U Krapini obilježen Međunarodni tjedan dojenja

“Dojenje je jedno od najboljih i najzdravijih starta u život, ima pozitivan učinak ne samo na dijete, nego i na majku“

Objavljeno: 08.08.2019. ivanabelosevic

Svake godine, prvog tjedna u kolovozu obilježava se Međunarodni tjedan dojenja. Tim povodom, patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije organiziraju niz aktivnosti, pa se tako danas u krapinskom parku Šetališta hrvatskog narodnog preporoda održalo druženje mama, beba i trudnica.

Ljubav i sigurnost

Patronažna sestra Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Ines Vinski rekla je kako Međunarodni tjedan dojenja obilježavaju u svrhu promicanja i poticanja dojenja u obitelji i zajednici.

– Potičemo i osnaživanje obitelji i same zajednice, da prepoznaju dobrobit dojenja te da ga potiču. Želimo našoj okolini približiti da je dojenje najbolji početak za djecu. Poručila bih mamama da nemaju nikakav strah od dojenja, jer djetetu pružaju ljubav i sigurnost, jer do trećeg mjeseca života, dijete nema imunitet i majka mu ga daje sa svojim mlijekom – rekla je Vinski.

Mama Romana Hlebec majka je djevojčice od dvije godine, a dojila ju je do 15 mjeseci.

– Na početku sam imala problema i mala je jako teško prihvatila dojku, ali nakon dva tjedna smo uspjele i od tada je skroz bila na majčinom mlijeku. Sada sam ponovno u drugom stanju, termin mi je 1. prosinca i isto planiram dojiti – kazala je Romana Hlebec.

Jelena Artić majka je dvoje djece, a prvu je bebu dojila deset mjeseci.

– Sama je ostavila cicu, nije više htjela, a kako sam išta raditi nisam više ni forsirala dojenje. Prva beba je teže prihvatila dojku i mlijeko mi je teže došlo, jer sam rodila na carski rez i bio je manja beba pa smo se dosta borili, ali smo uspjeli. Druga beba sad ima dva i pol mjeseca i planiram ju dojiti do godine dana i dulje, ako bude mogućnosti. Puno je lakše prihvatila i u pravilu jede svaka dva sata. Svim mamama preporučila bih dojenje, jer je bolje za dijete i mamu, jednostavnije je i jeftinije i daje puno dobrobiti – naglasila je Artić.

Najbolja prehrana i zaštita

Na obilježavanju tjedna dojenja bila je i pedijatrica Nevenka Radak koja je rekla kako su svi pedijatri i zdravstveni djelatnici koji se bave djecom, na putu najzdravijeg starta u život  malenih, a to je dojenje.

– Dojenje nije samo hranjenje djeteta, to je i socijalni i emotivni razvoj djeteta, privrženost i ljubav te jedan posebni odnos između majke i djeteta. Majčino mlijeko je najbolja prehrana za ove malene, zbog svih faktora i razvoja imuniteta. To je zapravo i prva imunizacija i prvo cijepljenje djeteta, jer ono prvo mlijeko – kolostrum u prva tri dana ima puno zaštitnih imunoglobulina, a i ovo daljnje mlijeko koje postaje zrelo za mjesec dana, ima puno zaštitnih faktora, koji oblažu sluznicu crijeva da se ne apsorbiraju neželjene tvari koje mogu kasnije dovesti do kroničnih bolesti. Tako da je dojenje i prevencija od kroničnih bolesti, od astme, atopijskog dermatitisa i drugih reumatskih bolesti, bolesti srca i krvnih žila. Dojenje je jedno od najboljih i najzdravijih starta u život, ima pozitivan učinak ne samo na dijete, nego i na majku, jer omogućava brži oporavak majke nakon poroda, a utječe i na psihičku stabilnost majke, zatim može sprečavati i neke kasnije bolesti kod majke. Zna se da je postotak karcinoma dojki kod mama koje su dojile manji i slično – zaključila je Radak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba