DRŽIMO PALČEVE! Pobjednik će biti objavljen 17. listopada, a glavna nagrada je sto tisuća eura

VELIKI USPJEH DND-a ZABOK: Projekt “Zdravo i fino” među top tri projekta za nagradu Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine djece i mladih

Objavljeno: 22.07.2019. JJ

Društvo “Naša djeca” Zabok s projektom “Zdravo i fino” ušlo je u finale, među tri izabrane udruge za europsku nagradu 2019 EU Health Award, Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. Prekomjerna tjelesna masa i debljina veliki je problem u svijetu i Europskoj uniji, za odrasle, ali i posebno za djecu i mlade. Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću. Republika Hrvatska, prema svim istraživanjima među djecom i mladima, nažalost, ne zaostaje u tim negativnim trendovima. Europska komisija stoga je ove godine odlučila raspisati Nagradu EU Health Award za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih.

Zdravi stil života

U Hrvatskoj, DND Zabok još od 2012. godine s djecom, članovima i članicama Dječjeg gradskog vijeća te partnerima, Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Dječjim vrtićem “Zipkica” iz Zaboka, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, te Savezom DND-a Hrvatske, uz financijsku podršku Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uspješno provodi projekt “Zdravo i fino”, s ciljem usvajanja i promocije zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevencije pretilosti u djece i mladih.

Daljnji razvoj

– Natječaj za nagradu EU Health Award Europske komisije ima za kriterije sve ono što radimo u okviru projekta “Zdravo i fino” te smo zaključili da projekt ima šanse konkurirati za nagradu. Osim toga, prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura, što bismo, u slučaju da pobijedimo, svakako uložili u daljnji razvoj projekta. Ulazak finale velika je potvrda da je naš projekt kvalitetan i vrijedan te nam je to i dodatna motivacija da ga provodimo ne samo u Zaboku, već da se projekt širi i na cijelu Hrvatsku, a možda i na Europsku uniju – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino” Jasenka Borovčak.
Ulaskom u uži izbor, predstavnici DND-a Zabok 17. listopada će sudjelovati na ceremoniji proglašenja pobjednika u Bruxellesu, gdje će i predstaviti projekt “Zdravo i fino”.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba