Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predstavljena trinaesta po redu manifestacija “Tak se negda pri nami delale”, koja će se održati ovog vikenda u Gotalovcu

NAJTE SE SRAMITI: Ako se želite vratiti stotinu godina unatrag, vidjeti 400-tinjak izvođača u narodnim nošnjama, prikaz starih običaja i težačkih poslova, dođite u Gotalovec

Objavljeno: 24.07.2019. Jelena Jazbec

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predstavljena je trinaesta po redu manifestacija “Tak se negda pri nami delale”, koja će se održati ove subote i nedjelje u Gotalovcu, u općini Budinščina.
O programu manifestacije govorila je predsjednica Udruge Gotali Ines Kuna Lihtar.
– Vodeći se istinom da je narod bez prošlosti, narod bez budućnosti, 2006. godine osnovana je Udruga Gotali. Cilj udruge je očuvanje starih običaja i zanata i prenošenje vještina na djecu i mlade. Ono po čemu smo poznati i na što smo jako ponosni, je manifestacija “Tak se negda pri nami delale”, koja će se održati ovog vikenda. To je sklop zabave, kulture, tradicije i sporta. Tko je željan zabave, u subotu može doći pod šator, gdje će do ranih jutarnjih sati svirati Amantes bend. Središnji dio programa održava se u nedjelju. Od 15 do 18 sati u Topličici bit će sklop aktivnosti. “Tak’ smo se igrali” omogućit će djeci i mladima da se okušaju u igrama naših djedova i baka. Moći će skakati u vrećama, nositi jabuke držeći ih čelom, a bit će tu i stari drveni ringišpil, te razne radionice – najavila je Kuna Lihtar.

Gosti iz Slovenije

U aktivnosti “Tak se negda delale” sudjelovat će dvjestotinjak izvođača obučenih u narodne nošnje, tradicijsko zagorsko ruho, koji će obavljati težačke poslove koji već pomalo zaboravljeni. Bit će tu pralje na potoku, mlatitva, starinska piljarija, peći će se zagorski štrukli, zagorski mlinci, zagorski lopari i rakija, prešat će se jabuke te će biti prikazan niz drugih starih običaja koji su se baš tak pri nama delali prije stotinjak i više godina. Imat ćemo i sajam domaćih proizvoda, a kada taj dio programa završi, selimo se u centar Gotalovca, gdje u 18 sati počinje kulturno – umjetnički program. Manifestacija je i ove godine međunarodnog karaktera jer nam ponovno dolaze gosti iz Slovenije, a nakon završetka programa, zabavljat će nas Fiškali. Svi oni koji se žele vratiti stotinjak godina unatrag, koji žele vidjeti četiristotinjak izvođača u narodnim nošnjama na jako malom prostoru, najte se sramiti i dojdite u našu općinu Budinščina, u naše lijepo Hrvatsko zagorje, bajku na dlanu – rekla je Kuna Lihtar.
Na press konferenciji bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji za rad Udruge Gotali ima samo riječi pohvale.

Dolazi i Bandić

– Ako postoji jedno mjesto u županiji koje bi najbolje moglo definirati Zagorje kao bajku na dlanu, ako postoji jedna manifestacija koja živopisno može dočarati jednu bajku, onda su to naši Gotali i njihova manifestacija “Tak se negda pri nami delale”. Kad dođete u jedan zaseok, gdje kroz dvorište teče potočić koji ima temperaturu vode od 18 stupnjeva, koji se slijeva na mlin i koji prolazi dalje kroz dvorište, gdje se pere rublje, kad u tom dvorištu imate kolača, kad ljudi tamo pile drva, vrše žito, i obavljaju razne poslove na način na koji su ih obavljali naši preci prije sto godina, onda to ne možete opisati riječima, nego jednostavno morate doći i to doživjeti – rekao je Kolar, pozvavši Zagrepčanke i Zagrepčane da u nedjelju dođu u Budinščinu.
Svoj dolazak najavio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
– Obećao sam da ću doći u nedjelju navečer i to doživjeti. I ja sam rođen u malom mjestu, gdje se runio kukuruz i gdje smo se udvarali pucama bacajući kukuruz jedan na drugog, ali tu nije nedostajalo ljubavi – rekao je Bandić.
Na press konferenciji bili su i načelnik Budinščine Radovan Hercigonja, saborska zastupnica Marija Puh, vijećnica Županijske skupštine KZŽ Maja Pepelko i voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba