Od 2017. godine, Grad Zlatar, kao nositelj projekta, zajedno s partnerima, općinama Budinščina, Hrašćina i Konjščina, provodi pripremu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu.

Postupak pred-odabira

Projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima koji se nalaze unutar obuhvata projekta, to jest, područja navedenih jedinica lokalne samouprave.
U proteklom vremenu provedene su dvije javne rasprave, mapirano je projektno područje, odabran je investicijski model A te je izrađen Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje navedenih jedinica lokalne samouprave. Plan razvoja, izrađen od strane tvrtke Corellia savjetovanje j.d.o.o., potvrđen je od strane HAKOM-a, čime je ispunjen glavni preduvjet za prijavu projekta na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”.
Grad Zlatar je s partnerskim općinama iskazao interes za sudjelovanje u postupku pred-odabira (1. faza Javnog poziva).

Privatni operateri

U drugoj i trećoj fazi, prema uvjetima Javnog poziva, privatni telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. Ukupna procijenjena investicija iznosi do 53,4 milijuna kuna, a završetak cjelokupnog procesa odabira očekuje se početkom 2020. godine.