Zagorski HNS održao press konferenciju na temu pozitivnih trendova u resoru obrazovanja – govorilo se VHZK-u, besplatnim radnim bilježnicama i kurikularnoj reformi

Robert Šplajt: Vjerujem da će svako dijete sada imati obrazovanje dostojno 21. stoljeća

Objavljeno: 23.07.2019. Jelena Jazbec

Županijska organizacija HNS-a KZŽ u svojim je stranačkim prostorijama u Krapini održala press konferenciju na temu pozitivnih trendova u resoru obrazovanja. U uvodnom dijelu, govorio je predsjednik zagorskog HNS-a i načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

Temelj gospodarstva

– Prije desetak dana svjedočili smo potpisivanju Ugovora o prijenosu osnivačkih prava nad ustanovom Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina na Republiku Hrvatsku, koji je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak došla potpisati u Krapinu. Time je Veleučilište postalo javno te se omogućuje bolja dostupnost visokog obrazovanja, besplatno obrazovanje, odnosno, studiranje svima koji su do sada pokazivali interes za studij, ali zbog visokih troškova studiranja to nisu bili u mogućnosti ostvariti. Prioritet naših politika je djeci osigurati dostupnije i bolje uvjete obrazovanja jer ono nema alternativu, a ova odluka o prijenosu vlasništva dio je te politike i rezultat upornosti našeg zagorskog HNS-a, uz potporu naših ministara Predraga Štromara i Blaženke Divjak. Ovo je još jedan korak u poboljšanju obrazovne strukture u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja je, nažalost, jedna od županija s najmanjim udjelom visokoobrazovanih stanovnika u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, njih je bilo samo pet posto, u odnosu na prosjek u Republici Hrvatskoj od 18 posto. Pozdravljamo i odluku Krapinsko – zagorske županije da sufinancira nabavu radnih bilježnica, koje će, zahvaljujući suradnji s općinama i gradovima, biti potpuno besplatne. To je slučaj i u HNS-ovim općinama Kumrovec i Gornja Stubica, gdje ćemo, osim radnih bilježnica, osigurati i nabavu likovnih mapa, atlasa i ostalog radnog materijala. Zadovoljni smo i što je kurikularna reforma napokon u učionicama i što je eksperimentalni program uspješno završen. Vjerujem da će svako dijete sada imati obrazovanje dostojno 21. stoljeća – istaknuo je Šplajt.

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako je obrazovanje temelj gospodarstva.

– Bez uspješnog obrazovanja, nema ni uspješnog gospodarstva, tako da ove odluke koje naša ministrica donosi u posljednje dvije godine, imaju direktan utjecaj na razvoj gospodarstva. Sve su to dugoročne odluke, čiji će se pozitivni učinci osjetiti za tri – četiri godine. I mi iz Krapinsko – zagorske županije zahvaljujemo ministrici i ministru na svakom koraku na području obrazovanja. Vidimo i da se energetski obnavljaju naše škole, u što se uključuju i općine i gradovi, što prije nije bio slučaj, s obzirom na to da je Županija osnivač. Međutim, kada imate dobrog lidera, koji zna dobro posložiti stvari, svi se uključujemo – rekao je Ferek – Jambrek.

Na tisuće stranica

Dekan VHZK-a Nenad Sikirica pojasnio je koji su pozitivni učinci prijenosa osnivačkih prava na državu.

– Onaj tko misli da je čitav ovaj proces prijenosa osnivačkih prava na državu bio mali posao, koji se mogao obaviti puno brže i lakše, u krivu je. Predano je preko dvije tisuće stranica dokumentacije u startu, iza toga još gotovo toliko, da bismo sada, u posljednjih nekoliko mjeseca, kada se sve intenziviralo, predali još petstotinjak stranica. Ušli smo u državni proračun Republike Hrvatske, kao prvo veleučilište u Hrvatskoj koje je to napravilo. Nismo sretni zbog toga što je to toliko trajalo, ja prvi. Ministrica je došla potpisati ugovor u zadnji tren, da bismo idućeg dana mogli objaviti na našim stranicama da je Veleučilište besplatno, zbog čega procjenjujemo da će nam upis redovnih studenata u ovoj akademskoj godini biti tri do četiri puta veći od prošle akademske godine, iako je informacija o mogućnosti besplatnog studiranja na stranici “Postani student” bila objavljena svega tri dana, što znači da je tu ogroman potencijal za iduće godine. Dakle, potpisivanjem ovog ugovora dobili smo kvote za besplatno studiranje, ove godine kvota je 180. Drugo, napokon možemo povezati gospodarstvo i visoko školstvo na regionalnoj razini, što i jest cilj bolonjskog procesa, jer ćemo imati jaku financijsku podršku države. Dakle, za sve što je propisano, mi ćemo dobiti sredstva. Primjerice, studentski dom, studentski restoran, to je nešto na čemu je Ministarstvo cijelo vrijeme inzistiralo, da moramo ići u tom smjeru. Pri kraju nam je i izgradnja Poslovnog inkubatora u Krapini, gdje bi VHZK sa svojim profesorima trebalo biti znanstvena baza za procjenu projekata. Smatramo da nikada u prvom planu ne smije biti interes Veleučilišta, nego interes gospodarstva, jer ćemo u suprotnom školovati djecu za burzu – zaključio je Sikirica, dodavši i kako Veleučilište intenzivno radi na razvoju međunarodne suradnje i tehnologije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba