Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu, od zagorskih općina i gradova, jedino Jesenje ima pozitivan prirodni prirast, no načelnik Huma na Sutli tvrdi drugačije:

“Prema podacima MUP-a, u Humu na Sutli je prošle godine rođeno 62 djece, a umrla je 61 osoba”

Objavljeno: 01.08.2019. JJ

Zvonko Jutriša, načelnik Huma na Sutli, osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. godini, prema kojima, od zagorskih jedinica lokalne samouprave, jedino općina Jesenje ima pozitivan prirodni prirast, s 21 rođenim na 18 umrlih. Jutriša tvrdi kako je, prema relevantnim podacima koje je dobio od Ministarstva unutarnjih poslova, a u svrhu dodjeljivanja naknada za novorođene Humčanke i Humčane, u prošloj godini na području njegove općine rođeno 62 djece, a umrla 61 osoba, te iz toga proizlazi da i Hum na Sutli ima pozitivan prirodni prirast.

-Izvor podataka o rođenim i umrlim osobama jesu državne matice rođenih i umrlih koje vode matičari za svako matično područje. Podaci o rođenima i umrlima prikupljaju se i obrađuju u skladu s definicijom ukupnog stanovništva prema međunarodnim preporukama (UN, Eurostat, ESA i SNA). U broj živorođenih uključena su sva djeca čije majke imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nisu bile odsutne iz Hrvatske duže od jedne godine, kao i živorođena djeca od majki koje nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali tu borave godinu i više. Podaci prikazani u Priopćenju 7.1.1. Prirodno kretanje stanovništva Republike Hrvatske u 2018., obrađeni su sukladno navedenim metodološkim preporukama – odgovorili su nam iz Državnog zavoda za statistiku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba