Grad Krapina će u suradnji s Državnom geodetskom upravom provesti novu katastarsku izmjeru za naselja Velika Ves i Gornja Pačetina

“Izmjera će za građane biti potpuno besplatna, a gruntovno i katastarski sredit će se sve njihove čestice te utvrditi stvarno stanje na terenu“

Objavljeno: 22.07.2019. Jožica Miklaužić

U prostorijama Gradske vijećnice Krapine, održana je konferencija za medije na temu nove katastarske izmjere za naselja Velika Ves i Gornja Pačetina. Naime, Grad Krapina već godinama provodi i sufinancira programe državne izmjere i katastra nekretnina za svoje područje, u zajedničkom projektu s Državnom geodetskom upravom, a s ciljem sređivanja katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako je riječ o izuzetno velikom i ozbiljnom projektu, te da je jedan takav već realiziran na području Krapine.

Jedan kroz jedan

– Od 2008. do 2011. godine, provodila se katastarska izmjera za područje općine Šemnica, koja je obuhvatila površinu od 598 hektara, a od 2013. do 2018. godine provodila se katastarska izmjera za općinu Krapina Jug, površine oko 400 hektara, gdje je formirana nova zemljišna knjiga. Sada smo ponovno sklopili sporazum s Državnom geodetskom upravom za nastavak katastarske izmjene i to za naselja Velika Ves, Gornja Pačetina i Lepajci. Krapina je jedina jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji koja se od 1990. godine uključila u provođenje katastarskih izmjera. Državna geodetska uprava provela je postupak javne nabave za odabir izvođača za katastarsku općinu Velika Ves, koja obuhvaća naselja Velika Ves i Lepajci, ukupne površine 471 hektar, a vrijednost ugovora iznosi 1.964.000 kuna bez PDV–a, od čega Grad sufinancira 60 posto. Glede izmjere za općinu Gornja Pačetina, ukupne površine 229 hektara, još nije potpisan ugovor, jer je postojala žalba na natječaj, ali će svakako do potpisivanja doći, nakon što se riješi taj žalbeni postupak – objasnio je Gregurević te dodao kako se krenulo prema Svetom Križu Začretju jer je to područje gospodarskih zona.
– Ova izmjera za građane će biti potpuno besplatna, a gruntovno i katastarski sredit će se sve njihove čestice te utvrditi stvarno stanje na terenu – zaključio je gradonačelnik Krapine.

Identično stanje

Pročelnik Područnog ureda za katastar Krapina Zdravko Cesarec rekao je nešto više o samom postupku izmjere.
– Bitno je naglasiti kako treba krenuti s obavještavanjem nositelja prava na katastarskim česticama, kako bi se oni mogli uključiti u izmjeru, jer bez njih to ne možemo kvalitetno obaviti. Predviđen je sastanak s predstavnicima javnih poduzeća, nakon čega ćemo imati javni skup građana, gdje ćemo ih upoznati sa samim postupkom izmjere, koji se financira iz fondova Svjetske banke i proračuna grada. Građani bi trebali sudjelovati tako da prvenstveno obilježe granice katastarskih čestica u dogovoru sa susjedima, nakon čega će uslijediti izmjera i izrada elaborata koji će se predočiti strankama, te one imaju pravo na prigovor koji rješava izvoditelj. Time ćemo dobiti identično stanje u naravi, u katastru i zemljišnoj knjizi te pravnu sigurnost u prometu nekretnina, brže podatke za potrebe prostornog planiranja i izgradnje, kao i za potrebe formiranja građevinskih čestica. Rok za realizaciju tog projekta je 24 mjeseca te se nadamo kako ćemo tijekom kolovoza početi s radom na terenu – zaključio je Cesarec, a na upit novinara kako će se rješavati slučajevi gdje postoje određeni sudski sporovi vlasnika nekretnina, odgovorio je kako će se takvi sporovi rješavati na način da jedna i druga strana pokažu kako misle da bi međa trebala ići, a formalno će se sredina između te dvije točke na koje stranke upućuju, uzeti kao granica katastarskih čestica. Time ona neće biti definirana konačno, nego samo privremeno, dok se spor ne riješi, kada će se primjenom elaborata donijeti konačna odluka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba