Povodom nadolazećeg Dana općine i Župe Lobor, o najvažnijim projektima razgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih

VRIJEME JE DA ZASJA TURISTIČKI POTENCIJAL: “Prioritet nam je razvoj vjerskog turizma, vezan uz najstarije hrvatsko Svetište Majke Božje Gorske”

Objavljeno: 21.07.2019. Jožica Miklaužić

Povodom nadolazećeg Dana općine Lobor i župne zaštitnice sv. Ane, razgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih, koja nam je govorila o najvažnijim projektima koji su na području općine realizirani u posljednjih godinu dana, kao i onima koji su planirani za daljnje razdoblje.

Koje biste projekte izdvojili, a koji su realizirani od prošle svečane sjednice Općinskog vijeća?

Najveći realizirani projekt svakako je rekonstrukcija nerazvrstane ceste Horvati – Viški, projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, za koji su sredstva osigurana iz europskih fondova, a koji je uspješno završen unutar roka. Zatim od manjih projekata koje su nam sufinancirala resorna ministarstva, tu je prva faza uređenja mjesnog groblja u Loboru, sredstvima Ministarstva graditeljstva potpomognut projekt izgradnje javne LED rasvjete u Petrovagorskoj i Petrovoj Gori te projekt sanacije klizišta, također u Petrovoj Gori, na nerazvrstanoj cesti Bužići. Ministarstvo regionalnog razvoja prošlu nam je godinu sufinanciralo prvu fazu sanacije najvećeg klizišta koje smo imali na području općine, a čija vrijednost iznosi preko 1,2 milijuna kuna. Nadalje, moram spomenuti i rekonstrukciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta – ceste kod Markuša i u Starom Golubovcu kod Labaša.

Jeste li zadovoljni iskorištavanjem europskih sredstava?

Glede prijava na europske fondove i ostvarenih sredstava, možemo reći da smo zadovoljni. U tijeku nam je javna nabava za izgradnju vrtića, gdje smo dobili maksimalni iznos iz europskih fondova, a tu su još i Energetski fond za učinkovito gospodarenje otpadom i nabava spremnika za odvajanje smeća, kao i edukacija o pametnom zbrinjavanju otpada, gdje smo, uz promo materijale, održavali i školske predstave. Nadalje, 15 tisuća eura dobili smo i za projekt WIFI4EU, s kojim smo pri kraju i kojim ćemo na našim javnim površinama mještanima omogućiti besplatni internet.

Što nam možete reći o razvoju gospodarstva i turizma na području općine?

Što se tiče razvoja gospodarstva, imamo nekoliko privatnih poslovnih sektora koji zapošljavaju ljude s područja naše općine. Naravno da to nije dovoljno, ali mi smo, nažalost, geografski smješteni ispod Ivančice i teško je tu razvijati nekakvo gospodarstvo. Imamo jako puno obrtnika i OPG–ova koji se bave poljoprivredom, usprkos tome što smo brdsko – planinsko područje, pa je do nekih poljoprivrednih čestica jako teško doći i kad vidim da naši OPG–ovci to obrađuju, stvarno im možemo svi biti zahvalni. Imamo i nekoliko obrta sa starim zanimanjima, a što se tiče razvoja turizma, evo, na pragu smo pregovaranja da napravimo Strategiju razvoja turizma u općini Lobor. Naravno da bi nama naglasak bio na vjerskom turizmu, zato što imamo najstarije Svetište Majke Božje Gorske, kojeg Župa, uz pomoć Ministarstva kulture, polagano obnavlja. Imamo i arheološko nalazište krstionice koja je sagrađena negdje između drugog i četvrtog stoljeća i utvrdu Pusti Lobor. Sve u svemu, imamo potencijal koji moramo iskoristiti.

Što se tiče demografske politike, dobra vijest je izgradnja vrtića, a tu je i otvorenje glazbene škole…

Maksimalno pokušavamo izaći u susret djeci i mladima, odnosno, njihovim roditeljima. Dajemo pomoć za sve novorođene, pa smo tako kroz prošlu godinu izdvojili 65 tisuća kuna, te sufinanciramo čuvaonice za djecu po istom principu kao i za vrtiće, znači, u iznosu od 55 posto za prvo dijete, 65 posto za drugo dijete, dok je za treće dijete besplatno. Financiramo i djelatnicu u školi i udruzi koja provodi predškolski odgoj i igraonicu za djecu od treće godine, a koja će se na zahtjev roditelja, ove godine po prvi puta održavati tijekom cijelog ljeta. Budući da imamo dosta mališana, upravo ćemo izgradnjom dječjeg vrtića, čiji kapacitet će biti 80–ero djece, biti u mogućnosti svakom djetetu omogućiti kvalitetni odgojno – obrazovni rad u jasličkim i vrtićkim skupinama. Za učenike Osnovne škole Lobor, kao i sve one s područja naše općine koji pohađaju susjedne osnovne škole, već treću godinu zaredom provodimo nabavu udžbenika i radnog materijala te sufinanciramo razne aktivnosti, kao što su škola u prirodi i maturalna putovanja. Isto tako, sufinanciramo prijevoz kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima, a ono po čemu smo specifični, je to da financijski pomažemo i smještaj učenika po učeničkim domovima. Od sljedeće školske godine s radom počinje glazbena škola, koja je otvorena od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i mislim da je to povijesni događaj i za školu i za Lobor, a Općina će se, naravno, uključiti i tu, pa će pomoći oko nabavke instrumenata. Nekako je Lobor i poznat po tome da je glazbeno nadaren i mi već sada imamo nekoliko akademski obrazovanih mladih ljudi, što je za nas veliki ponos te se nadamo kako će se otvaranjem glazbene škole, taj broj još povećati. Interes od strane djece je stvarno velik, pa se tako na audiciju prijavilo njih preko 60, no za sada će se krenuti s njih 15, a za sljedeću godinu vjerujem da će nam Ministarstvo odobriti veću kvotu, pa će se moći uključiti veći broj djece.

Kakvi su vam planovi za narednih godinu dana?

Planova uvijek imamo puno, ali prvenstveno nam je cilj realizacija dječjeg vrtića, tako da se nadamo da će javna nabava proći u redu i da ćemo izabrati izvođača, kako bi još ove godine mogli krenuti s izgradnjom. Sljedeći veći projekt koji imamo u planu, je adaptacija općinske zgrade, koja je stvarno u derutnom stanju, te planiramo preuređenje kompletne zgrade, gdje bi na katu bili općinski prostori, a u prizemlju kulturno – informativni turistički centar. Imamo još dvije velike nerazvrstane ceste kojima je potrebna rekonstrukcija, te naravno županijska cesta, koja je naš najveći problem, te zbog stanja u kojem se nalazi, više nije sigurna za promet. Vjerujem da će Županijska uprava za ceste konačno izdvojiti sredstva i krenuti u sanaciju jer je ta cesta naša glavna žila kucavica. Planiramo i sanaciju klizišta u Vojnovcu i Petrovoj Gori.

Kako ćete proslaviti Dan općine i što biste poručili mještanima?

Za Janino postoji kod nas tradicija stara više od deset godina, da se Dan općine i Dan župe proslavi u zajedničkom programu, pa smo tako i ove godine s našim velečasnim složili i duhovni i kulturno – sportski, te zabavni program, pa vjerujem da će se u ovom janinskom tjednu za svakog Loborca naći ponešto. Program u koji su uključene sve naše aktivne udruge koje kroz cijelu godinu marljivo rade, kreće od subote, sa sportskim, kulturnim, ekološkim, edukativnim i dramskim aktivnostima, a zabavni dio programa počinje u četvrtak pod šatorom. Pozivam sve žitelje Krapinsko – zagorske županije i šire da nam se pridruže i osjete toplinu i ležernost općine Lobor te vide sve njene ljepote.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba