samo na suglasnost Hrvatskih cesta kojima smo dali na prijedlog izmještanje čvora Husinec koji nije od interesa općine i križanje županijske i lokalne ceste Konjščina – Breznički Hum, kako bi omogućili gradnju farme za tov pilića, investiciju vrijednu preko devet milijuna kuna. Nakon toga ćemo angažirati projektantsku kuću koja će projektirati taj dio i tek onda možemo dati konačan prijedlog na javnu raspravu. Definitivno je stvar samo procedure, a ono što je najbitnije je da je Općinsko vijeće donijelo zaključak o neizdavanju nikakvih dokumenta od strane općine Konjščina i općinske vlasti po pitanju izgradnje toplane, energane ili sličnih projekata na području općine i mi se toga držimo. Tako da građani po tom pitanju ne trebaju biti zabrinuti, a ako na kraju većina bude protiv izgradnje spalionice , mi nećemo ići protiv većine – zaključio je načelnik Krznar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba